Cu gândul la MIS / Ioan Simion Mărculescu - Unicul Artist...

Cu gândul la MIS / Ioan Simion Mărculescu - Unicul Artist...
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Plasticianul Ioan Simion Mărculescu a fost unul dintre acei oameni care au lăsat urme adânci pe unde au trecut. Director al Muzeului de Artă Vizuală, din 1990 până în 2001, când a plecat dintre noi, Ioan Simion Mărculescu a fost un artist cu o activitate plastică febrilă, desfăşurată în domeniul picturii, al fotografiei artistice, al graficii publicitare şi al scenografiei. A realizat grafică pe computer, a organizat şi prezentat spectacole de modă. A avut o activitate expoziţională bogată, a fost membru al grupului AXA şi a ştiut să-i polarizeze în jurul său pe membrii acestuia. A plecat mult prea repede dintre noi, în 2001. Dacă ar mai fi trăit, pe 12 ianuarie ar fi împlinit 71 de ani.

Despre MIS, cum îi spuneau prietenii, Gigi Miron afirmă: „Dacă acest Om nu ar fi existat, eu nu aş fi fost ce sunt astăzi. M-a învăţat cum să fac ghidaj în muzeu şi cum să câştig vizitatorii. Era un om admirabil, un conducător de unitate ca un dirijor de orchestră. El este acela care mi-a întins o mână atunci când îmi era foarte greu. Să existe cineva pe lume care să facă ceva fără a avea vreun interes? Îmi este greu să cred că mai există astăzi un astfel de om. Cu el am învăţat să fiu muzeograf. Acum cred că domnul Mărculescu nu are decât o singură dorinţă, acolo unde este, şi anume să ţinem la înălţime ideea de muzeu de artă la Galaţi. Îmi este dor de tine, domnule Mărculescu”.

Un alt plastician de referinţă al Galaţiului, David Sava, vorbind despre Ioan Simion Mărculescu, declară: „Unicul Artist, cu aer de aristocrat, distins şi rafinat, rămâne pentru mine un om cu har, de mare deschidere, extrem de altruist, generos prin definiţie, cu o căldură sufletească aşa cum rar mi-a fost dat să întâlnesc”.

Citit 2176 ori Ultima modificare Vineri, 10 Ianuarie 2014 13:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.