Despre rostul de a fi în literatură: „Crima literară” a dresorului Marius Grama
Foto: Foto: Florin Matei

Despre rostul de a fi în literatură: „Crima literară” a dresorului Marius Grama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potop de lume a participat duminică, la lansarea volumului de debut al jurnalistului de televiziune Marius Grama, în Bankers Cafe. Semn că autorul este preţuit şi iubit.  O lansare nonconformistă, cu versurile cărţii interpretate admirabil de membrii trupei de teatru studenţesc „De ce ficatul?”, condusă de regizoarea Diana Tănase.

Volumul „Dresorul de duminici”, apărut la Editura Junimea, este Premiul pe care prestigioasa editură ieşeană i l-a acordat tânărului gălăţean la ediţia din 2013 a Festivalului Concurs „Porni Luceafărul”, de la Ipoteşti. Vocile criticilor gălăţeni A.G.Secară şi Viorel Ştefănescu l-au situat pe „Dresorul de duminici” în Generaţia Domnească (parafrază după numele antologiei tinerilor autori gălăţeni „Cuvinte noi pe Domnească”, apărută în 2012, la Editura Centrului Cultural) care continuă Revoluţia lirică din Galaţi, începută de Mihail Gălăţanu, Cristi Pavel şi Alina Durbacă. „Marius Grama are, în primul rând, un mixaj de neo-suprarealism cu realism, care îi dă o notă aparte. Am spus că a făcut „o crimă literară”: asta se întâmplă întotdeauna când se produc nişte schimbări de structură, de paradigmă, în literatură. E posibil ca începând cu Marius Grama şi cu celelalte voci literare tinere din Galaţi să  ia naştere un curent liric nou”, afirmă A.G.Secară, mărturisind, totodată, că lectura cărţii lui Marius Grama l-a făcut să mediteze profund asupra rostului de a fi în literatură. 

Autorul le-a mărturisit celor prezenţi la lansare: „Fiecare vă aflaţi aici, în  această carte, pentru că ea a apărut în urma unor experienţe pe care le-am trăit alături de domniile voastre: mulţumită, datorită, din cauza celor care sunt aici şi nu doar a lor. Aşa că, într-un fel sau altul, aţi contribuit cu toţii”. Şi a mai spus autorul că va dărui toate exemplarele pe care le are: „Le-am primit ca un cadou din partea editurii care m-a premiat şi vreau să dau acest cadou mai departe, în limita stocului disponibil. Vom mai scoate o ediţie, dacă, într-adevăr, o să aibă succesul pe care sper eu să-l aibă”. 

Citit 1805 ori Ultima modificare Luni, 06 Ianuarie 2014 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.