Locul din Galaţi unde elevii vin cu plăcere: Biblioteca Franceză - din ce în ce mai vizibilă
Foto: Foto: Angela Ribinciuc

Locul din Galaţi unde elevii vin cu plăcere: Biblioteca Franceză - din ce în ce mai vizibilă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Fondul de carte al Bibliotecii Franceze „Eugene Ionesco”, situată pe strada Basarabiei, la nr. 14, este de aproximativ 16.000 de documente, în special de literatură şi artă. Numărul cititorilor a depăşit 4.500, de 14 ani, de când există biblioteca. „Majoritatea cititorilor sunt elevi de liceu şi studenţi la Litere. Dacă într-o zi biblioteca s-ar închide, nu ştiu ce s-ar face aceşti tineri, care, realmente, au nevoie de cărţi şi materiale în limba franceză”, declară Dorina Moisă, directoarea instituţiei, adăugând: „Biblioteca a început să devină din ce în ce mai vizibilă. În Sala Anca Mihăilescu, având 50-60 de locuri, desfăşurăm activităţi diverse. În luna ianuarie, avem nişte francezi care fac voluntariat pentru Fundaţia Inimă de copil şi ţin cursuri de terapie prin teatru. Am avut şi un curs pentru profesorii de limbă franceză, susţinut de o franţuzoiacă. Prezentăm filme, deschidem expoziţii, găzduim evenimente organizate de şcoli”.

Cum supravieţuieşte biblioteca

Biblioteca este sprijinită de Asociaţia Franceză „Les Amis de la Bibliotheque Francaise Eugene Ionesco de Galaţi”, înfiinţată în urmă cu 14 ani. În timp, numărul membrilor acestei asociaţii a scăzut, astfel că, acum, biblioteca supravieţuieşte doar din cotizaţiile membrilor asociaţiei franceze, din procentul de doi  la sută din impozitul pe venit direcţionat de gălăţenii care doresc şi din cotizaţiile cititorilor, de 5 lei pe lună: „Noi ne-am dori să le punem la dispoziţie totul gratuit, însă nu putem, deocamdată. Consiliul Local ne-a scutit de plata impozitului pe clădiri şi pe teren şi ne plăteşte şi facturile, practic, câteva luni pe an. Foarte mult ne-a ajutat Comitetul de înfrăţire de la Pessac, care ne-a trimis exact cărţile de literatură şi lingvistică de care avem nevoie. Astfel, numărul cititorilor a crescut”, declară directoarea.

Stimulaţi, copiii sunt creativi

Anual, Biblioteca Franceză organizează evenimente care atrag un mare număr de elevi şi studenţi, după caz: bal mascat literar, concurs gastronomic, concurs de fragmente de piese de teatru, concurs de fotografii, conferinţe ale profesorilor, acţiuni ale Clubului Kiwanis.

„Aici, elevii nu sunt aduşi cu forţa, vin exact cei care vor, de plăcere. Satisfacţia muncii mele este când văd cum fac copiii teatru, cât sunt de  creativi. S-au săturat de lucruri impuse: când le dai doar ideea, sunt foarte inventivi, iar rezultatele sunt extraordinare”, conchide Dorina Moisă, directoarea care, de ani buni, petrece mai mult timp la bibliotecă decât acasă.

Citit 2701 ori Ultima modificare Vineri, 17 Ianuarie 2014 14:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.