Tabăra „Altfel” - Despre false ruine şi oameni adevăraţi
Foto: Foto Simona Andrei

Tabăra „Altfel” - Despre false ruine şi oameni adevăraţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tabăra de creaţie ecologică „Altfel”, inclusă în proiectul „Circuit turistic muzeal în judeţul Galaţi”, desfăşurată timp de o lună şi jumătate la Facultatea de Mecanică, s-a încheiat cu o conferinţă de presă, la Consiliului Judeţului. „Ideea proiectului a fost să facem o legătură între mediul înconjurător şi artă: să aducem în atenţie protecţia mediului, centrând-o pe artă. Publicul va putea vedea cele 12 lucrări realizate din materiale reciclabile, în cadrul taberei, la muzeele gălăţene, începând de săptămâna viitoare”, a declarat Manuela Panaitescu, asistent manager proiect, adăugând: „Vrem să promovăm muzeele noastre, pentru că am constatat că lumea nu prea le cunoaşte şi nu prea le vizitează”.

Nicolae Bacalbaşa i-a răsplătit cu diplome pe artiştii care au participat la tabără - Eduard Costandache, Sorina Vădeanu, Rodica Gherghinoiu, Tudor Şerban, Gabriela Moisi Alexandrescu, Cristiana Culiţă, Simona Andrei, Cornel Gingăraşu şi Gina Ciobotaru Popa.

Directorul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu, a definit semnificaţia titlului taberei - „Altfel”, prin faptul că „artiştii de la Athanor caută mereu alte modalităţi de expresie plastică şi au curajul să lucreze altfel”. El a mai vorbit despre caracterul efemer al lucrărilor, dar şi despre mobilitatea acestora: „Fiecare piesă poate oricând să constituie subiectul unei alte organizări a spaţiului plastic”.

Artiştii au pornit, în demersul lor, de la ideea recompunerii „oraşelor părăsite, în aşteptare” şi au ales să reprezinte câteva repere ale civilizaţiei universale, printre care au strecurat şi un simbol local - Poarta hanului turcesc. „Am inclus, în proiectul nostru, pe lângă plasticieni şi artişti din zona fotografiei, scriitori şi actori gălăţeni”, a spus Eduard Costandache, coordonatorul taberei de creaţie.

Poate cele mai potrivite definiţii ale acestei Tabere de creaţie le-au dat scriitorul A.G.Secară, care a vorbit despre „false ruine şi oameni adevăraţi” şi artistul fotograf Simona Andrei, care a imaginat oameni-aşteptare, oameni-crisalidă, în aşteptarea unei noi vieţi, a unui nou început.

Citit 1527 ori Ultima modificare Joi, 19 Septembrie 2013 14:51

5 comentarii

 • postat de Maria
  Duminică, 22 Septembrie 2013 08:56
  199.188.237.***
  De-abia astept sa vad si celelalte lucrari cand vor fi expuse. Ma bucur sa vad ca acest grup de tineri artisti ne-a obisnuit cu lucruri interesante de la an la an. Publicul galatean cred ca asteapta provocari si pe latura artelor plastice, chiar daca nu este chiar asa de numeros ca cel care se aduna la diverse manifestari muzicale de can can desfasurate in aer liber.
  0
  6
  Raportează
 • postat de Olina Mateescu
  Vineri, 20 Septembrie 2013 20:47
  199.68.218.***
  Tineri, frumosi si talentati! Ce echipa minunata aveti!
  0
  6
  Raportează
 • postat de Angela R.
  Vineri, 20 Septembrie 2013 14:18
  86.124.200.***
  Pentru Gabriel. Pe pagina de Facebook a Grupului Athanor gasiti imaginile lucrarilor.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Gabriel
  Vineri, 20 Septembrie 2013 09:20
  69.22.184.***
  Frumoasa lucrarea aia din spatele oamenilor. Unde mai putem vedea si alte imagini?
  0
  7
  Raportează
 • postat de Alina Tomsa
  Vineri, 20 Septembrie 2013 08:49
  5.13.208.***
  Am urmarit acest proiect interesant pe facebook. Felicitari Consilului Judetean ca se implica si sustine astfel de idei originale. Ma bucur ca se mai intampla si in orasul nostru ceva frumos. Bravo oamenilor de cultura si celor care ii sustin!!
  0
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.