Profesoara Mary-Vona Răduţ, la a treia carte: „Frumosul trecut prezent”

Profesoara Mary-Vona Răduţ, la a treia carte: „Frumosul trecut prezent”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Dacă Proust îşi căuta timpul pierdut, eu îmi scot la iveală timpul stocat în memorie şi mă plimb pe câmpuri înflorite, mă întorc la anii de liceu, amestec trecutul cu prezentul, înfrumuseţez prezentul prin trecut, uit de bătrâneţe, de singurătate, mă simt puternică, sfidez trecerea anilor, cred că sunt din neamul lui Iov, renasc din propria cenuşă atunci când scriu”. Este mărturisirea doamnei Mary-Vona Răduţ, din Cuvântul înainte al celei de-a treia cărţi, „85 - Frumosul trecut prezent”, purtând semnătura profesoarei de limba română, carte apărută la Editura Sinteze, la finele anului trecut.
Peste doamna Mary-Vona anii au trecut frumos: 85, numărul înscris pe coperta cărţii, este chiar vârsta sa, însă acest lucru pare greu de crezut atunci când o asculţi vorbind: pentru că distinsa doamnă şi-a păstrat prospeţimea minţii şi bucuria de a trăi.
A mai publicat în 2004, la Editura Fundaţiei Dunărea de Jos „Cele două feţe ale medaliei”, iar în 2011, la Editura Sinteze, „Un suflet într-o carte”. A fost, până în 1985, când s-a pensionat, profesoară de limba şi literatura română la LVA, timp de 10 ani, şi apoi la Liceul Pedagogic, alţi 20 de ani.
„Se împletesc în această carte scrieri personale despre familie şi prieteni, comentarii literare şi filosofice, poezii, epigrame şi amintiri din copilăria de la ţară. (…) Prezentul e ceea ce rămâne după noi, o carte, o faptă bună sau rea, o amintire a celor apropiaţi şi sufletul care ne dă viaţă”, scrie Doina, fiica doamnei Mary-Vona, definind cartea drept „o adevărată antologie a frumosului trecut prezent din viaţa ei, în care ne regăsim şi noi”.

Citit 1323 ori Ultima modificare Vineri, 03 Ianuarie 2014 15:55

3 comentarii

 • postat de aurelia
  Luni, 06 Ianuarie 2014 20:06
  5.13.252.***
  Buna seara, doamna mea profesoara de romana! Ma bucur nespus ca v-am revazut, chiar si asa, prin intermediul computerului.V-am iubit si mi-amintesc ca am scris cate o strofa pentru profesorii clasei noastre-promotia 1978, invatatoare-maistre, dirig.prof.Telinoiu, la finele liceului. Doar ultimul vers mi-l amintesc, era "Mary-Vonne- infinit"Infinitul era ceva foarte frumos pentru mine atunci, ceva de neatins...Elevii iubesc anumite discipline de invatamant ,de cele mai multe ori, datorita profesorilor care le predau.Eu nu stiu daca am iubit literatura datorita doamnei Radut ori invers, pe doamna profesoara datorita literaturii.
  Sanatate, bucurii, viata lunga va urez! M-as bucura sa va citesc cartile.Va imbratisez.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Marius
  Duminică, 05 Ianuarie 2014 10:33
  131.181.251.***
  Dupa o furtuna teribila, am asistat la un minunat rasarit de soare si curcubeu simultan pe Coasta de Aur din Australia. Azi am inteles ca pentru fiecare curcubeu e nevoie de Lumina(un nou rasarit, bucurie interioara, un zambet) si de picaturi de ploaie(lacrimi).
  0
  0
  Raportează
 • postat de Carunta Elena
  Sâmbătă, 04 Ianuarie 2014 14:29
  5.15.151.***
  MInunat, minunat! E o surpriza extraordinara sa o revad pe doamna profesoara fie si asa, virtual! Formarea mea ca om, ca profesionist, ca iubitor de carte o datorez in mare parte doamnei Radut; va multumesc, doamna profesoara, va multumesc pentru tot! O adresa????Pot spera? Elena Carunta (Tacu, promotia 1976). caruntae@yahoo.com
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.