Artişti fără vacanţă: „Poarta hanului turcesc”, în varianta „Athanor”, la Galaţi

Artişti fără vacanţă: „Poarta hanului turcesc”, în varianta „Athanor”, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Construcţii - deconstrucţii” din cărămizi-ferestre


Membrii Grupului „Athanor” s-au reunit într-un nou proiect artistic, o tabără de creaţie care cuprinde mai multe etape. Primul pas, „Oraşe în aşteptare”, a avut loc în luna iunie, în parcul de lângă sediul Consiliului Judeţului. Pasul al doilea, intitulat „În trecere”, s-a derulat la Galeriile de Artă, în luna iulie. Pasul al treilea, „Construcţii - deconstrucţii”, se desfăşoară în prezent la Facultatea de Mecanică, unde 13 artişti plastici realizează, din module, lucrări-instalaţii de artă. Eduard Costandache, coordonatorul „Athanor”, ne dezvăluie: „Este un proiect derulat prin Consiliul Judeţului, în care sunt implicate muzeele gălăţene. Vom realiza 12 lucrări de artă care se vor armoniza, toate având la bază aceste module plastice, „cărămida-fereastră”, dar fiecare lucrare va avea altă compoziţie. Peste ele vom aplica fotografii prelucrate, pentru că avem şi doi artişti fotografi – Simona Andrei şi Cornel Gingăraşu, cărora li se alătură Mihaela Lefterache, aflată în prezent la Londra. Într-unul dintre module vom colabora, de asemenea, cu o actriţă, Geanina Andrei, dar şi cu scriitori gălăţeni”.

Ideea de la baza proiectului este una ecologică: „Ne-am gândit la natură ca fiind marele reciclator: ea transformă totul, inclusiv oraşele. În momentul în care oamenii abandonează un oraş, natura intervine, transformându-l. Noi, practic, am preluat elemente din diverse perioade ale dezvoltării umane – din preistorie, menhire şi dolmene, apoi trecând prin zigurate, acele piramide din trepte, oraşul Machu Picchu, Marele Zid Chinezesc – un alt reper important pe care se vede amprenta timpului şi a naturii. Am găsit şi câteva repere naţionale – diverse turnuri circulare, dar şi un simbol local, Poarta hanului turcesc. Oraşul părăsit Pripiat, de lângă Cernobîl, un loc unde natura şi-a reintrat în drepturi, precum şi hotelul Ryugyong, hotelul „blestemat” din Coreea de Nord, început în 1987, dar neterminat până astăzi - sunt alte două repere simbolice în proiectul nostru”, declară artistul plastic.

Când i-am fotografiat noi, câţiva dintre cei 13 plasticieni asamblau lucrarea simbolizând „Poarta turcească”. „La final, reperele vor fi recognoscibile, însă clădirile pe care le simbolizează vor fi stilizate, reflectând viziunea noastră artistică. Le trecem prin prisma personală, aducându-le spre arta modernă, astfel încât, la final, vor rezulta clădiri-instalaţii de artă. Practic, acel modul, laitmotiv, cărămida-fereastră, simbolizează locuinţa umană, habitatul uman”, conchide Eduard Costandache. În luna septembrie, lucrările vor fi prezentate publicului în cele patru muzee gălăţene (inclusiv Muzeul Satului de la Gârboavele), acesta fiind ultimul pas al proiectului Grupării "Athanor".

Citit 1616 ori Ultima modificare Joi, 08 August 2013 18:37

4 comentarii

 • postat de a. ribinciuc
  Luni, 12 August 2013 16:01
  86.124.200.***
  Pentru Doina. Cred ca cel mai bine este sa-l contactati, pe Facebook, pe coordonatorul Gruparii, Eduard Costandache. Locul unde artistii se intalnesc, deocamdata, (in lipsa unui spatiu adecvat la Muzeul de Arta) este la Facultatea de Mecanica, in atelierele de la UTS.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Doina
  Duminică, 11 August 2013 08:28
  5.13.210.***
  Urmaresc de ceva vreme activitatea acestui grup si pe facebook si imi place indrazneala lor. Vad in ceea ce fac ei multa speranta si daruire ideilor lor. Mi-ar placea sa-i cunosc si altfel decat in cate un articol in presa. Se poate vizita spatiul in care ei lucreaza?
  0
  1
  Raportează
 • postat de Gabriel
  Sâmbătă, 10 August 2013 07:18
  199.188.237.***
  Ma bucur sa aflu ca Facultatea de Mecanica incurajeaza in continuare manifestarile culturale in acest oras in conditiile in care Muzeul de Arta nu mai are un sediu care sa permita desfasurare acestor minunate activitati care fac cinste orasului nostru.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Maria
  Sâmbătă, 10 August 2013 06:42
  5.13.218.***
  Felicitari gruparii Athanor. Asteptam cu interes noile provocari si speram sa fim surprinsi la fel de placut ca si in alte dati!
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.