O expoziţie „şoc”, la Muzeul de Artă Vizuală, din 21 ianuarie

O expoziţie „şoc”, la Muzeul de Artă Vizuală, din 21 ianuarie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Jurnalul” lui Cristian Bedivan, rezultatul a doi ani de muncă


La Galeria Muzeului de Artă Vizuală, situată la parterul Blocului V3, din strada Tecuci nr.7, se va deschide, pe 21 ianuarie, la ora 18,00, expoziţia de grafică „Jurnal”, a plasticianului bucureştean Cristian Bedivan.

Sculptorul – grafician

„Gheorghe Miron a găsit o soluţie inedită de panotare şi cred că va fi o expoziţie şoc, din toate punctele de vedere”, ne stârneşte curiozitatea directorul Dan Basarab Nanu. „Cristian Bedivan este cunoscut ca sculptor şi nu ca grafician. Sculptor medaliat cu argint la Salonul Societăţii Artiştilor Francezi, în 2006. A lucrat în taberele de creaţie organizate de Gheorghe Miron în fostul sediu al Muzeului de Artă, una dintre ele fiind expusă acum în Galeria de la sediul nou  - „Omul cu roaba”, care atrage vizitatori”, afirmă Dan Basarab Nanu. 

"Oamenii cărţii", premergători "Jurnalului"

„Pe lângă faptul că este un sculptor de mare cotă, Cristian Bedivan este şi un foarte bun restaurator de carte veche. De la pasiunea aceasta i-a venit ideea de a face lucrări într-o tehnică specială, din hârtie tipografică tratată. A lucrat şi în plumb tipografic, noi avem în colecţia muzeului nişte piese realizate de el, piese care se numesc „Oamenii cărţii”. De aici i-a venit ideea „Jurnalului”, care este rezultatul unui travaliu de doi ani, în care, zi de zi,  artistul îşi nota pe o hârtie, din punct de vedere grafic, ce l-a impresionat în ziua respectivă. Aşa s-a născut această colecţie de lucrări de grafică”, mai spune directorul Muzeului de Artă Vizuală.

Lucrările sunt însoţite de eseuri ale Katiei Nanu 

Expoziţia mai este inedită şi prin faptul că fiecare lucrare are alături câte un eseu despre respectiva lucrare, semnat de Katia Nanu. „Astfel încât vizitatorul nu se va limita numai la o parcurgere vizuală a spaţiului expoziţional, ci va putea să ia cunoştinţă şi de modul în care un scriitor a înţeles grafica lui Cristian Bedivan”, conchide Dan Basarab Nanu.

„E bine să uiţi de şcoală şi să fii tu”

Plasticianul a mai expus la Galaţi în repetate rânduri. După ce a primit premiul de la Paris, în 2006, Cristian Bedivan ne declara într-un interviu: „Mi s-a părut că acolo, la Paris, nu fac altceva decât să aplic ceea ce am fost învăţat aici, la Galaţi, când muzeul era la începuturile lui. Dacă eşti firesc în mişcările tale, toate decurg în mod normal. E bine să uiţi de şcoală, de partea didactică, şi să fii tu. În rest, ideea e să te îndrăgosteşti de fiecare zi care încă nu a trecut, să fii tânăr toată viaţa. Trebuie să fiu umil, raportat la colegii mei care n-au avut onoarea de a ajunge acolo şi care nu sunt nici mai buni, nici mai răi; suntem cu toţii artişti de foarte bună calitate. Suntem egalii Europei!”.

Citit 1878 ori Ultima modificare Vineri, 17 Ianuarie 2014 13:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.