Regal de artă turcă: Ebru la Muzeul de Artă Vizuală

Regal de artă turcă: Ebru la Muzeul de Artă Vizuală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Muzeul de Artă Vizuală va găzdui sâmbătă, la ora 13.00, vernisajul expoziţiei de artă ebru „Dansul vopselei cu apa”. Rezultată în urma colaborării muzeului cu Uniunea Democrată Turcă din România, filiala Galaţi, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” şi Consulatul General al Republicii Turcia din Constanţa, expoziţia include lucrări ale participanţilor la atelierul de artă ebru din cadrul Centrului Cultural Turc „Yunus Emre”.

Arta care te învaţă să fii calm

După cum aflăm de la reprezentanţii Centrului Cultural Turc din Constanţa, „ebru este o artă dăruită de turci întregii lumi. Nu putem preciza data exactă a apariţiei artei ebru, însă se presupune că aceasta îşi are originile în secolele IX-X. Motivul pentru care nu se ştie perioada exactă este acela că artiştii de ebru nu-şi semnau lucrările şi nu precizau nici data. Chiar dacă tehnica ebru a fost însuşită de europeni, lucrările de artă ebru turceşti au fost mereu preferate. Ebru te învaţă în primul rând să fii calm, te dezvoltă. Persoanele complexate care practică arta ebru, în care artistul nu deţine controlul complet, învaţă să accepte situaţia existentă. Ebru te detaşează de cotidian, te transferă în alte lumi şi îţi oferă linişte sufletească”.
Publicul gălăţean va avea ocazia să afle mai multe despre această artă sâmbătă, când Emel Özcan, artist şi profesor de artă ebru, va face demonstraţii de pictură pe apă. Regalul de artă turcă va fi întregit de muzica lui Ali Riza Erdogan (voce şi bağlama).
După cum mai aflăm de la Simona Biriş, şef departament Relaţii Publice în cadrul muzeului, în afară de artiştii menţionaţi, la  vernisaj vor fi prezente doamna Füsun Aramaz, consul general al Republicii Turcia la Constanţa, doamna Gülten Abdula, preşedinta Uniunii Democrate Turce din România, filiala Galaţi şi domnul Haşim Koç, director al Centrului Cultural Turc „Yunus Emre” din Constanţa.

„Important este ceea ce dăruim”

Dan Basarab Nanu, directorul muzeului, vechi prieten şi colaborator al doamnei Abdula Gulten, afirmă: „Niciodată  nu ştii la ce să te aştepţi  atunci când apare Gulten. Nu ştii exact ce vrea… ştii numai că este ceva bun, ştii că poate deveni ebru. Fiecare apariţie a lui Gulten este ebru… asta pentru că ebru este unic. Nu vreau să ridic osanale şi nici cuvinte neapărat măgulitoare către Gulten. Vreau numai să subliniez faptul că micuţa turcoaică (acesta este alintul meu), dar uriaşă ca forţă a unei clipe, a unei picături de culoare transformată în idee, nu îşi pune niciodată semnătura pe ceea ce face. Este simplu. Ea… şi eu am înţeles foarte bine. Noi nu suntem importanţi. Important este ceea ce dăruim. Acum, darul este dansul culorilor pe apă. Este dansul Consulatului General al Turciei la Constanţa, al Centrului Cultural Turc “Yunus Emre” Constanţa, al Uniunii Democrate Turce din România - Filiala Galaţi. Este ebru la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi”.

