Domnitori cu faţa la zid!

Domnitori cu faţa la zid!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Galeria pictorului Spirescu aşteaptă încă stăpâni * * Profesorul donează, nu vinde… * Cine ar putea găzdui donaţia? *

Zecile de pânze ale pictorului şi dascălului de artă plastică Nicolae Spirescu sunt în pericol să se degradeze. Nu are destul spaţiu de depozitare, tavanul e şubred, ploaia a distrus mai multe tablouri…

După ce a făcut donaţii importante unor instituţii - sala “Eminescu” de la Biblioteca V.A. Urechia este, de pildă, “ilustrată” cu tablouri pe tema eminesciană ale pictorului - dăruieşte şi prietenilor din pânzele sale. O serie de tabouri, dedicate domnitorilor Ţărilor Române, aşteaptă însă şi acum instituţii de cultură, săli pentru primiri oficiale sau şcoli interesate să expună aceste fărâme de istorie… Cel mai bine, ca o colecţie întreagă - să nu fie adică despărţiţi voievozii între ei…

Şi nu se pune problema sumelor exorbitante care ar trebui plătite: maestrul dăruieşte aceste pânze! Profesorul Spirescu nu vrea să se îmbogăţească din istorie. De altfel, numai cărţi poştale cu reproduceri după tablourile sale, tipărite în 62.000 de exemplare, sunt vândute în prezent în ţări ale Europei…

“Nu-i păcat să fie puşi la colţ?”

“Aceste imagini ale voievozilor noştri trebuie să fie văzute… Ar trebui chiar tipărite şi date la şcoli, material didactic - spune plasticianul, înconjurat în atelier de portrete ale unor români celebri. Ne spune că cinci ani a pictat vreo 20 de mănăstiri. Ne arată Suceviţa: a ţinut-o în pod: “că nu mai am unde să le ţin!”

Voievozii stau acum la perete, întorşi cu spatele… “Eu zic: au fost nişte zei aceşti voievozi, că dacă nu erau ei, noi nu eram acum… Şi nu e păcăt să stea la perete - uite-i acolo! - toţi voievozii ăştia ai noştri? Nu-i păcat să fie puşi la colţ, în loc să fie expuşi şi tipăriţi pentru şcoli?”

Elev al pictorilor Camil Ressu şi Costin Petrescu (cel care a pictat galeria de domnitori de la Ateneul Român), care a lucrat la Galaţi alături de Nicolae Mantu, pictorul Spirescu trăieşte azi înconjurat de portretele pe care le-a pictat: Enescu, Celibidache, Istrati, Eminescu… Tabloul lui Grigore Vieru îl mai aşteaptă pe poet să vină să-l ia, dar moartea a fost de altă părere…

Maior în retragere, rănit în război, pictorul este rănit şi acum, de nepăsarea contemporanilor… Vrea să trăiască să vadă Casa Mantu devenită casă memorială. Până atunci, pictează în continuare…

Când vraful de pânze se va ridica până deasupra gardului, să ştiţi că pictorul tot o să mai poată respira, cu gândul la ce ne lasă în urmă. Numai să-I primim darul!

Explicaţie foto: Pictorul Spirescu nu este singur în atelier: îl privesc zeci de ochi…

Citit 965 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.