"Răboj de Bugeac" – despre Eminescu, Basarabia şi Partidul Regiunilor

"Răboj de Bugeac" – despre Eminescu, Basarabia şi Partidul Regiunilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A apărut la Galaţi numărul 2 al publicaţiei „Răboj de Bugeac”, un „supliment cultural-istoric de limbă română”, care se adresează „comunităţii de limbă română oriunde s-ar afla” editat de istoricul şi publicistul Tudose Tatu şi sponsorizat de omul de afaceri gălăţean Vasile Joantă.

Citim despre o întâlnire la Odesa cu Julia Beurq, corespondentă la Bucureşti pentru „Le Courrier des Balkans”, care relatează publicului francez despre România şi Republica Moldova, dar şi despre etnicii români din Ucraina - din Cernăuţi şi Odesa. Puţini români au luat parte la protestele împotriva regimului fostului preşedinte Ianukovici, ei votând de-a lungul timpului cu Partidul Regiunilor, susţinătorul acestuia, deşi etnicii români vor să fie „mai aproape de Europa” şi se bucură de căderea vechiului regim. Este un paradox observat de corespondentă, paradox care s-ar datora luptei de pentru supravieţuire etnică, sub aripa unui partid de guvernământ.

Continuă publicarea în „Răboj” a studiului despre Basarabia al lui Ion Ionescu de la Brad, cu vechi hărţi ale judeţelor Ismail şi Cahul. Un articol interesant, sub semnătura publicistului odesean Vadim Bacinschi, are un personaj fascinant, date inedite şi un mister: „O zi de istorie: 27 martie 1884, Eminescu…” Publică aici poeme poetul Ion Bâcu de lângă Reni, prieten al Galaţiului, tipărit în volum în oraşul nostru şi laureat al Festivalului internaţional de poezie "Grigore Hagiu" în anul 2000, cel care a trebuit să lucreze ca ofiţer de miliţie pentru că nu a găsit o catedră de Limba română în Ucraina, unde au dispărut multe astfel de posturi.

Citit 1992 ori Ultima modificare Duminică, 11 Mai 2014 15:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.