Casa Serfioti, preţuită cu discreţie... masonică
Foto: Foto: Victor Cilincă

Casa Serfioti, preţuită cu discreţie... masonică
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Casa Serfioti, care atrage privirile cu cariatidele ei vintage, pline de istorie, face bine străzii Domneşti! Nu este însă cuprinsă în Lista monumentelor istorice, pentru că nu i se cunoştea trecutul, până de curând. Proprietarul său, gălăţeanul Marcel Capriş, realizează acum reabilitarea clădirii. Aristide Serfioti, comanditarul construcţiei, a primit, după Războiul din ´77, Ordinul „Sf. Stanislav“ în grad de comandor, de la ţar, şi Ordinul „Coroana Prusiei“. Chiar şi învinsul Imperiu Otoman i-a acordat salvatorului de vieţi Ordinul „Medgidie” - în grad de comandor. Ţara i-a oferit înaltul Ordin „Coroana României“ în grad de comandor şi ordinul „Steaua României“ în grad de ofiţer. La recomandarea consulului francez la Galaţi, Sefioti primea chiar Legiunea de Onoare! Devine cetăţean român după 11 ani de muncă în folosul obştei, în 1864. Bustul său din bronz este plasat în curtea Spitalului „Elisabeta Doamna”.
Marele Maestru al Marii Loji Naţionale a României, dr. Viorel Dănacu, anunţa recent în Galaţiul unde, la 1733, lua fiinţă prima lojă românească, inaugurarea unei noi loji în „casa unui mason, doctorul Serfioti”.

Prinsă în chihlimbarul istoriei

Pe clădire, o plăcuţă informează: casa e pe „ALINIAMENT CONSTANTIN SACOMANO” - o altă trimitere! Paul Păltănea, în „Istoria oraşului Galaţi”, notează: negustorul Sacomano amenajase la jumătate de veac XIX „Teatrul Sacomano sau „Teatrul cel Mare”, pe locul actualei Prefecturi (o baracă, devenită apoi insalubră şi periculoasă), unde a conferenţiat însă Alecsandri şi a jucat apoi Fani Tardini! Negustorul făcea parte din grupul care a lucrat la uniunea monetară a Principatelor.

 

 

Proiectată de arhitectul C.E.D.!

Serfioti a locuit pe str. Mihai Bravu, unde a cumpărat o casă, la nr. 24. Casa, din cărămidă, de pe Domnească, a fost construită la nr. 80 de către medic, după planurile arhitectului Comisiei Europene a Dunării, Oscar Şwab, şi trebuia să aibă două etaje. Balconul este susţinut de fete-îngeri înaripaţi, ca nişte cariatide. Peretele dinspre sud are două firide cu statui, evocându-le pe cele antice. Camere şi saloane pentru stăpâni, musafiri, servitori, chiar şi o cameră pentru maşina de spălat. În timpul comunismului, aici a fost Comitetul Judeţean de Cultură, Starea Civilă, iar după ´90, sediul PD.

Istoria profesorului Bodea

Profesorul Valentin Bodea scrie în „Monumente istorice şi de arhitectură din oraşul Galaţi…”: "Casa e importantă pentru că a aparţinut unui „adevărat binefăcător al oraşului Galaţi”, dar şi prin „arhitectura deosebită a acesteia sau ce a mai rămas din ea". Profesorul, care a susţinut salvarea imobilului, e cel care a descoperit la Arhivele Naţionale gălăţene istoria casei construite „de însuşi doctorul” Serfioti (n. 20.07.1821, la Hydra, Grecia - m. 24.07.1905, Fileşti). Absolvent al Universităţii de Medicină „Ludwig-Maximilian“ din München, din 1853 s-a stabilit şi a practicat la Galaţi. A fost, pe rând, medic militar al Garnizoanei, medic primar la spitalul filialei Epitropiei Generale „Sf. Spiridon“, medic şef - colonel, la Spitalului Militar. A fost numit în Consiliul de Igienă şi Salubritate al oraşului, apoi epitrop (administrator) al spitalului „Sf. Spiridon“. Părăsind armata, ajunge medic primar la Spitalul „Elisabeta Doamna - Caritatea gălăţeană“, până la pensionare.

