Prof.univ. Cosma Tudose, la a treia carte: Peregrinări reunite într-un altfel de jurnal

Prof.univ. Cosma Tudose, la a treia carte: Peregrinări reunite într-un altfel de jurnal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La Editura Academica a apărut cartea „Arc peste Europa - Jurnal. Canada, Statele Unite, China”, semnată de prof.univ. Cosma Tudose. Autorul ne surprinde plăcut cu un nou jurnal în care sunt descrise peregrinările prin trei ţări, aflate parcă la capătul unui arc ce „zboară” deasupra bătrânului continent. Ne sunt dezvăluite impresiile sale după călătoriile prin câteva oraşe din Canada, Statele Unite ale Americii şi China.

În Canada, ţara cât un continent, profesorul Tudose Cosma vizitează trei din cele mai importante oraşe, cu populaţia cea mai numeroasă, cele mai dezvoltate economic şi cu o bogată viaţă culturală şi spirituală. Toronto i se dezvăluie autorului prin simplitatea aşezării urbane, străzi late având în Downtown zgârâie-nori cu peste 50 de etaje, cu cele mai importante şi luxoase hoteluri, bănci şi centre comerciale. După ce admiră oraşul de la 360 de metri înălţime din CN Tower - turnul local TV, autorul vizitează catedrale şi biserici de diferite confesiuni, printre care şi biserica „Toţi sfinţii” în care se reculeg români, trăitori pe acele meleaguri. Şi aici, „Biserica este mama spirituală a neamului românesc”, cum spunea Mihai Eminescu. Atât în Toronto cât şi în Montréal şi Ottawa, profesorul gălăţean vizitează muzee, lăcaşe de cultură, în care sunt adăpostite importante comori de artă.

În Washington, capitala SUA, vizitează principalele memoriale ale unor preşedinţi care au făcut ceva pentru ţara lor: Washington, Jefferson şi Lincoln. În Philadelphia sunt scrise primele pagini de istorie ale poporului american, este scrisă şi citită Declaraţia de Independenţă, iar în Boston autorul păşeşte prin locurile în care au debarcat „Părinţii pelegrini”, primii europeni sosiţi în Lumea Nouă.

În sfârşit, în China, autorul face cunoştinţă cu Piaţa Tienanmen, din Beijing, loc cu rezonanţă în istoria recentă a Chinei, dar şi cu Palatul de Vară şi cel de Iarnă, Marele Zid Chinezesc, soldaţii de teracotă de la Xian, într-un cuvânt - o cultură diferită de cea europeană.

Citit 1216 ori Ultima modificare Vineri, 24 Ianuarie 2014 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.