Monumentul lui Eminescu, la un pas de dezastru/ Mâna muzei va fi pusă de Primărie, provizoriu
Foto: Foto: Angela Ribinciuc

Monumentul lui Eminescu, la un pas de dezastru/ Mâna muzei va fi pusă de Primărie, provizoriu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

E 9 ianuarie şi mâna muzei lui Eminescu nu se află la locul ei. A fost smulsă, pe 30 septembrie 2013, încă o dată, şi de atunci se află la Direcţia tehnică a Primăriei Municipiului, care o va pune la loc, provizoriu, pe 14 ianuarie, pentru ca de Ziua Culturii Naţionale statuia să dea bine în poze.

Ilie Zanfir, directorul Bibliotecii Judeţene „V. A. Urechia”, cel care, an de an, se îngrijea ca mâna să fie la locul ei pe 15 ianuarie şi pe 15 iunie, de data aceasta, a predat-o Primăriei şi atât. „Gălăţenii au dat dovadă încă o dată de lipsă de respect faţă de valoarea patrimonială pe care o are acest monument. Organele abilitate nu au descoperit nici acum cine sunt cei ce vandalizează periodic statuia. Am insistat, în cadrul Consiliului Local, să se pună camere de supraveghere, s-a realizat acest lucru. Doi-trei derbedei cu apucături de barbari au contorsionat, în seara de 30 septembrie, mâna, au smuls fierul beton pe care aceasta îl avea montat în interior şi au făcut tot felul de obscenităţi. Era o noapte ploioasă, iar imaginile înregistrate nu sunt clare. Nu s-au luat măsuri nici acum. E o ruşine pentru Galaţi ceea ce se întâmplă, an de an, cu această statuie”, afirmă cu amărăciune Ilie Zanfir.

„Orice intervenţie neprofesionistă înseamnă crimă!”

Îngrijorător este faptul că soclul statuii este fisurat: sunt 102 ani de când sculptorul Frederic Stork a realizat monumentul lui Eminescu şi există riscul ca acesta să cedeze în viitorul apropiat. Muzeograful Gheorghe Andreescu trage un semnal de alarmă: „Anul trecut, cei de la Primărie au lipit-o în mod grosolan şi au găurit-o pe interior, pentru a-i monta un miez din fier beton: orice intervenţie neprofesionistă asupra unui obiect de artă înseamnă crimă! Ca muzeograf şi ca om mă doare să asist cu neputinţă la faptul că se distruge un simbol naţional de  mare valoare.  Lucrarea poate va mai rezista un an. Însă, în primăvara anului viitor e foarte posibil ca ea să se dărâme, din cauza fisurilor din structura din partea inferioară. Acolo sunt crăpăturile majore, pe diagonală. Greutatea lucrării apasă, urmând ca ea să plece la vale, pe principiul saniei”.     

În opinia specialistului, opera ar trebui restaurată şi apoi păstrată în spaţiu închis: „Toate oraşele turistice ale lumii au originalele operelor în muzeu, iar în aer liber sunt expuse copii, replici ale acestora. Sau ar trebui supraînălţat soclul, aşa cum a fost iniţial, restaurată şi protejată. Trebuie găsită o modalitate de a ţine privitorii la distanţă şi de a păstra sacralitatea obiectului de artă. Şi, de asemenea, realizat un sistem de protecţie împotriva intemperiilor: într-o perioadă, lucrarea se afla în mijlocul chioşcului care exista, iniţial, în Parcul Eminescu”.

Emanuela Turcu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei, ne-a declarat că mâna muzei lui Eminescu va fi montată provizoriu pe 14 ianuarie. Apoi, pe parcursul acestui an, întreg Parcul Central va intra într-un proces de reabilitare. Implicit, atunci se va face şi restaurarea lucrării de artă.

Citit 1061 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Ianuarie 2014 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.