O carte mare într-un format mic. Debutul fetei-inorog Simona Toma

O carte mare într-un format mic. Debutul fetei-inorog Simona Toma
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La Centrul Cultural „Dunărea de Jos” s-a lansat, luni, cel de-al 11-lea volum din colecţia „cArtEsenţe”, publicat la Editura Centrului Cultural, „Inorogul de călimară”, cartea de debut a Simonei Toma, „o carte mare într-un format mic”, după cum a descris-o criticul A. G. Secară, explicând: „Avem de-a face cu întâmplări, descrieri, meditaţii lirice. Făcând o comparaţie aproape de stilul pictural al Simonei, există multe tablouri sau instalaţii de artă, dar nu pe toate le-ai alege pentru camera ta sau colţul tău de suflet. Poemele Simonei Toma pot fi alese pentru acest colţ. Cu sufletul deschis, putem vedea cum „cărţile se ridică în două pagini şi pleacă”. Victor Cilincă a vorbit despre implicarea Simonei în activitatea Cenaclului "Noduri şi semne", dar şi a Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor: „Ea este omul care nu se vede, de obicei, dar se află în spatele multor evenimente culturale, e obişnuită să-i lanseze pe alţii”. Victor Cilincă a remarcat şi titlul inspirat al cărţii: „O carte fără un titlu bun e cel puţin pe trei sferturi ratată. Inorogul invocat de ea, care vine din mitologia evului mediu occidental, se spune, are cornul fermecat; din praful de corn de inorog se făceau nişte leacuri de care numai regii beneficiau. Şi leacurile Simonei au făcut bine multora, pe care i-a îndrumat şi ajutat”. Ion Avram a rememorat începuturile literare cu tentă ludică ale Simonei Toma, la cenaclul „Noduri şi semne”, în anii 90, iar Andrei Velea a punctat o idee excelentă: „Un debut ar trebui să conţină toate firele pe care un scriitor să le dezvolte mai apoi în alte cărţi. Deci, un debut este o esenţă!”.

Instalaţia de artă ce a însoţit volumul a fost realizată, de data aceasta, de Cristiana Culiţă, membră a Grupării Athanor. „Norul prezent în instalaţie nu este altceva decât metamorfozarea fiinţei mitice, este liantul celor trei voci ale inorogului de călimară ce împletesc versurile cArtEsenţei cu numărul 11”, a explicat Cristiana.

Simona Toma a mulţumit echipei cArtEsenţe şi tuturor celor ce  o susţin şi a citit din cartea uriaşă (exemplar unic, parcă anume făcut pentru ochii bunicii, prezentă la lansare, alături de familie). Florina Zaharia, iniţiatoarea proiectului, a numit-o pe autoare fata-inorog şi a anunţat că, din luna martie, la cArtEsenţe se va publica şi proză scurtă.

Citit 4160 ori Ultima modificare Marți, 26 Februarie 2013 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.