În holul Universităţii "Dunărea de Jos"/ Poveşti despre industrie, în peste 600 de fotografii-document

În holul Universităţii "Dunărea de Jos"/ Poveşti despre industrie, în peste 600 de fotografii-document
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Până la începutul lunii martie, gălăţenii pot vizita o expoziţie originală, în holul sediului central al Universităţii "Dunărea de Jos". Este vorba despre expoziția multimedia "Evoluţia industrială în bazinul Mării Negre - exemple din Grecia, România și Armenia", realizată de Facultatea de Litere de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați (Departamentul de engleză) în colaborare cu Muzeul de Ştiinţă şi Tehnologie din Salonic, Grecia şi Academia Naţională de Ştiinţe a Armeniei, cu sediul la Erevan, în cadrul unui proiect european.

Expoziţia itinerantă şi-a propus să identifice trasee comune în evoluţia industrială a Greciei (zona centrală a Macedoniei), României (zona maritimă a Dunării de Jos) şi Armeniei, precum şi efectul acesteia asupra istoriei culturale a celor trei ţări, atât la nivel naţional cât şi internaţional.

Pe panourile moderne, rodul concepţiei artistului plastic Liliana Negoescu şi a fotografului profesionist Marian Marin, puteţi admira peste 600 de imagini-document ale obiectivelor industriale din cele trei ţări. Zona Dunării de Jos e reprezentată de Şantierul Naval, industria metalurgică, industria echipamentelor şi construcţiilor de mașini, industria chimică, industria alimentară (prin morile de acţionate de aburi de la Galaţi, Tulcea şi Brăila), industria uşoară, fabrici de ciment şi cărămizi, rafinării de ulei din Brăila, cariere de marmură şi calcar din Tulcea şi ateliere tipografice.

S-a lucrat în echipă, cu specialişti din Grecia şi Armenia, dar şi cu parteneri locali: Biblioteca "V.A. Urechia" (care a pus la dispoziţie, pe lângă documente vechi, şi o expoziţie de imagini cu Galaţiul de altădată), Biblioteca ”Panait Istrati” din Brăila, Biblioteca ”Panait Cerna” din Tulcea, Muzeul Naţional de Istorie a României, reprezentanţi ai ArcelorMittal Galaţi şi ai Şantierului Naval Damen, colecţionari, istorici, fotografi profesionişti.

Citit 912 ori Ultima modificare Vineri, 07 Februarie 2014 14:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.