secretele ecuaţiilor albastre

secretele ecuaţiilor albastre
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Eugen Barbu a întrezărit în tânărul Viorel Dinescu un viitor de excepţie, iar despre maturul poet, prozator şi critic, Fănuş Neagu scria: „Feriţi-vă de Viorel Dinescu, atunci când nu scrie versuri!”.

Ambii mari scriitori au avut intuiţii confirmate de opera şi viaţa lui.  Dinescu a  devenit un mare poet de care trebuie să ne ferim, în sensul paşnic al cuvântului, pentru că are o personalitate complexă, e şi un bun profesor de matematică, e şi un poet de excepţie, e şi un pamfletar  plin de vervă, e şi un autentic om de cultură, e şi un bun actor, intervenţiile sale în public, mai ales atunci când recită din poeziile sale, ale lui Grigore Vieru, ale altor poeţi, încântând asistenţa…   

A plecat  să cucerească lumea din satul Zărneşti, comuna Jorăşti, la  2 aprilie 1951, înainte de Florii, şi de aceea părinţii şi naşii l-au numit Viorel. Primele şcoli le-a făcut în comuna sa, liceul la Bârlad şi facultatea la „Al. I. Cuza” din Iaşi.

Ce a înfăptuit de atunci până acum? În CV-ul său, de 15 pagini, sunt atâtea realizări, încât este foarte greu să faci o selecţie. E pur şi simplu copleşitor…

După 15 cărţi de poezie, critică literară, pamflet, este membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru de onoare al US din Republica Moldova, membru al US din Cernăuţi, are în casa din Mazepa Premiul Academiei Române, precum şi titlul de Cetăţean de Onoare al Galaţilor.

A publicat sute de articole în „Viaţa liberă”, dar şi în ţară şi dincolo de hotarele ei, în „Bucovina literară”, „Contemporanul”, „Ex Ponto” şi „Tomis” din Constanţa, „Revista nouă” din Câmpina, „Tribuna învăţământului”, „Viaţa românească”, „Literatura şi arta” din Chişinău, „Arcaşul” din Cernăuţi şi multe altele. 

Să împarţi rigiditatea matematicii cu fantezia metaforei este un adevărat miracol. Viorel Dinescu îl înfăptuieşte cu naturaleţe şi fantezie, şi în lumea lui Pitagora, şi în universul lui Eminescu. Din 1977 şi până în prezent, a profesat la trei licee, ultimul fiind „Emil Racoviţă”, dar dincolo de probitatea cu care îşi face meseria la catedră, s-a implicat în creaţia în domeniu, publicând zece lucrări de culegeri şi teste de matematică, ultima fiind „Culegere de exerciţii şi probleme de matematică”, apărută, în 2007, la Editura Caba din Bucureşti.

După Ion Barbu, nimeni n-a mai îmbinat aşa de fericit cele două domenii de structuri absolut diferite. De altfel, unul dintre volumele sale de poezie poartă numele de „Ecuaţii albastre”… În turnul său de fildeş, cifrele şi rimele fac cea mai fericită casă.

La mulţi ani, Viorel Dinescu!

Citit 4338 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.