CITEŞTE ŞI: Campania VL "Comori de patrimoniu"/ Pânzarul moldovenesc, o nebunie nefinalizată (FOTO)

Cofondator şi preşedinte al Societăţii medicale gălăţene, principal iniţiator al construirii Spitalului „Elisabeta Doamna“, oraşul îi rămâne dator până azi! Prin testament, a lăsat spitalului moşia Calica - Fileşti, din veniturile acesteai urmând să se construiască şi să se întreţină cheltuielile unui spital de copii care să-i poarte numele, oferind şi terenul pentru construcţie. A asigurat un premiu bianual studenţilor la Medicină bucureşteni. A lăsat fonduri şi orfelinatului gălăţean, bisericii şi şcolii comunităţii elene. Anual, câte două fete sărace din satul Calica primeau zestre o pereche de boi, o vacă şi un plug. Instrumentele medicale au fost împărţite colegilor, biblioteca medicală a rămas Societăţii Medicale Galaţi, iar cea literară, bibliotecii Liceului „Alecsandri”. Înmormântat în superbul cavou al bisericii „Sf. Treime” din Fileşti, Serfioti rămâne un nume cunoscut, prin repetarea din generaţie în generaţie, dar cu o biografie uitată! De numele său ar putea fi legat un viitor muzeu; remarcam, la Depozitul "Hepites" de pe str. Henri Coandă, un mic muzeu al Farmaciei gălăţene, de la vechi flacoane la instrumentar din alt veac…

 

Citit 7185 ori Ultima modificare Vineri, 01 August 2014 17:19

21 comentarii

 • postat de @Cristi
  Luni, 04 August 2014 23:24
  5.13.151.***
  Dispretuiesc lipsa ta de fler in tot ce scrii . Cum as putea dispretui crestinismul cand am avut un unchi preot ortodox de vaza ?

  Problemele de care tu faci vorbire sunt rau puse de tine , confuz prezentate prin faptul vadit ca folosesti surse de informare de o calitate jalnica .

  Am treburi mai importante decat sa continui un dialog penibil si inutil .
  5
  0
  Raportează
 • postat de Cristi
  Luni, 04 August 2014 16:08
  5.13.130.***
  Draga posesor de IP: 5.13.139.144 .
  Din moment ce dispretuiesti crestinismul e clar de ce sustii masonii( sau esti unul dintre ei.).
  Sa inteleg ca pt tine New Age , Noua ordine mondiala, Antihristul sunt doar inventii.
  Cu ce se ocupa masonii si care e scopul cultului lor?
  Raspunde la intrebarea asta sa vedem asa din curiozitate care e punctul tau de vedere .
  5
  6
  Raportează
 • postat de @Cristi
  Luni, 04 August 2014 00:43
  5.13.139.***
  Draga crestine Cristi , eu n-o sa-ti fac tie educatie acuma . La intrebarea ta ti-a mai raspuns si posesorul IP: 83.70.248.97 , dar ai o minte prea odihnita si-nvatata cu lenea ca sa faci niste simple conexiuni , tu preferand cu cerbicie sa crezi in conspiratia mondiala care ti-a omorat si pe Decebal , si pe Mihai Viteazul , si pe Brancoveanu dar si pe Ceausescu ori pe Teoctist . Caci totul e suspect si interpretabil in ochii tai .

