Târgul internaţional „Gaudeamus”/ Gălăţeni PLIMBAŢI, printr-o carte, la PARIS
Foto: Vasile Savin

Târgul internaţional „Gaudeamus”/ Gălăţeni PLIMBAŢI, printr-o carte, la PARIS
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La Târgul internaţional de carte „Gaudeamus”, cunoscutul traducător gălăţean de limbă franceză Vasile Savin şi-a văzut traducerea cu ochii: a intrat în posesia cărţii când se întorcea de la cea de-a 34-a ediţie a celui mai important eveniment editorial din Franţa, „Salon du Livre”. Unde, la standul României, organizat de Institutul Cultural Român sub genericul „Des livres à venir, l’avenir des livres“, cartea, scrisă iniţial în româneşte de un poet în vogă, tot gălăţean „la bază”, Mihail Gălăţanu, intitulată „Le harem des parfums” (traducere de Vasile Savin şi Daniel-Pierre Cattaneo), Editurea Vinea, Bucureşti, 2014, a fost prezentată pe 23 martie.

Dar căile cărţilor, ca şi cele ale vieţii sunt sinuoase. Ca şi viaţa profesorului Savin, care a tradus de la dicţionare medicale la poezie, pentru mari edituri româneşti, ca Univers, Rao, Polirom, Dacia etc. Învăţător, apoi profesor în şcoli şi licee din Bacău şi Galaţi, inspector şcolar, apoi profesor asociat la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, membru al filialei noastre a Uniunii Scriitorilor din România (USR), a scris şi poezie sau eseu (de curând i-a fost publicat un eseu în „România literară”) şi apare cu traduceri şi cu creaţii proprii în publicaţii din ţară, dar şi din Franţa, Canada sau Belgia. A tradus din Camus, Jonathan Littell, Henry de Montherlant etc., multe cărţi premiate internaţional.

Mihail Gălăţanu

Mihail Gălăţanu, un gălăţean cu succes de tânăr, precum Rimbaud, membru al USR, este absolvent al Universităţii „Dunărea de Jos” (neobişnuit pentru un poet bun: la Fizică-Mecanică), apoi ziarist de Capitală, mereu implicat în proiecte culturale. Într-un lung articol din „România literară” dedicat gălăţ(e)anului, criticul Alex Ştefănescu scria, printre altele: „Primele versuri i-au apărut pe vremea când era elev, în 1980. (...) A obţinut diverse premii literare, ca şi alte dovezi de recunoaştere a talentului său ieşit din comun (se vorbea despre el ca despre un adolescent genial)”.

Doi gălăţeni plimbaţi, printr-o carte, la Paris - merită să ştim şi noi!

Citit 1335 ori Ultima modificare Joi, 12 Iunie 2014 13:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.