Citit 1675 ori Ultima modificare Joi, 28 Februarie 2013 17:07

8 comentarii

 • postat de expo
  Sâmbătă, 02 Martie 2013 23:31
  @anti ebru Dar te pricepi la arta ? Sau , de fapt, vroiai sa spui ca ti-e jena de.... tine insuti ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de anti ebru
  Sâmbătă, 02 Martie 2013 19:45
  Ce tziganie de expozitie! Mi-e jena ca traiesc intr-un asemenea oras!
  0
  0
  Raportează
 • postat de neresemnat
  Sâmbătă, 02 Martie 2013 19:27
  @Ebru De blamat sunteti dvs., cei legati de muzeu tocmai prin profesie, pt. ca nu combateti toate gogomaniile spuse de tot felul de crangani si maria stanciu, ziaristi de o jalnica tinuta intelectuala, dar si de bigoti de-ai lui casio ce si maine ar distruge arta renascentista din Italia, socotita de ei ca ...impudica, indecenta. Prea sunteti pasivi si resemnati cu gandul ca nu te poti lupta cu episcopul. Se uita si lucrurile bune facute de biserica in oras, de faptul ca se poate discuta si cu unii din consilierii episcopului, precum E.Dragoi, de faptul ca exista o atitudine primitiva impotriva ”popilor”-limbajul spune totul despre ce-i in capul unora. Ne place au ba, traim toti in acelasi oras si suntem datori sa aparam institutii consacrate precum muzeele, cladirile vechi, arhivele, bisericile s.a.m.d. N-am vazut decat putine luari de atitudine ale muzeografilor, ale directorului, criticilor. Asa breasla unita, asa aprecieri ale tuturor amaratilor care vad in muzeu doar „cururi goale” ca exponate, dupa propriul lor limbaj ce se vrea o chemare la decenta. Tacerea dvs., iata, naste monstri.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ebru
  Sâmbătă, 02 Martie 2013 17:11
  Stimate ,,Simplu Cetatean'', poza face parte din arhiva Centrului Cultural Turc si a fost folosita pentru ilustrarea articolului, deoarece nu existau poze facute la Galati. Ceea ce e si logic, avand in vedere ca articolul a aparut inainte de vernisaj. Lucrarile fac insa parte din expozitia curenta. Cat despre programul de vizitare, este afisat la intrare si apare si pe site-ul muzeului: de marti pana duminica, intre 9 si 17. Ma indoiesc ca ati venit vreodata la ora 11, in oricare zi in afara de luni si ati gasit muzeul inchis. Iar faptul ca ati considerat ca sursa de incredere pentru informare, persoanele erudite care reazema gardul muzeului, spune multe despre dvs. Un sfat: ironiile sunt facute de cei care se si pricep, restul pica doar in penibil.
  Cat despre dvs.,, Germania'', va bucurati ca ia Casian cladirea? Asta e, veti fi cu siguranta mai satisfacut , cand isi va face muzeu propriu (era singurul lucru pe care inca nu-l avea) si-i veti admira portretele, in toate marimile si tehnicile posibile, asa cum ii sta bine unui megaloman adevarat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de qwerty
  Vineri, 01 Martie 2013 23:03
  La muzeul de arta din Galati se urmareste stergerea diferentelor dintre artistii plastici profesionisti si cei amatori.
  0
  0
  Raportează
 • postat de poker
  Vineri, 01 Martie 2013 21:53
  Or sa fie si manele?
  0
  0
  Raportează
 • postat de simplu cetatean
  Vineri, 01 Martie 2013 19:50
  Sigur fotografia este cea din muzeu ?
  A fost acum ceva vreme un vernisaj, expozitie cu ceva lucrari ceramice, chiar deosebite in fotografiile publicate in ziar (si aici).
  Nu a doua zi, a treia zi de la vernisaj, undeva in jurul orei 11.00 am dorit sa vad pe viu.
  STUPOARE !
  Porti ferecate, nimic sa indice ca acolo se petrece ceva, chiar daca era ceva banal....arta...
  Am discutat cu toti aceia prinsi in "Loteria Permiselor Auto" care rezemau cu incredere gardul -"ce expozitie dom'le, care, unde..??"
  Asa deci, cu toata stima, va rog sa indicati si un program de vizitare, pentru noi, astia mai muritori de rand- nu de alta dar tare n-as dori sa ma calc pe bombeuri cu vreun consul turc sau cine stie cine...
  ....sau poate vernisajul a fost deja si incercati sa ne pacaliti de 1 Martie, ca din data foto se pare ca prima proba s-a facut deja pe 1 Noiembrie...anul trecut !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Germania
  Vineri, 01 Martie 2013 19:17
  V-ati batut joc de muzeul ala. Candva era cel mai bun MUZEU DE ARTA CONTEMPORANA din tara. Si uite ce-a ajuns acum!!! Nu-mi vine sa cred ca ati ajuns sa numiti arta toate tiganiile care se vand prin targurile turcesti. Astfel de porcarii gasesti acolo pe toate drumurile. Bine face Casian ca va ia cladirea. E clar ca nu o meritati!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.