Rămăşiţele războiului: Bomba de pe Coşbuc, descoperită zilele trecute – „o amintire” sovietică din prima zi de lupte

Rămăşiţele războiului: Bomba de pe Coşbuc, descoperită zilele trecute – „o amintire” sovietică din prima zi de lupte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bomba de pe str. Coşbuc, descoperită pe fostul aeroport militar Galaţi săptămâna trecută, cu o potrivire extraordinară a evenimentelor, este chiar una dintre bombele aruncate de aviaţia sovietică acum exact 72 de ani.  Ne-a fost trimisă tot într-un 22, adică pe 22 iunie 1941, chiar la primul bombardament al războiului, argumentează fostul pilot militar gălăţean Petrache Moraru, pe atunci copil de nouă ani. Dumnealui spune că a fost o bombă aruncată, nu una de arsenal: „Aici a fost un aerodrom pentru avioane de vânătoare [ nu bombardiere]. Iar la sol, bombele nici nu se ţin armate, ci în stelaje şi se armează doar după ce s-au montat pe aripa avionului, înainte de decolare”.

Pensionarul gălăţean, care studiază de mulţi ani Istoria aviaţiei, citează un raport al comandantului aeroportului civil Galaţi, care a consemnat că au căzut pe aeroport 11 bombe, din care una pe aeroportul civil Lares, (spre Micro 40, n.red.), la 100 m. de hangar, fără să i se pricinuiască vreo pagubă. Celelalte 10 au căzut în zona agricolă a aeroportului. „Aerodromul avea peste 170 ha, din care pe 140 era pistă, restul era teren agricol. Toate au căzut în zona aceasta, şi una din acestea s-a găsit acum”, observă dl. Moraru. „Iar unghiul în care stătea dovedeşte că a căzut în lut moale şi n-au găsit-o atunci. Acolo era spaţiul dintre ASAM (Administraţia Stabilimentelor Marinei şi Aviaţiei) şi clădirea Aviaţiei. Când am văzut-o, mi-am amintit de o bombă căzută şi neexplodată, pe Poşta Veche, din acelaşi bombardament. În str. Poşta Veche, geniştii au dezamorsat bomba la două sau trei săptămâni după bombardament; mai întâi au săpat de jur în împrejur deţinuţii. Au cântărit-o şi avea peste 103 kg, cât cea descoperită acum. Am văzut-o când ne-am întors de la şcoală…”

Articolul poate fi citit în întregime, în exclusivitate, în ediţia tipărită a cotidianului „Viaţa liberă”. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din Galaţi, la preţul de 1,5 lei exemplarul. Abonamentul la ediţia tipărită a „Vieţii libere” costă 25 de lei pe lună în mediul urban şi 20 de lei pe lună în mediul rural.

Citit 3299 ori Ultima modificare Luni, 26 August 2013 17:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.