Regal de artă turcă: Ebru la Muzeul de Artă Vizuală

Regal de artă turcă: Ebru la Muzeul de Artă Vizuală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Muzeul de Artă Vizuală va găzdui sâmbătă, la ora 13.00, vernisajul expoziţiei de artă ebru „Dansul vopselei cu apa”. Rezultată în urma colaborării muzeului cu Uniunea Democrată Turcă din România, filiala Galaţi, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” şi Consulatul General al Republicii Turcia din Constanţa, expoziţia include lucrări ale participanţilor la atelierul de artă ebru din cadrul Centrului Cultural Turc „Yunus Emre”.

Arta care te învaţă să fii calm

După cum aflăm de la reprezentanţii Centrului Cultural Turc din Constanţa, „ebru este o artă dăruită de turci întregii lumi. Nu putem preciza data exactă a apariţiei artei ebru, însă se presupune că aceasta îşi are originile în secolele IX-X. Motivul pentru care nu se ştie perioada exactă este acela că artiştii de ebru nu-şi semnau lucrările şi nu precizau nici data. Chiar dacă tehnica ebru a fost însuşită de europeni, lucrările de artă ebru turceşti au fost mereu preferate. Ebru te învaţă în primul rând să fii calm, te dezvoltă. Persoanele complexate care practică arta ebru, în care artistul nu deţine controlul complet, învaţă să accepte situaţia existentă. Ebru te detaşează de cotidian, te transferă în alte lumi şi îţi oferă linişte sufletească”.

Publicul gălăţean va avea ocazia să afle mai multe despre această artă sâmbătă, când Emel Özcan, artist şi profesor de artă ebru, va face demonstraţii de pictură pe apă. Regalul de artă turcă va fi întregit de muzica lui Ali Riza Erdogan (voce şi bağlama).

După cum mai aflăm de la Simona Biriş, şef departament Relaţii Publice în cadrul muzeului, în afară de artiştii menţionaţi, la  vernisaj vor fi prezente doamna Füsun Aramaz, consul general al Republicii Turcia la Constanţa, doamna Gülten Abdula, preşedinta Uniunii Democrate Turce din România, filiala Galaţi şi domnul Haşim Koç, director al Centrului Cultural Turc „Yunus Emre” din Constanţa.

„Important este ceea ce dăruim”

Dan Basarab Nanu, directorul muzeului, vechi prieten şi colaborator al doamnei Abdula Gulten, afirmă: „Niciodată  nu ştii la ce să te aştepţi  atunci când apare Gulten. Nu ştii exact ce vrea… ştii numai că este ceva bun, ştii că poate deveni ebru. Fiecare apariţie a lui Gulten este ebru… asta pentru că ebru este unic. Nu vreau să ridic osanale şi nici cuvinte neapărat măgulitoare către Gulten. Vreau numai să subliniez faptul că micuţa turcoaică (acesta este alintul meu), dar uriaşă ca forţă a unei clipe, a unei picături de culoare transformată în idee, nu îşi pune niciodată semnătura pe ceea ce face. Este simplu. Ea… şi eu am înţeles foarte bine. Noi nu suntem importanţi. Important este ceea ce dăruim. Acum, darul este dansul culorilor pe apă. Este dansul Consulatului General al Turciei la Constanţa, al Centrului Cultural Turc “Yunus Emre” Constanţa, al Uniunii Democrate Turce din România - Filiala Galaţi. Este ebru la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi”.

Citit 1813 ori Ultima modificare Joi, 28 Februarie 2013 17:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.