„Don Pasquale” - premieră la Muzical/ "Publicul gălăţean are nevoie să zâmbească"
Foto: Foto Angela Ribinciuc

„Don Pasquale” - premieră la Muzical/ "Publicul gălăţean are nevoie să zâmbească"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Astfel îşi motivează maestrul Paolo Bosisio alegerea repertorială


Personalitate cunoscută în lumea muzicii, italianul Paolo Bosisio este regizor şi director artistic la Teatrul Giacosa din Ivrea şi profesor de istoria artei la Universitatea de Stat din Milano. Premiera Teatrului Muzical „Nae Leonard” din acest weekend, opera buffă „Don Pasquale”, de Gaetano Donizetti, poartă amprenta sa regizorală. „Publicul gălăţean are nevoie să zâmbească”, astfel îşi motivează maestrul Bosisio alegerea repertorială. „Am realizat acest proiect artistic împreună cu directorul Teodor Niţă, un vechi şi bun prieten al meu, şi Mircea Holiartoc, un dirijor foarte bun şi atent. La scenografie şi costume am colaborat cu Andreea Koch, scenografă din Bucureşti. De obicei, când montez în teatre mari din lume, iau cu mine o întreagă echipă. De data aceasta, singurul italian pe care l-am  adus cu mine la Galaţi este asistentul de regie Edoardo Maria Sinatra”, declară Paolo Bosisio.
Cât despre distribuţie, regizorul afirmă: „Adelina Diaconu şi Cristina Simionescu, dublură, pentru rolul Norina, sunt foarte talentate şi am lucrat foarte bine cu ele. Mihnea Lamatic, în rolul titular, Don Pasquale, este un foarte bun cântăreţ şi foarte sigur pe el, din Bucureşti. Sunt sigur că aţi chemat un italian aici pentru a monta o operă în tradiţia clasică italiană. Am norocul de a mă fi născut în patria operei şi port în sânge spiritul operei italiene”.  
Regizorul şi-a educat, încă din perioada copilăriei, pasiunea pentru muzică la Teatro alla Scala din Milano, unde bunica sa avea o lojă permanentă. „Important este să lucrezi într-o atmosferă plăcută. Iar maniera mea de lucru este în aşa fel încât, la ultimele repetiţii, vocea mea să nu se mai audă, pentru că fiecare ştie foarte bine ce are de făcut”, afirmă oaspetele italian.   
„Maestrul Bosissio ne-a dat, prin acest spectacol, o lecţie de regie. Este pentru  noi, toţi, un model profesional, dar şi uman”, declară directorul Teodor Niţă, invitându-i pe gălăţeni la premiera operei „Don Pasquale”, vineri seara, începând cu ora 18,00, iar sâmbătă, de la aceeaşi oră, la al doilea spectacol.

Citit 1393 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Martie 2014 16:49

4 comentarii

 • postat de Prof.Dr.Mihai Moraru
  Joi, 20 Martie 2014 20:27
  5.13.179.***
  Este de bine ca in orasul nostru,unde opera a fost intotdeauna atat de iubita au loc astfel de evenimente;salut cu mult entuziasm colaborarea teatrului cu specialistii italieni,acesti minunati oameni nascuti in patria operei in care s-au nascut cele mai mari legende ale cantului liric,Caruso,Gigli,Stracciari,Ruffo,Di Stefano si altii asemeni lor cat si patria celor mai iubiti compozitori de opera!Citeam recent in memoriile regretatului artist liric Emil Marinescu ca in Italia,de multe ori,cand se face un turneu la tara ,se deplaseaza interpretii principali,restul distributiei fiind acoperit cu succes de fortele locale,ganditi-va oameni buni,La TARA!!!!Halal cultura,halal popor!!!Mult succes artistilor la premiera de vineri,unde sper sa ajung cu bine!Bravo si pentru inimosul director care reda stralucirea teatrului de odinioara,de astfel de evenimente avem nevoie,noi, iubitorii de opera!La fel ca si distinsa doamna Katz ,un gand pios in amintirea dragilor nostrui artisti lirici, acum plecati dincolo,in neant,oameni minunati care au tinut nestinsa la Galati faclia vesnic vie a dragostei de opera!VIVAT OPERA,VIVAT MELOMANII ,SANATATE LA TOATA LUMEA SI SPECTACOLE CAT MAI FRUMOASE!!!
  0
  7
  Raportează
 • postat de prieten ptr. prieten
  Joi, 20 Martie 2014 11:18
  81.12.239.***
  Daca prietenia cu artisti de valoare e o culpa,propun sa-l chemati din nou pe Melinte sa regizeze(am auzit ca si el regiza si nu era mult mai scump).Sa pastram masura .Mult succes!
  0
  3
  Raportează
 • postat de un prieten
  Miercuri, 19 Martie 2014 21:06
  89.137.222.***
  Dupa cum se vede, in Teatrul Muzical acum monteaza numai prietenii lui Nita. Bravo! Avem la Galati primul Teatru particular finantat integral de la bugetul de stat. Si cum .... prieteni sunt multi, si bugetul e pe masura.
  0
  1
  Raportează
 • postat de felicia katz
  Miercuri, 19 Martie 2014 20:18
  94.159.189.***
  Felicitari.In memoriam.Pra data la Galati Don Pasquale s-a pus in secena in 1963.mai precos la 15.decembrie 1963.Din distributie faceau parte:Cornelui Sava Don Pasquale .Elena Patrichi,Cornel Margarit.bagheta a fost in mana maestrului Emil fanea.regia Panait Victor Cottescu-artist emerit.Mult succes celor care vor readuce pe sceba pe nabadaioasa Norina.Deasemeni toate cele bune simpaticului Don Pasquale.Sa fie intr-un ceas bun!
  0
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.