"Dacii şi romanii" vin în vară la Galaţi

"Dacii şi romanii" vin în vară la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Experimentul muzeografilor din Alba Iulia a atras anual mii de turişti în plus

Arheologul George Bounegru, de la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, este foarte prezent pe internet cu proiectele moderne pe care le promovează, dar l-am întâlnit şi la noi, unde a venit cu expoziţia de podoabe romane de la Muzeul de Istorie Galaţi. Îmbrăcat în ofiţer roman înarmat, a şi atras, după vernisaj, câţiva copii care au ţinut să se pozeze cu el.

Se ştie că Alba Iulia este, de câţiva ani, o atracţie turistică tocmai prin punerea în valoare a clădirilor din patrimoniul istoric prin evocări, în costume de epocă, ale istoriei. „Şi eu provin tot de aici, de la gurile Dunării”, ne-a spus muzeograful născut la Brăila. „Suntem 13 soldaţi romani şi, pentru cei care vor intra pe Facebook, Garda Apulum apare în toată splendoarea costumelor romane, cu toate activităţile noastre. Curând, vom avea şi daci. Cu cea mai mare plăcere venim dacă suntem invitaţi.” Iar directorul Muzeului de Istorie Galaţi i-a invitat în iunie, pentru două zile, la o întâlnire fastuoasă cu gălăţenii, dar se plănuieşte şi o desfăşurare de forţe… pe Valul lui Traian.

Ne bucurăm, căci istoria este, iată, pe val: aduce turişti! La Alba Iulia, merge! Numărul turiştilor care vin la muzeu creşte anual, de când cu costumele! „Există la Alba Iulia, de vreo doi ani, finanţată de Primărie, o garnizoană austriacă [reconstituită] şi mi-am zis: hai să facem Garda romană, că avem aici castru roman!” Cu bani de la Administraţia Fondului Cultural, în 2011 s-au expus piese de podoabă, apoi s-au făcut costume, îmbrăcându-se în Mihai Viteazul, regele Ferdinand (cel încoronat la Alba) etc.

Peste 15.000 de turişti, atraşi de romanii „vii”!

„Apoi am dezvoltat Garda romană, în 2012, şi anul acesta am câştigat proiectul cu dacii, prin Administraţia Fondului Cultural Bucureşti: îi mulţumesc lui Dumnezeu, ne-am clasat pe primul loc! Am concurat cu 81 de proiecte şi nu numai că am primit finanţare, dar am avut cel mai mare punctaj: 91 dintr-o sută!”, ne spune iniţiatorul proiectului.

Lucrează la Gardă cu un grup de foşti colegi de la Facultatea de Istorie a Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, angajaţi după absolvire la muzeu - muzeografi, restauratori, cercetători, legaţi într-o echipă entuziastă. „Totul se lucrează în echipă. Noi lucrăm şi cu voluntari la muzeu, au fost selectaţi cei care îmbracă aceste costume romane: am dat test fizic, pentru că loricile - armurile romane - sunt grele! Asta a mea are mai puţin - vreo patru kilograme, dar colegul nostru care duce signum-ul legiunii (steagul, însemnul, n.red.) are o blană de urs care are înăuntru un trofeu de vânătoare şi are şapă de beton, de câteva kilograme bune! Avem şi armuri medievale şi cei care le poartă fac muşchi: o lorica din aceea are spre zece kilograme!”. Sunt piese care se comandă la firme din Alba Iulia - croitorii din oraş fac tunicile şi alte piese textile, pielarii execută curelele pentru îmbinări, iar armurile propriu-zis sunt cumpărate de la firme din străinătate. Excepţie, acele gladius, sabia romană clasică, scurtă, e realizată de fierarii noştri; doar că nu taie, ca să nu rănească, dar e solidă, din foaie de arc de suspensie de tren.

„Turiştii sunt tentaţi. Din momentul în care am demarat diverse proiecte, în 2011, creştem de la an la an cam cu 15.000 de bilete în plus… Ieşim şi din muzeu: anul trecut, când am lansat Garda romană de la Apulum, la sfârşitul lunii octombrie, am avut undeva la 1.500 de oameni audienţă în stradă, de la Muzeu până la Piaţa Cetăţii, doar pe o sută de metri. Am avut scenă, dacă intraţi pe Facebook, vedeţi… O să fie şi un panou mare, să ne prezentăm la intrarea şi ieşirea din oraş, reclamă la Muzeu şi la Garda Apulum; deocamdată, ne promovăm pe Facebook… Când o să facem şi dacii, pe la începutul verii, suntem deja chemaţi deja în două locuri din ţară."

Citit 808 ori Ultima modificare Luni, 22 Aprilie 2013 17:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.