VERNISAJ deosebit organizat de un PARTENERIAT al muzeelor
Foto: Istoria a fost mereu... în trashumanţă: iată o turmă care, în 1903, păştea... lângă Acropole

VERNISAJ deosebit organizat de un PARTENERIAT al muzeelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vineri, 1 august, de la ora 13,00, la sediul din str. Domnească nr. 25, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, în parteneriat cu Muzeul de Etnografie Braşov, organizează vernisajul expoziţiei „Urmele mocanilor seceleni în Dobrogea”. Demersul este rezultatul proiectului cultural „Circuit turistic muzeal în judeţul Galaţi”, finanţat de UE, în urma grantului câştigat de Consiliul Judeţului Galaţi, prin care „muzeele gălăţene au fost promovate şi în judeţul Braşov”!

Transhumanţa mocanilor ardeleni, timp de secole, spre sudul Moldovei sau către Dobrogea făcea ca turmele să treacă „şi prin ţinutul Covurlui, implicit prin Galaţi”, spun organizatorii, care urmăresc câteva vechi familii de ciobani: Median, Oancea şi Bobeş.

Muzeograful gălăţean Adrian Zăinescu, organizatorul expoziţiei, spune că mărturiile documentare „prezintă rolul acestora în dezvoltarea economică, socială şi culturală a aşezărilor din Dobrogea. Încă din secolul al XV-lea, românii din unele zone din sudul Transilvaniei au practicat păstoritul transhumant, caracterizat prin văratul turmelor de oi pe păşunile montane şi iernatul lor în Bărăgan şi Dobrogea, în luncile şi bălţile Dunării. Urmele lor în Dobrogea au rămas până astăzi în memoria locuitorilor, pe cruci în cimitire, în înscrisuri, în edificii, în nume de străzi.”

Citit 754 ori Ultima modificare Joi, 31 Iulie 2014 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.