Plasticianul Ioan Tudor cere protejarea comorilor din Cimitirul „Eternitatea”

Plasticianul Ioan Tudor cere protejarea comorilor din Cimitirul „Eternitatea”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Monumente rare au fost furate sau distruse, iar osemintele aruncate! - reclamă plasticianul Ioan Tudor

„Am să prezint Primăriei un demers pentru salvarea unor monumente: mai sunt încă lucrări foarte importante în Cimitirul Eternitatea, dar, din păcate, deja s-a distrus şi s-a furat mult!”, ne-a spus sculptorul şi pictorul Ioan Tudor, cadru didactic la Facultatea de Arte şi la Liceul de Artă „D. Cuclin”, autor al unor lucrări recente de sculptură în oraş.

Din păcate, cel mai vechi cimitir gălăţean nu este încă o rezervaţie de artă, deşi e plin de vechi comori. „Mai sunt de pildă nişte lucrări ale lui Ranieri, undeva între parcela germanilor şi cea a ruşilor: am văzut acolo un înger superb, ceva extraordinar, din marmură de Carrara. Şi nu se mai ştie al cui a fost monumentul. Este şi un monument al unei italience, Maria Fanciotti, decedată pe la 1878, întors însă cu susul în jos! Dar au dispărut, chiar de pe aleea principală, sculpturi cu personaje istorice ale Galaţiului. De la monumentul lui Papadopol (cel care a clădit şi teatrul cu acelaşi nume, în care a conferenţiat Caragiale la 1900, n.red.), la o bunică necunoscută, lucrată cu o măiestrie ieşită din comun. Statuile erau atât de personalizate, încât cred că nici măcar n-au fost vândute ca atare, ci le-au furat pentru materie primă. Pur şi simplu se refoloseşte marmura: îi dau două dălţi şi-l transformă într-un înger obişnuit. Ar trebui să avem şi la Galaţi un fel de cimitir Montmartre. Au mai rămas doar câteva monumente în tot cimitirul, multe s-au făcut praf", spune plasticianul.

Unii cumpără lucrări vechi sau le distrug ca să ridice altele

"Îmi aduc aminte că acum câţiva ani, pe o alee principală, a fost montat un WC chiar în buza unui cavou şi au lăsat să se scurgă apa în permanenţă în cavou. Până la urmă, cineva a reuşit să-l şi spargă, au scos osemintele, craniile, care stăteau aruncate pe alee. L-a cumpărat un miliardar, şi-a făcut monumentul familiei şi a dispărut şi apa care punea în pericol lucrarea.

În altă parte, într-o zi se prăbuşise un copac peste un monument din zona italienilor: fusese tăiat şi nu au avut grijă peste ce cade! Două morminte sunt astfel complet stricate şi au ajuns, dintr-o frumuseţe în marmură, loc de depunere a gunoiului!”, constată supărat plasticianul.

Citit 2840 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iulie 2013 15:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.