Început literar-ştiinţific de carieră internaţională: Alina Păduraru din Glasgow a debutat frumos în proză

Început literar-ştiinţific de carieră internaţională: Alina Păduraru din Glasgow a debutat frumos în proză
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Fenomenul literar şi editorial din Galaţi este, vă rog să mă credeţi, într-adevăr un fenomen!” - ne-a asigurat cu convingere criticul gălăţean Adrian George Secară, la lansarea de joi a unei foarte tinere autoare. Surpriză: 20 de ani împliniţi… pe loc de ea, în faţa zecilor de prieteni şi a părinţilor: tânăra scriitoare Alina Păduraru şi-a lansat astfel prima carte, nuvela „Ceai de broaşte” (Editura Sinteze), un SF prezentat într-un spaţiu inedit: Casa Cuza Vodă.

Directorul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”, Cristian Căldăraru, arăta că astfel muzeul se deschide şi în alt fel publicului tânăr, care se va lăsa în continuare cucerit şi de valorile trecutului care îl înconjoară. Public foarte numeros şi foarte tânăr, inclusiv câţiva membri ai cenaclului literar „Noduri şi Semne”, frecventat la un moment dat şi de autoare, acum studentă la Glasgow, într-un domeniu conex cu cartea SF lansată: biochimie. Dintr-o generaţie fără graniţe fizice şi de limbă (cu premii la concursuri internaţionale, Alina a fost la un moment dat chiar reprezentantă, în proiecte internaţionale, a… SUA, a Franţei sau a Japoniei etc.), autoarea îşi va lansa şi electronic volumul, pe site-ul amazon, în engleză.

Ţinând cont şi de faptul că este un debut, cartea este „remarcabilă”, cu suspans bine condus şi umor de calitate; ca autoare şi de dramaturgie, având acum un dialog bine condus, a observat criticul Secară. Au citit cartea primii, „cu sufletul la gură”, prietenii ei Viviana Popa şi Mihai Răcoreanu, care au vorbit despre autoare, dar au şi cântat, în engleză, limba oficială a SF. Glasurile şi chitările au fost acompaniate… la picior, de un membru al grupului, care a folosit la percuţie o… căldare din plastic şi vă asigurăm că a sunat „cool”! Emoţii a avut, alături de părinţii prezenţi, şi învăţătoarea Alinei, dna Buruiană, cea care „i-a pus pixul în mână” şi i-a descoperit înclinaţiile literare.

Citit 1217 ori Ultima modificare Duminică, 25 August 2013 14:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.