Henri Codenie/ Tecuceanul-belgian globetrotter

Henri Codenie/ Tecuceanul-belgian globetrotter
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din Tecuci aflăm mereu câte ceva nou de la domnia sa, prin fotografiile, uneori şi câteva rânduri pe mail, scrise în franceză. Prezent cu imaginile sale descriptive şi artistice şi în ziarul nostru, incredibilul, putem spune, Henri Codenie şi-a vernisat săptămâna trecută o expoziţie cu 78 de imagini surprinse în şapte ani de peregrinări prin ţara Gangelui şi chiar în Tibetul sacru. La Tecuci, în Sala „Gheorghe Petraşcu” a Muzeului Mixt, în rame care sugerează încadrări orientale, ne aşteaptă, până pe 8 februarie, expoziţia „Incredibila Indie”. Elefanţi, maimuţe, vaci sacre, statui, peisaje ezoterice, mizerie, exotism (cam… ca şi pe la noi!), oameni simpli… În special oameni, din „ţara cu 1,2 miliarde de chipuri”. Ca şi cei pe care îi prinde pe străzile Tecuciului, belgianul pensionar, strămutat aici, din 2007 tecucean cu acte în regulă. Cu o descendenţă fabuloasă: o bunică evreică născută în Ucraina, al cărui număr din lagăr şi-l aminteşte ca pe o poezie din copilărie…

Jumătate de veac de fotografie

La vernisajul onorat de viceprimarul Dănuţ Petrică Radovei şi de senatorul Ionel Daniel Butunoi, muzeografa Lucia Gologan a încercat să prezinte o biografie a unui om „mai ceva ca argintul viu, de o efervescenţă greu de imaginat!” Astfel, în 1958, tatăl îi cumpăra elevului Henri primul său aparat foto, iar în 1976 Codenie fotografia Turul ciclist al Europei. Devine fotograful de turneu al celebrei cântăreţe Diana Ross, autorul fotografiilor de campanie electorală ale cancelarului german Willy Brandt din anii '70, cu multe expoziţii, una deschisă chiar de regina Fabiola a Belgiei, publică fotografii în reviste cunoscute din lume, se înscrie în Partidul Naţional Social belgian, ajunge funcţionar în stafful prim-ministrului Belgiei, apoi globetrotter, din Pakistan în India, unde a obţinut chiar şi un master în metafizică.

Pensionat, se căsătoreşte, iată, tocmai la Tecuci, după ce şi-a cunoscut pe internet viitoarea soţie, iar acum s-a retras la Nicoreşti. Mai român decât mulţi dintre noi, reacţionează prompt atunci când lucrurile nu merg bine, dar realizează şi acţiuni de binefacere: de la donarea unui vitraliu pentru Catedrala "Sf. Gheorghe" din Tecuci, la ajutarea cu haine, lemne sau bani a sărmanilor din cartierul tecucean Bălcescu. Le-a donat celor „muşcaţi” de aceeaşi „boală” a fotografiatului aparate foto performante, unele scumpe, de mii de euro. Cele aproape 80 de imagini din expoziţie sunt realizate nu electronic, ci pe peliculă, ceea ce presupune şi toate regulile artei fotografice clasice: developare, fixare. Scriitorul tecucean Tănase Dănăilă îl numea „poet în imagini”. Fotografia-simbol, metaforă, fotografia-reportaj, portret, apare alături de cea de investigaţie. Ştie să se apropie, precum vânătorul de prada sperioasă, ştie „să vadă” şi să simtă!

Artistul-cetăţean

Senatorul Ionel Daniel Butunoi, care la lansare i-a mulţumit pentru donaţie (un cuţit indian cu amnar, beţişoare pentru mâncare, un vechi vas ucrainean din cristal, pictură religioasă indiană, fotografii cu Tecuciul de zi şi de noapte, în vedere de sus etc.), a relatat cum s-a pomenit „fotografiat cu insistenţă” pe străzile oraşului şi a remarcat „un spirit civic extrem de ascuţit, la un cetăţean european aşa cum ar trebui să fim marea noastră majoritate”, mulţumindu-i belgianului-român pentru „toate faptele bune”, pentru ajutorul acordat comunităţii.

Henri Codenie nu a vorbit, doar a scos din buzunar o pungă pe care scria „Thank you!” Apoi a lăsat-o pe cântăreaţa de muzică populară Mitriţa Velicu să ritmeze asistenţa. Din păcate, tânăra interpretă de muzică indiană Teodora Chilian a avut probleme de sănătate şi nu a putut fi prezentă la un regal cultural la care au ţinut să participe mulţi tecuceni.

Citit 1343 ori Ultima modificare Vineri, 07 Februarie 2014 14:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.