  Decat sa fii atat de inutil reactiv mai bine te-ai apuca de ceva practic , ca asta cu scrisul nu prea ti-a iesit . Poate doar sa mai incerci cu cateva creiere spalate si-nflacarate cu care sa-nfiintezi vreo secta , caci altfel.... Totusi eu iti urez mult ...supces .
  5
  3
  Raportează
 • postat de Radu
  Duminică, 03 August 2014 12:50
  5.13.223.***
  Domnule M.Capris,un singur lucru sa tineti minte:''fie roata si patrata,tot se-ntoarce ea odata'' au decazut destule gunoaie din cele mai inalte functii,d'apai un biet cetatean onest ca dumintale,nu de alta dar stim cu totii ce fel se fac averile-n tara asta si sunt convins ca nici dumitale nu faci exceptie.Sa pui sa inveti versurile cu ''Hai Eliberare si cu A.M.R'' ca-ti vine randul stai fara grija!
  1
  16
  Raportează
 • postat de Marcel
  Duminică, 03 August 2014 11:15
  89.137.225.***
  Pentru Plescan Gabriel
  Vad ca nu te linistesti. Ti-am sunat si ti-am intrebat ce ai cu mine ; de ce mi-ai facut toate aceste comentarii de-a lungul timpului. Ti-am demonstrat cu documente acest lucru ; am initiat si un demers in justitie.
  Cornelia, sotia ta, a fost contabila la firmele mele, a fost platita bine iar tu m-ai furat..
  Voi continua demersul legal. Te asigur.
  15
  1
  Raportează
 • postat de je
  Duminică, 03 August 2014 03:29
  5.13.155.***
  Pentru cine inca nu stie:masoneria este o organizatie internationala,transfrontaliera,din care fac parte cei mai bogati oameni din fiecare tara,care se reunesc in secret,fara sa anunte mass-media,si stabilesc cam tot ce misca pe planeta asta a noastra numita TERRA:alcatuirea si organizarea sistemului bancar mondial (adica bancile,finantele lumii),sponsorizeaza si ajuta sa ajunga la putere viitori presedinti de tara,tot ei au inventat politicienii (de stanga,de dreapta,de mijloc,de sus,de jos) ca sa ofere oamenilor simpli si neinitiati iluzia ca se lucreaza pentru bunastarea lor,cand de facto e invers,au inventat biblia,coranul si alte carti asa-zis sfinte ca sa poate impune societatii niste religii bazate pe aceste scrieri,controleaza si cenzureaza toata informatia care este difuzata maselor la TV sau radio (vezi aparitia dupa 89 a posturilor TV si radio religioase ca ciupercile dupa ploaie,impunerea religiei in scoli,schimbarea numelor spitalelor in nume de asa-zisi sfinti,sponsoriozarea B.O.R.si a celorlalte culte si secte religioase,sponsorizarea de catre secta masonica OPUS DEI a construirii Catedralei Mantuirii Neamului,etc).Sant o organizatie care merg in paralel cu legile Statului,asa cum spunea si Antonie Iorgovan masonerie=smecherie (un paravan la smecherie) si ar trebui interzisi,doar ca.....nu sant tampiti sa se interzica singuri,atata timp cat opinia publica nu e constienta de raul pe care-l produc si nu-i interzic.Cand auziti uneori la stiri :"a fost inaintat dupa moarte la gradul de Comandor sau Cavaler.....",acel om sigur a fost mason.Multi nu cred in existenta sau conspiratiile lor,dar TOCMAI PE ASTA se bazeaza ei,pe ignoranta,lasitatea si indiferenta oamenilor simpli.Mai pe scurt,sant un fel de excroci transfrontalieri,internationali,inteligenti,binenteles,dar pentru ei,nu pentru "prostime".Pe undeva avea dreptate saracu Ceausescu cand spunea :"Leano,aici e mana agenturilor straine".Tot ei,masonii,au hotarat in 89 caderea comunismului in fostele tari ale lagarului URSS si inlocuirea lui cu un alt regim,care,la randul lui va fi si el inlocuit de altul.Istoria se repeta,ciclic,iar in spatele cortinei....oare cine sta?Intrebare retorica!
  4
  20
  Raportează
 • postat de @Cristi
  Duminică, 03 August 2014 00:13
  5.13.156.***
  Draga Cristi , comentatorul care ti-a multumit pt momentul umoristic oferit n-a gresit . De aceea ma alatur si eu lui , sfatuindu-te sa nu iei in seama faptul ca stii sa descifrezi sensul cuvintelor si pe cel al unor fraze simple . Te-ai bagat in zone care te depasesc peste poate , de futorologie si geopolitica , iar tampeniile la care esti racordat dovedesc ce judecata sumara si primitiva ai . Pt a te vindeca de astfel de scenarite catastrofice mondiale iti recomand folosirea intensiva a Bibliotecii VAU , chiar si sectorul dedicat masoneriei-parapsihologicului si conspiratiilor putand sa te ajute daca , daca stii sa cauti autori referentiali , de cea mai buna calitate intelectuala . Ca tampenii precum cele debitate de tine s-au mai scris si se vor mai scrie , nimeni neputand sa te impiedice sa te cantonezi la analfabeti culturali precum cei citati de tine sau multi altii precum D.Brown , P.Corut , Vadim Tudor , samd. A fi informat la noi e o mare problema , eu sugerandu-ti sa te duci in zone mai accesibile cat de cat pt tine , precum literatura si istoria Romaniei , Biblia , istoria universala , filozofia , etc . Apoi , dupa ce mai ...cresti mai putem vorbi de toate astea . Pana atunci insa esti doar un corijent ca atatia altii .
  12
  4
  Raportează
 • postat de istorii si..istorii
  Sâmbătă, 02 August 2014 22:14
  83.70.248.***
  mersi autorului pentru momentul umoristic!
  sigur, ce-i in cartile de istorie moderna referitor la constructie e interesant, insa locatia a capatat CONOTATIE si mai interesanta in istoria contemporana, vedeti mai jos un comenturile cu fetele; normal ca si masonii va multumesc ptr limba groasa pe care le-ati tras-o!:)))
  2
  8
  Raportează
 • postat de Cristi
  Sâmbătă, 02 August 2014 20:23
  5.13.159.***
  Recunosc ca al doilea comentariu al meu nu e al meu de fapt.
  E un articol copiat de pe net pe care doar l-am frunzarit rapid fiind in lipsa de timp.
  Sunt anumite chestii cam aiurea in el.
