Versurile lui EMINESCU/ Comemorare prin operă, la Teatrul Muzical

Versurile lui EMINESCU/ Comemorare prin operă, la Teatrul Muzical
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Muzicalul iese la rampă cu un spectacol care nu s-a mai jucat de 20 de ani


Duminică, 15 iunie, chiar în ziua comemorării a 125 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu, avem parte de o surpriză: Teatrul Muzical "N. Leonard" ne oferă, de la orele 19,00, spectacolul cu opera "Luceafărul", de Nicolae Bretan. "Cum îl poate comemora un teatru muzical mai bine pe "Luceafărul poeziei româneşti" decât prezentând o operă scrisă pe versurile lui?", spun organizatorii.

Ideea regizorală i-a aparţinut regretatului maestru Emil Pinghireac. Asistent de regie: tenorul Adrian Mărginean. Solişti: tenorul Adrian Mărginean - Luceafărul/Pajul, soprana Adelina Diaconu - Fata de Împărat, basul Florin Bărbuţă - Arhanghelul Mihail, mezzosoprana Emilia Frigioiu - Jupâniţa, tenorul Valentin Vasopol - Corăbierul. Va evolua coregrafic balerina Oana Manolea. Corul teatrului va fi coordonat de Daniel Nistor. Vor cânta instrumentişti din orchestra teatrului, acompaniaţi la pian de Valentina Popovciuc.

Mai notăm că opera într-un act "Luceafărul" de Nicolae Bretan, pe versuri de Mihai Eminescu, a avut premiera pe 2 februarie 1921, la Cluj, cea mai recentă reprezentaţie fiind în 1994, când Orchestra Filarmonicii "Transilvania" din Cluj a înregistrat audio această operă.

Nicolae Bretan, născut la Năsăud, în 1887, a fost compozitor, bariton, dirijor, regizor şi critic muzical. A studiat la Cluj, Viena şi Budapesta, creaţia sa cuprinzând şase opere, un recviem şi numeroase lieduri.

Intrarea la spectacol este liberă.

Citit 1518 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Iunie 2014 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.