Un mic imperiu al cărţilor, până peste Prut / Biblioteca „V. A. Urechia”, perla culturii gălăţene

Un mic imperiu al cărţilor, până peste Prut / Biblioteca „V. A. Urechia”, perla culturii gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ajunsă la 123 de ani, biblioteca gălăţeană trăieşte una dintre cele mai frumoase perioade ale existenţei sale * Zestrea ei a depăşit 800.000 de volume, iar prodigioasa-i activitatea a depăşit cu entuziasm graniţele României

Anul 2013 aduce un bilanţ mai bogat ca niciodată pentru biblioteca "VA Urechia" care, iată, a sărbătorit deja 123 de ani de la fondare. Dacă la inaugurarea instituţiei fondatorul Vasile Alexandrescu Urechia dona Galaţiului peste 5.000 de cărţi, biblioteca deţine astăzi peste 800.000 de volume şi un fond enciclopedic cu 30.000 de „unităţi” (carte, CD, album etc.) accesate pe an. Notăm câteva dintre realizările anului.

Festivalul de carte

În mai, Biblioteca, în parteneriat cu Editura Eikon Cluj, sub patronajul Ministerului Culturii, în colaborare cu instituţiile de cultură şi educaţie gălăţene, a organizat a V-a ediţie a Festivalului Naţional al Cărţii „Axis libri“: peste 200 de edituri româneşti şi străine, autori cunoscuţi de beletristică şi carte ştiinţifică, muzică, a oferit spectacole.

Noi filiale deschise

În acest a devenit funcţională Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”, din Micro 40, în incinta Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu”, care se adaugă celorlalte două filiale. A ieşit în întâmpinarea publicului o Bibliotecă estivală, deschisă în Parcul Eminescu, loc de lectură şi pentru acţiuni culturale. Biblioteca a mai deschis filiale şi peste graniţe: în total, are acum cinci în Republica Moldova şi două filiale în Ucraina.

Premii la Salonul Internaţional Chişinău

În august, Biblioteca a primit trei premii la Salonul Internaţional de Carte Chişinău. Premiul I la secţiunea „Istorie locală” a fost acordat lucrărilor „Oameni în memoria Galaţiului – vol. IV” şi „Caragiale şi Galaţiul”, Editura Axis libri. Premiul I la categoria „Istorie literară” a fost atribuit directorului Bibliotecii, Zanfir Ilie, pentru volumul său „Fenomenul literar în presa românească între anii 1990 – 2000” – Editura Timpul, Iaşi. Biblioteca a primit şi Premiul „Biblos” acordat revistelor, pentru revista „Axis libri”. Salonul, desfăşurat sub patronajul UNESCO, a adunat peste 300 de edituri din 20 ţări. „Urechia”, co-organizatoare a Salonului, a expus 150 de titluri, majoritatea ale editurii proprii.

Premiul Galex

Directorului Bibliotecii „VA Urechia” i s-a decernat, la Chişinău, Premiul Naţional Galex, la gala organizată de organizate de Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova şi de Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, „pentru cel mai generos mecena al bibliotecilor şi pentru deschiderea şi completarea colecţiilor filialelor de carte românească în Republica Moldova”. La Biblioteca Naţională Chişinău au ajuns tot atâtea volume câte a donat Urechia Galaţiului!

Excelenţă şi finanţare Gates

Biblioteca a deschis în aprilie un Centru de excelenţă pentru adulţii între 41 şi 60 de ani, pentru 150 de gălăţeni, dedicat mai ales casnicelor şi şomerilor, derulând aici cursuri, informare gratuită, reciclare. Totul cu echipamente obţinute prin câştigarea, de către Bibliotecă, a unui grant de la Fundaţia Bill şi Melinda Gates. Ulterior, bibliotecari din 12 judeţe au participat la un atelier profesional şi o sesiune demonstrativă privind bunele practici ale noului serviciu.

„Fabrica” de carte

Salonul literar Axis libri a lansat săptămânal, la Galaţi şi Tecuci, cărţi şi autori, multe fiind editate de Bibliotecă. Editura Axis libri a scos în continuare şi revista cu acelaşi nume, precum şi alte publicaţii ştiinţifice: Buletinul Fundaţiei Urechia, un alt volum din seria “Oameni în memoria Galaţiului: aniversări 2011”. De asemenea, a scos „Dicţionarul artiştilor plastici gălăţeni”, de Corneliu Stoica, a editat cărţi şi albume, a desfăşurat colocvii, întâlniri cu copiii, cu utilizatorii, miniconcerte etc., a colaborat cu teatrele, Uniunea Scriitorilor, Liceul de Artă.

Citit 1003 ori Ultima modificare Vineri, 03 Ianuarie 2014 14:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.