  Am copiat articolul pt a arata cititorilor ce inseamna cu adevarat masoneria , oculta mondiala sau new age.
  Casa Serfioti, cine a construit-o , cine e proprietar acum nu are nici o importanta pt mine.
  Important este ca lumea sa afle ce este masoneria care guverneaza din umbra planeta si unde vor sa ajunga ei.
  Asta era de fapt scopul si asta trebuie sa cautati si sa va documentati pe net.
  trebuie sa deschidem ochii si sa vedem incotro se indreapta lumea cu adevarat.
  Nu mai priviti idioteniile de programe de la tv romanesti.
  Sunt special concepute sa cretinizeze populatia.
  De asta exista si circul interminabil din Parlament.
  Totul este organizat,desi nu pare la prima vedere.
  Nu e nimic intamplator.
  Important pt ei este sa ne tina mintea ocupata cu "diverse".
  Sa nu putem privi in ansamblu si sa ne mentina divizati pt a ne putea controla mai usor.
  5
  15
  Raportează
 • postat de antimafia masonilor
  Sâmbătă, 02 August 2014 17:49
  83.103.238.***
  Nu degeaba hitler i-a omorat si exterminat pe masoni care de fapt sunt uneltele evreilor sionisti care vor sa acapareze tot economic, religios etc. Cum au tupeul masonii sa se afiseze cu marele poet national Eminescu cand tot ei se stie ca l-au ucis si i-au inscenat multe?!! Cand un mason spune ca e patriot si nationalist e exact invers pt ca asociatiile masonice au venit din occident tocmai pt a destabiliza si a acapara. Erau interzise si pe timpul lui ceausesc care a ridicat tara dar masonii dupa ce au pus mana pe ea in 24 de ai au jefuito si distrus toata economia. Hai sa fim seriosi! Ce organizatie se ascunde si e cu ritualuri secrete? Raspuns: cele necurate, satanice! Daca doreau bine era la vedere, raul si secretul sta ascuns! Tastati pe youtube : moartea lui antonie iorgovan si o sa vedeti ca masonii l-au ucis prin iradiere dupa ce acesta a luat atitudine impotriva lor! Printre metodele folosite de masoni se afla: iradierea, otravirea, denigrarea, santajul.
  7
  19
  Raportează
 • postat de alex
  Sâmbătă, 02 August 2014 17:05
  5.13.175.***
  Scuzati greselile. Nu sunt intentionate! Am scris la un semafor.
  3
  7
  Raportează
 • postat de Liviu E.
  Sâmbătă, 02 August 2014 16:59
  89.136.231.***
  Pt Galatean
  Finanţele publice din Galaţi nu prea au ce sa cunoască despre M Capris pentru ca nu prea a avut afaceri în Galaţi. El deţine câteva firme în Bucureşti Timişoara si Milano. Casa a fost preluată într-o stare jalnică. Moştenitorul direct al acestei superbe case era un individ de prin Bucureşti, care nici cât negru sub unghie nu a preţuit memoria inaintasului sau, nici măcar nu ştia bine cum îl cheamă si ce a făcut dr. Serfioti pt acest oraş. Marcel Capris este un pasionat de istorie, de istoria acestui oraş si bravo lui ca a reuşit sa renoveze aceasta casă, după planurile originale, ştiu cât suflet a pus. Măcar sa facă la fel si alţi indivizi care deţin astfel de clădiri vechi, încărcate de istorie. Dar, invidia si prostia este la rang înalt în zilele noastre, precum vorba romanului "sa moară si capra vecinului".
  17
  10
  Raportează
 • postat de alex
  Sâmbătă, 02 August 2014 16:56
  5.13.175.***
  Cristi, nu comenta ceea ce nu intelegi. Nu purta vorbele altora! Analizeaza prin filtre personale. La fel de bine senpoate spune despre tune ca esti un nimeni... si cei din conducerea politica a tarii chiar asa te si catalogheaza. Pentru ei esti un nimeni. Pentru alte persoane esti important deoarece fiecare individ este un pion in dezvoltarea economoca si culturala a unei societati. Unii au un aport pozitiv la acest proces; unele persoane se implica mai mult, altele mai putin. Sfat prietenesc, vezi castigul inainte de a arunca pietre spre cineva!
  Si acum, tuturor celor de mai sus: fanditi liber fratilor si nu va mai lasati influentati de lucrurile pe care unele persoane nu le inteleg si totusi le comenteaza!
  12
  6
  Raportează
 • postat de cetatean
  Sâmbătă, 02 August 2014 11:08
  89.137.138.***
  Inclin sa-i dau dreptate lui Cristi, masonii (cunosc doi) au propria lor religie si propriul lor cult. nimic nu ramane pe lume necotrolat de acestia si nu am convingerea ca sunt ceea ce par....
  6
  20
  Raportează
 • postat de bravo Cilinca
  Sâmbătă, 02 August 2014 10:26
  5.13.172.***
  Din nou Cilinca scrie un articol memorabil , dupa o documentare facuta ca la carte , fiind in randul celor care au o deosebita acribie in a cerceta si reinsufleti vechea istorie a orasului , si aici ma refer la Vechiul Galati in imagini si la Serviciul Referinte al bibliotecii V.A.Urechia .
  12
  22
  Raportează
 • postat de dana
  Sâmbătă, 02 August 2014 06:42
  5.13.223.***
  Casa e superba si Cristi are perfecta dreptate cine nu vrea nu baga la cap
  6
  18
  Raportează
 • postat de @Cristi
  Sâmbătă, 02 August 2014 06:16
  5.13.172.***
  Teoria conspiratiei functioneaza din plin in capul unui astfel de ''crestin'' dupa cum il arata si numele sub care isi scrie pledoaria . Citatele biblice date cu neglijenta par luate dintr-o versiune probabil jehovista sau D-zeu stie din care , important fiind ca paranoia sa pare deplina prin atari interpretari ale istoriei sau prezentului .
  Un mic detaliu trebuie insa sa mai cunoasca bietul nostru scrib : UE dateaza inca din antichitate , cand un anume Herodot , persoana neimportanta monsher , a delimitat cu exactitate teritoriul european .
  In rest sa-i dorim sanatate multa acestui demn urmas al lui Vadim .
  14
  10
  Raportează
 • postat de Illuminati, reptilienii si masonii
  Sâmbătă, 02 August 2014 00:46
  5.13.211.***
  Cristi, mai lasă drogurile că ți-au distrus mintea!

