Caricaturiştii – ostaşii zâmbetului

Caricaturiştii – ostaşii zâmbetului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cinci caricaturişti de marcă din România şi patru de peste hotare se află în prezent pe simezele Galeriei „N. Mantu”. Florian Doru Crihană a reuşit să organizeze şi anul acesta încă o ediţie a Salonului Internaţional de Caricatură,  care conţine 64 de lucrări realizate de nouă plasticieni: Octavian Covaci,  Constantin Ciosu, Victor Chiriloaie – Chiril, Dan Silviu Turculeţ şi Florian Doru Crihană, Georgio Cecchinato din Italia, Ivan Kovacik (Slovacia), Igor Pashechenko (Rusia) şi Jacek Frankiewicz (Polonia).

La vernisajul expoziţiei, care a avut loc luni, începând cu ora 18.00 a fost prezentă  Mariana Cocoş Tomozei – critic de artă: „Este un eveniment care merită subliniat - primul salon internaţional de la Galeriile «N. Mantu». O expoziţie densă, care atrage atenţie, încât caricatura este o artă străveche, dar mereu actuală. Caricatură înseamnă atitudine mereu vie faţă de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, atitudine exprimată prim mijloacele artelor vizuale.  Este un limbaj total, aflat deasupra limbilor noastre materne. De aceea nu avem probleme în descifrarea mesajelor expuse aici şi venite din ţări diferite”.

Organizatorul Salonului Internaţional de Caricatură, Florian Doru Crihană, a subliniat că pentru caricatură este sărbătoare, încât a fost primită într-o expoziţie de artă: „Este lucrul cu care eu mă bat de trei ani şi, iată că am reuşit. Pentru caricaturiştii din străinătate şi pentru cei care lipsesc am pregătit un buletin informativ, care-i va ţine la curent cu micile evenimente care se vor desfăşura în galerie în această perioadă”. 

Doi dintre cei nouă caricaturişti au reuşit să onoreze cu prezenţa lor vernisajul Salonului. Octavian Covaci, cineast şi caricaturist  premiat la foarte multe festivaluri naţionale şi internaţionale este născut pe meleaguri gălăţene, la Tecuci. Recunoaşte că a venit ca să-l susţină pe Florian Doru Crihană „care este unul dintre cei mai destoinici activişti ai desenului umoristic”:

„Prin instalaţia lui Crihană curge sânge adevărat, nu zeamă de varză acră ca la unii colegi de-ai noştri, care se dau rotunzi şi crocanţi. După ce am lucrat o vreme ca subinginer, am dat la facultate la secţia operator şi am slujit a şaptea artă. Se spune despre caricatură ca va deveni a opta artă. Nu cred că sunt şanse, pentru că noi suntem ostaşii zâmbetului, iar armata noastră este formată din nişte răcani prostănaci care prin caricatura lor n-au reuşit să dărâme măcar o femeie de serviciu, ce să mai spunem de politicieni”.  

Cel de-al doilea umorist al peniţei prezent la vernisaj a fost Victor Chiriloaie – Chiril: „Florian Doru Crihană are ambiţia să mute caricatura, de la gazeta de perete, pe marile simeze. Pe de o parte a şi reuşit. E pe un drum bun”, a precizat  caricaturistul brăilean.

Merită să vă rupeţi câteva minute din timpul dumneavoastră să vizitaţi salonul făuritor de zâmbete, deschis la Galeriile „N. Mantu”, dar nu mai târziu de 17 mai, când se va închide expoziţia.

Citit 828 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.