Pe străzile Domnească şi Cuza: Imobile "istorice" pe drumul reabilitării

Pe străzile Domnească şi Cuza: Imobile "istorice" pe drumul reabilitării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe Domnească, principala arteră „istorică” a Galaţiului, dar şi pe strada Cuza, se văd nişte semne bune. Au început lucrările la imobilul de la nr. 95, în staţia auto de la Liceul de Artă „D. Cuclin”. Corpurile de la stradă unde au funcţionat până acum câţiva ani atelierele liceului fuseseră retrocedate, dar câţiva ani proprietarul nu avusese fonduri să înceapă lucrările, faţadele de la stradă fiind un real pericol pentru trecători. Acum, lucrările au început din plin, cu oameni, materiale şi utilaje. Mai puţin plăcut e că vor ţine ceva timp, cu deranjul aferent (de pildă, în şcoală şi la sala de spectacole nu se mai poate intra dinspre Domnească, în stradă sunt strânse câteva movile de cărămizi sparte şi tencuială de la faţade), până în ianuarie 2015, dacă nu intervine nimic rău.

La nr. 91, tot pe Domnească, continuă lucrările de reabilitare la clădirea Consiliului Judeţului, unde va funcţiona Centrul Multicultural „Dunărea de Jos”, destinat punerii în valoare a moştenirii culturale ale minorităţilor etnice gălăţene, dar şi sediul Asociaţiei pentru Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos”. Lucrările ar fi trebuit terminate pe 13 august, între timp a fost însă necesară expertiza istoricilor pe măsură ce se descopereau la fundaţie detalii vechi, ceea ce a amânat finalizarea.

Şi pe strada Al. I. Cuza, la nr. 44, la clădirea cunoscută drept „Casa Mantu”, au început lucrări de reabilitare, după ce au fost scoşi chiriaşii sociali ai Primăriei de către proprietarul care a câştigat imobilul. Gardul metalic, furat prin februarie, a fost refăcut, acum fiind îndepărtată iedera care „mânca” faţada clădirii de ani buni, iar vegetaţia sălbatică din curte, de la tufe şi bălării la pomişori, a fost îndepărtată. Casa se vede, în sfârşit, şi aşteaptă şi ea reabilitarea.

Citit 1841 ori Ultima modificare Luni, 16 Septembrie 2013 18:05

5 comentarii

 • postat de Fresnescu Ionel
  Vineri, 20 Septembrie 2013 07:21
  79.117.169.***
  Ce spuneti de una ca asta, ca si galatenii sa se poata bucura de frumusetile istorice ale Brailei , si impreuna cu brailenii , cei fara repulsii fata de Galati, si a galatenilor fata de Braila, sa-si dea mana , si sa dezvolte zona istorica a Brailei , astfel incat in anul 2021 , Braila unita cu Galatiul , sub cupola metropolei NEW BRAILA sau BRAIGAL , sa devina capitala cultural europeana. Oare este greu de recunoscut ,ca galatenii au facut rau brailenilor in perioada 1950-1968 ? . Daca s-ar face asta , cred ca braileni au puterea de ai ierta pe vecinii galateni. Am curaj sa spun ca ,dupa 5 ani de la formarea metropolei , fetele brailenilor cat si a galatenilor vazute pe strada nu vor mai fi asa crispate ca acuma, , ci foarte multe fete vesele datorita beneficiilor puterii uniuni Braila-Galati. Galateni ,lasati la poarta intrarii in Braila , acea mandrie de superioritate pe care o afisati permanent in fata brailenilor , fiti modesti ,si sa vedeti ca si brailenii sunt vecini cumsecade. Vreau sa vad daca galatenii sunt de acord cu mine in acest expozeu facut. Astept votarea.
  0
  2
  Raportează
 • postat de no comment
  Miercuri, 18 Septembrie 2013 00:54
  89.137.225.***
  w w w.ro.stiri.yahoo.com/centrul-istoric-din-brăila-restaurat-cu-ajutor-la-133041464.html
  0
  1
  Raportează
 • postat de ds
  Marți, 17 Septembrie 2013 11:57
  79.116.105.***
  Am crezut ca-s eu batut in cap tot scriind despre vechea arhitectura a orasului in contra careia si actuala administratie=primar +CL actioneaza, pt. distrugere si nu pt. reabilitare, din aceleasi interese imobiliare. Nenorocirea inceputa sub durbaca care a adus romii in zona centrala s-a perpetuat pana acum, actualul primar fiind raspunzator de demolarea vechilor case de pe Traian 112. In plus tot Stan are in plan demolarea a mai multor zeci de cladiri care, in mod normal, ar trebui reparate. Asa cum vechiul Palat Episcopal e complet reabilitat-si acolo-s probleme grele iar cladirea e mare- asa si actuala administratie ar trebui sa acceseze fonduri europene si-n decurs de cativa ani sa restaureze patrimoniul arhitectural. Daca nu poate sa-i dea problema spre rezolvare Episcopului Casian, cu riscul ca pe ce pune acesta mana nu mai inapoiaza.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Akbar
  Marți, 17 Septembrie 2013 09:32
  86.127.208.***
  Deci, excluzand imobilul din Domneasca nr. 91, restul de imobile istorice sunt consolidate si reamenajate din banul privat. Dar de imobilele apartinand Primariei, ticsite ochi cu minoritari, in care dusumelele au fost transformate in lemne de foc, iar dejectiile isi iau zborul pe geam la ore tarzii din noapte, scrie cineva cu "cohones" din VL ?
  Parca exista si legislatie in acest domeniu, in care proprietarul oricare ar fi el, poate evacua chiriasii, indiferente cine ar fi ei, daca imobilul e transformat in groapa de gunoi.
  Un astfel de exemplu de "grija" fata de patrimoniul arhitectonic al orasului este chiar imobilul situat vis-a-vis de Potcoava de Aur. Si e chiar in "buricul" orasului. Iar mix-ul format din cainii comunitari si copii in picioarele goale traversand in fuga str. Brailei e demn de Somalia.
  0
  11
  Raportează
 • postat de gica
  Marți, 17 Septembrie 2013 08:09
  89.137.222.***
  Domnule Cilinca,ori esti prost ori esti prost.Pe strada Domneasca la Lic.de Arta lucrarea este in acelasi stadiu si mizerie de luni bune de zile.Mai circula pe Domneasca si ia niste Bilobil. Mai bine ai spune ceva de negroteii de pe platforma Trei Star cu corturile lor jegoase si caldarile rufoase.Plin Galatiul de bihlite ,la tot pasul si tot Centrul.
  1
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.