  Casa este extrem de frumoasă și mă bucur enorm că este restaurată!
  19
  18
  Raportează
 • postat de Cristi
  Sâmbătă, 02 August 2014 00:39
  5.13.220.***
  Noua Ordine Mondială este „societatea fără bani“. Elementele premergătoare sunt: carnetul de CEC, cartea de credit, cartela pentru telefon, cartea de asigurare de boală sau cartela pentru benzină; toate acestea se citesc electronic. Masele trebuie să fie convinse că este mult mai simplu, eficient, uşor şi fără risc să faci plăţi cu aceste carnete, decât cu bani. Al doilea pas este de a convinge massele că, decât să porţi în buzunar atâtea cărticele, este mai bine să ai una singură, aşa-zisa carte debitoare pentru Canada, Noua Zeelandă, Australia, care există deja (Debit Card). Scopul final este tatuarea prin laser. Invizibilă pentru ochiul liber, ea conţine cifra de cod, care se citeşte cu un „Scanner“. Chiar dacă nu va fi obligatoriu, nu vei avea însă altă variantă, pentru că nicăieri nu vei putea cumpăra sau plăti cu bani. Acesta este un control absolut asupra fiecărui individ. Prin satelit, fiecare persoană poate fi depistată oriunde pe glob!
  Desigur, şi răufăcătorii. Pot fi controlate orice deplasări, orice cumpărături, orice bun pe care îl daţi, orice întâlnire cu prietenii, orice informaţie.

