Un atelier de teatru pentru copii şi tineri. „Cireşarii” vin la Galaţi

Un atelier de teatru pentru copii şi tineri. „Cireşarii” vin la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Regizorul Radu Nichifor şi cu trei actori de la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila au avut, în toamna anului trecut, iniţiativa înfiinţării Atelierului de teatru „Cireşarii”, din care fac parte copii şi adolescenţi pasionaţi de arta dramatică. În luna ianuarie, „Cireşarii” au prezentat, la Brăila, prima lor producţie, spectacolul „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici”, care a ajuns direct la sufletul spectatorilor.

Văzând impactul pe care l-a avut asupra publicului, regizorul Radu Nichifor intenţionează să deschidă şi în oraşul nostru un astfel de atelier, cu alte cuvinte se caută şi „Cireşari” de Galaţi. „Pe părinţi i-am lămurit din start că aici copiii nu vin să înveţe să spună poezii, ci să facă teatru cu adevărat, să joace, să improvizeze, să aibă dicţie, să fie naturali, să lucreze în echipă. Am de gând să chem prieteni de-ai mei care au case de casting să-i vadă pentru că, dincolo de farmecul vârstei, sunt şi copii talentaţi foc. Nu-mi venea să cred când am văzut cât de bine reacţionează copiii şi cum vor, din tot sufletul, să înveţe să facă teatru. Cu ei nu lucrezi cum lucrezi cu actorii, sunt foarte creativi. Cursurile costă 20 de lei pentru două ore, dar din aceşti bani facem şi producţia spectacolelor - costume, decoruri. Lucrăm pe grupe de vârstă, nu mai mari de opt persoane. Acum, la Brăila, lucrăm la un musical, „Familia Chiţ”, pentru că avem copii  care cântă la diverse instrumente. La Brăila avem un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, ceea ce ne dorim şi la Galaţi. Directoarea de la Promenada Mall ne-a propus să amenajeze o sală special pentru reprezentaţii de teatru”, afirmă regizorul.

Pentru Radu Nichifor, care a montat, în ultimii 13 ani, spectacole pe scenele din Bucureşti, Buzău, Oradea şi Brăila, un moment de maximă bucurie a fost când micii actori i-au cerut permisiunea să îl… gâdile: „Nu am crezut că e posibil să te duci, ca regizor, la o repetiţie şi să-ţi spună cineva din distribuţie: Radu, mai eşti supărat pe noi că nu ştim textul? Iar când le-am spus că nu, au prins curaj şi m-au întrebat: ne laşi să te gâdilăm? Şi toată distribuţia m-a gâdilat. M-am topit”, mărturiseşte regizorul. Cel mai mic Cireşar are trei ani şi jumătate.

În momentul când se va găsi o locaţie, Radu Nichifor va da adunarea Cireşarilor în Galaţi, pentru a-i selecta pe cei cu aptitudini pentru teatru. Urmează o perioadă de cursuri, două ore pe săptămână, după care regizorul va face distribuţia şi va începe lucrul la un spectacol a cărui distribuţie va fi numai cu copii. Liviu Pintileasa lucrează cu adolescenţii de liceu, iar  Elena Andron şi Monica Ivaşcu pregătesc grupele mici. „Galaţiul, fiind centru universitar, are toate premisele: are un public viu. Brăila este un exportator de public de teatru, în timp ce la Galaţi lucrurile stau cu totul altfel”, conchide Radu Nichifor, regizorul care îşi doreşte să-i apropie pe copii de teatru prin intermediul atelierului „Cireşarii”.

Citit 2807 ori Ultima modificare Vineri, 01 Martie 2013 16:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.