Dulce primăvară la Tecuci, de Sf.Gheorghe

Dulce primăvară la Tecuci, de Sf.Gheorghe
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Joi, pe străzile municipiului  Tecuci şi în inimile locuitorilor era dulce primăvară. În ziua Marelui Mucenic Gheorghe, centrul oraşului era asaltat de pelerinii care au ţinut să fie prezenţi la întâlnirea cu cei doi Sfinţi Capadocieni - Sfântul Mucenic Gheorghe, Ocrotitorul municipiului Tecuci şi Sfântul Vasile cel Mare, ale cărui Moaşte erau oferite la închinare de Arhiereul locului.

Ca de obicei, Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos a săvârşit Sfânta Liturghie, alături de părintele protoiereu Gheorghe Joghiu şi de un sobor de preoţi şi diaconi.

Rugăciune, pace, soare şi un cer de culoarea azurului au transformat municipiul Tecuci - peste care s-au abătut atâtea necazuri în ultimii ani - într-un centrul de pelerinaj nu numai pentru locuitorii  săi, ci şi pentru creştinii din  satele învecinate.

„Noi am încălzit atmosfera”

„Am venit în fiecare an la Tecuci, pentru că este o zi aparte, iar anul acesta este şi mai şi, pentru că sunt Moaştele Sfântului Vasile cel Mare, ne-a spus doamna Elena Cârcotă din Corod.

„Am stat la rând de dimineaţă, a fost cam frig, dar am încălzit atmosfera noi, oamenii, cu credinţa, cu răbdarea noastră… Abia aştept să vin la sfârşitul săptămânii viitoare la Galaţi unde va fi proclamat un Sfânt şi va veni şi Prea Fericitul Patriarh Daniel”.

„Dumnezeu este viaţa noastră”

Pe domnul Vasile  Bărbieru (76 ani) l-am remarcat în timp ce Arhiereul locului vorbea pelerinilor despre legătura istorică dintre români, Capadocia - ţinut din Asia Mică, de unde, se pare, că a ajuns la noi „Baba Dochia” şi  Marele Sfânt Vasile, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei. În două din scrisorile sale, Sfântul Vasile vorbeşte despre ţinutul şi locuitorii  dintre Dunăre, Carpaţi şi Mare din veacul al IV-lea.

Domnul Vasile ne-a mărturisit: „Am venit de la Matca la Tecuci pentru că e o sărbătoare foarte frumoasă. Ştiam că ajunge şi binecuvântarea Prea Sfinţitul nostru Casian, care a vorbit foarte frumos şi ne-a binecuvântat şi abia aştept să vin şi la Galaţi, că e mare sărbătoare între 1 şi 3 mai. Sunt de părere că fără Dumnezeu  nu putem face nimic. Eu am avut multe încercări, dar am învăţat că trebuie să-ţi salvezi sufletul. Dumnezeu e viaţa noastră, respiraţia şi lumina noastră”.

Oaspeţii

Multe au fost darurile pe care le-au primit tecucenii la Sărbătoarea din anul Domnului 2009. Au primit mai întâi cuvânt de învăţătură de la părintele arhimandrit Daniil Oltean, rugător născut în Tecuci şi care slujeşte în imediata apropiere a Arhiereului locului. Prea cuviosul părinte le-a vorbit creştinilor despre virtuţile şi biruinţele Sfântului Mucenic Gheorghe şi despre faptul că şi noi, creştinii, trebuie să urmăm exemplul Sfinţilor.

Nu au lipsit rugăciunea, binecuvântarea şi lumina din cuvântul Arhiereului nostru, care a apreciat prezenţa în Biserică a primarului de Tecuci - Eduard Finkelstein - a deputaţilor Victor Paul Dobre şi Mircea Toader, şi - nu în ultimul rând - a prefectului Claudiu Brânzan.

În contextul sărbătorii care nu poate fi ruptă de Învierea Domnului, Arhiereul nostru a vorbit despre frumuseţea Luminii Sfinte care a venit din ţara Sfântă şi a adus Ierusalimul ceresc în casele şi în inimile noastre. Arhiereul nostru nu a uitat să sublinieze importanţa multor preoţi şi oameni de cultură care şi-au pus amprenta asupra Unirii Mici, care au arătat că dincolo de valurile nimicitoare ale apei sau ale vremurilor, doar valorile rămân. Iar Tecuciul are în acest context o carte de vizită frumoasă, asupra căreia vom reveni.

Citit 1317 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.