FOTO / Razboiul statuilor pe strada Domnească. Vezi cum l-a "săpat" Alexandru Ioan Cuza pe Lascăr Catargiu

FOTO / Razboiul statuilor pe strada Domnească. Vezi cum l-a "săpat" Alexandru Ioan Cuza pe Lascăr Catargiu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Imaginaţi-vă o statuie care se uită la ceas, apoi înşfacă grăbită valiza, coboară de pe soclu şi fuge la gară! Sau care străbate oraşul, în căutarea unui soclu mai puţin ameţitor şi mai la umbră… Ei bine, se pare că există un adevărat circuit al statuilor în natură. Şi nu numai pe la noi! Statuile îşi schimbă (li se schimbă) locul, importanţa, valoarea morală şi, chiar dacă generaţii întregi ne obişnuim cu o statuie „la locul ei”, eşti uimit să afli pe unde a mai hălăduit. Acum, când edilii se gândesc să redistribuie statuile existente şi să ridice altele noi, o dezbatere publică asupra acestui lucru ar fi necesară!

Statuia lui Cuza era… a inamicului domnitorului

Venim cu un exemplu care o să vi se pară neaşteptat: o statuie foarte bine plasată, una dintre puţinele bine puse în valoare la Galaţi. Ce mai, e „de-acolo”! Aţi ghicit: statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, figură centrală pentru gălăţeni. Altoreliefurile din jurul soclului, cu ţărani, boi, spice etc., sunt potrivite cu cel care a impus legile împroprietăririi ţăranilor! Doar că ele nu împodobeau de fapt statuia domnitorului Unirii, ci pe cea a lui Lascăr Catargiu, inaugurată în 1928. Mare proprietar de pământ, care stătea în gât, deci, regimului comunist, care l-a „detronat” pe Catargiu şi l-a pus în loc pe Cuza. (În realitate, în timpul loviturii de stat din 1866, Catargiu a făcut parte din „monstruoasa coaliţie” care îl detronase pe domnitor… Istoria se răzbună, iată, şi nu îşi alege mijloacele! Unul a fost detronat de pe soclu, celălalt, de pe tron! Detronatul de pe soclu îşi face acum veacul în faţa Facultăţii de Mecanică.

Soclul - italian, statuia - românească

Ei bine, în locul „moşierului” Catargiu, dat jos în 1948 de pe soclu - statuie realizată de sculptorul florentin Raffaelo Romanelli (1856-1928, autor a peste 300 de lucrări în Europa şi America - dintre care 40 în România), aflăm de la criticul Corneliu Stoica a fost pus, în 1959, la centenarul Unirii, Cuza. Alt Cuza, nu cel de azi! Un bust care, fiind subdimensionat faţă de restul lucrării, a fost mutat mai târziu. Tocmai la Tecuci, în faţa Primăriei. Bustul, din bronz, a fost realizat de Ioan C. Dimitriu-Bârlad (1890-1964), artist remarcat de Stork şi Paciurea, şcolit la Paris. Şi bunicul Margaretei Pâslaru. Statuia, tot din bronz, a domnitorului a fost plasată abia în 1972 la Grădina Publică. Realizată de Ion Jalea (1887-1983), elev al marelui Paciurea, al lui Stork şi al celebrului Antoine Bourdelle.

Alte păsări - artistice - călătoare...

Şi apropo de Cuza: un bust mai mic al domnitorului, făcut din iniţiativa, lăudabilă, a "intelighenţiei" gălăţene, pentru frontispiciul Şcolii de băieţi nr. 5, de pe strada Portului, fostă Sfinţii Apostoli, instalat în 1882, era... să nu fie: din păcate, banii nu s-au strâns, iar doamna Elena, văduva domnitorului exilat, s-a înduioşat şi a plătit ea lucrarea. Sculptura a fost comandată artistului francez Pierre Granet (1849-1911), fiind primul bust al domnitorului ridicat în ţară! Acum, lucrarea călătoare este plasată în faţa Muzeului Casa Cuza Vodă.

Citit 2386 ori Ultima modificare Vineri, 21 Iunie 2013 17:52

9 comentarii

  • postat de Jan
    Luni, 24 Iunie 2013 14:49
    Dar gradina publica cand e gata?
    0
    0
    Raportează
  • postat de un punct de vedere(al unui fiu de al satului)
    Duminică, 23 Iunie 2013 23:07
    Poate ca locul statuii lui Lascar Catargiu(fost prim ministru) ar trebui sa fie intr-o localitate din judetul nostru,mai precis la Schela,care pana in anii 60 se numea Lascar Catargiu.(Nu stiu cate localitati din tara se pot mandri ca au numele unui fost ministru).Culmea ironiei este ca dupa ce s-a descoperit petrol acolo,localitatii i s-a spus Schela iar punctului de lucru in foraj petrolier i s-a spus Schela de Foraj Petrolier" Lascar Catargiu"(tot pe vremea comunistilor). Localitatea a luat fiinta prin improprietarirea veteranilor din Razboiul de Independenta de la 1877si poate ar avea nevoie de un muzeu al satului in sediul fostei primarii(poate cea mai veche cladire de acolo)in fata careia ar putea fi pusa pe un soclu statuia fostului demnitar.Daca mai subscrie cineva la idee va astept parerea in forum.
    0
    0
    Raportează
  • postat de vasile
    Duminică, 23 Iunie 2013 01:12
    se mai intampla...
    0
    0
    Raportează
  • postat de Luci @ Galateanu
    Sâmbătă, 22 Iunie 2013 23:30
    Sunt totusi reliefate de obiectivul fotografic,doua stiluri total diferite . Ele se conjuga numai ca tema .In arta nu "merge si asa" ! Solutia o vor da criticii de arta avizati care hotarasc dupa canoanele artei ,cele ideologice ramanand in plan secund . Sunt destui artisti galateni care ar putea compune cu brio o alegorie a domnitorului Cuza. De ce nu apeleaza primaria la talentul,profesionalismul si civismul artistilor locali?
    0
    0
    Raportează
  • postat de gălățeanu
    Sâmbătă, 22 Iunie 2013 17:52
    Rondoul de la Grădina Publică, e al lui Cuza. Nici nu se discută, schimbarea locului statuii.
    0
    0
    Raportează
  • postat de gina
    Sâmbătă, 22 Iunie 2013 15:58
    ok
    0
    0
    Raportează
  • postat de Luci
    Sâmbătă, 22 Iunie 2013 12:56
    Sa repunem totul in ordinea fireasca, recuperandu-ne istoria Adevarata. Asa sa ne ajute Dumnezeu !
    0
    0
    Raportează
  • postat de gruia
    Sâmbătă, 22 Iunie 2013 07:19
    aha!
    0
    0
    Raportează
  • postat de dragos
    Sâmbătă, 22 Iunie 2013 00:43
    in sfarsit un articol mai interesant!
    0
    0
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.