Împrumutăm cărţi ca în anii ’90

Împrumutăm cărţi ca în anii ’90
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ultimii doi ani, gălăţenii au trecut pragul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia” în acelaşi ritm ca la mijlocul anilor ’90. Cel puţin aşa arată cifrele despre frecvenţa şi numărul de documente împrumutate.

Bibliotecarii spun că acest lucru e departe de a fi semnul unei hibe, cititorii sfârşitului anilor 2000 fiind mult mai mulţumiţi de oferta de cărţi, dar şi de serviciile dintr-o instituţie de acest tip.

Cititori mai mulţumiţi

Astfel, în 2008, frecvenţa s-a tradus prin 217.000 de vizite, crescând faţă de 2007, când au fost 214.000. Totuşi, cifra e comparativă cu cea din 1996, când s-au înregistrat 222.000 de vizite. Raportat la dinamica documentelor, gălăţenii au împrumutat aproape acelaşi număr de cărţi, publicaţii sau DVD-uri ca în anul 1991.

„La începutul anilor ’90 împrumuturile de cărţi au scăzut brusc faţă de perioada ante-Revoluţie, fiind o perioadă difuză pe plan cultural-educativ, ca şi pe alte planuri, de altfel. În acest moment, asupra frecvenţei cititorilor şi dinamicii documentelor îşi sune cuvântul multiplicarea surselor de informare, oferta editorială şi accesul la mass-media şi la Internet fiind extrem de largi”, explică directoarea adjunctă a bibliotecii, Letiţia Buruiană.

Reprezentanta instituţiei adaugă că, datorită unor noi servicii ale bibliotecii - referinţe prin e-mail şi messenger şi siteul bibliotecii - un număr însemnat de utilizatori, dar care nu poate fi cuantificat exact, îl reprezintă cei la distanţă.

„Chiar dacă frecvenţa e aceeaşi ca la mijlocul anilor ’90, cititorii de azi sunt mai mulţumiţi, au servicii variate şi moderne şi oferta de carte e, bineînţeles, mai largă. În plus, acum pot împrumuta CD-uri, DVD-uri sau CD-Rom-uri”, mai spune Letiţia Buruiană.

Recordul anului 1999, nedepăşit

La zece ani de la Revoluţie, biblioteca înregistra un record de cititori, gălăţenii vizitând instituţia de 300.000 de ori. „În acel an au fost mai multe condiţii favorabile, printre care îmbunătăţirea serviciilor oferite de bibliotecă, accesul limitat la Internet şi o schimbare în modalitatea de evaluare a elevilor, profesorii cerându-le multe referate”, ne spune tot directoarea adjunctă Letiţia Buruiană.

Conducerea bibliotecii speră ca acest record să fie depăşit în câţiva ani, după ce va deschide alte trei filiale în mai multe cartiere ale oraşului.

Cine ce (mai) citeşte

De câţiva ani încoace bibliotecarii au observat că doamnele şi domnişoarele împrumută ceva mai des cărţi sau publicaţii, fără a putea avansa însă o explicaţie pentru această tendinţă. Din anii ’90 încoace, distribuţia pe sexe a împrumutului de documente s-a menţinut egală. Până în 2007, când citeau 53 la sută femei şi 47 la sută domni. Anul trecut diferenţa a fost mult mai vizibilă: 60 la sută dintre cititori au fost femei şi numai 40 la sută bărbaţi.

În continuare, cel mai des trec pragul bibliotecii elevii şi studenţii, care au de pregătit temele, examene sau referate. 60 la sută dintre cititori fac parte din această categorie, majoritatea având vârsta cuprinsă între 14 şi 25 de ani.

Nu este de neglijat nici numărul pensionarilor, casnicelor sau şomerilor, însumând 9 la sută dintre cei care au împrumutat cărţi de la „V.A. Urechia” în decursul anului trecut.

Cititorul care a venit anul trecut la bibliotecă a preferat să împrumute mai ales documentele de tip Generalităţi (24 la sută) şi abia apoi literatură universală (18 la sută), literatură română (9 la sută), muzică şi teatru (11 la sută).

Cărţi şi din donaţii

În colecţia Bibliotecii „V.A. Urechia” au intrat, în decursul anului trecut, peste 21.000 de volume noi, în valoare de 530.000 de lei. Acestora li s-au adăugat, din donaţii, în jur de 2.900 de cărţi, 470 de periodice, 80 de documente multimedia şi 50 de publicaţii pentru secţia Colecţii speciale. Valoarea donaţiilor se ridică la peste 35.000 de lei.

Trei filiale noi, în 2009

Până la sfârşitul anului, Biblioteca „V.A. Urechia” îşi va deschide alte trei filiale, pe lângă Filiala Nr. 1 „C. Negri” de la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Directorul bibliotecii, Ilie Zanfir, spune că, cel târziu peste două luni, cititorii vor putea împrumuta de la Filiala „Paul Păltănea” din incinta Grupului Şcolar Metalurgic şi de la Filiala „Grigore Vieru”, care urmează să fie instalată în sediul modern al Gării. Filiala „Hortensia Papadat-Bengescu”, a cărei deschidere e programată pentru luna septembrie, va fi găzduită de Liceul Teoretic „Dunărea”.

Citit 941 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.