  În Apocalipsa lui Ioan, cap. 13, versetele 16-18, se spune: „Va veni vremea cînd cei mici şi cei mari, cei bogaţi, ca şi cei săraci, cei liberi şi sclavii vor purta un semn pe mâna dreaptă sau pe frunte, pentru ca nimeni să nu poată să cumpere sau să vândă dacă nu are acest semn, adică numele fiarei sau numărul numelui fiarei. Cine are minte, să vadă că numărul este 666″.

  Pe orice cod de bare de pe mărfuri vom observa în toată lumea linii subţiri scurte şi linii subţiri lungi. O linie subţire lungă înseamnă 6. Găsim totdeauna 3 linii subţiri lungi, adică 666. În Vechiul Testament putem citi (Cartea Regilor, cap. 10): „Grămada aurului care s-a adunat într-un an pentru Solomon a fost de 666 talanţi“. 666 este semnul puterii banului evreiesc.

  „Credit Card” al Băncii australiene poartă cifra 666. Cercurile Băncii din Bombay, spre exemplu, poartă cifra 666. „Credit Card”-urile noi în America poartă codul 666. Sistemul de calculatoare Olivetti poartă numărul 666, la fel şi calculatoarele din SUA. Pe fiecare loz de loterie în Israel este tipărit numărul 666. Numărul de cod pentru convorbiri telefonice al Israelului este 666. „Exon“ al lui Rockfeller poartă cifra 666. Fiecare om trebuie să analizeze în mod critic faptele celor ce trag sforile.

  Oricine vede astăzi discordia şi ura, războaiele şi conflictele, foamea şi sărăcia din această lume, destrămarea naţiunilor, ura rasială în creştere în toate ţările, tendinţa de libertate şi independenţă a popoarelor, neputinţa celor ce guvernează, corupţia politicienilor, perversiunea şi violenţa în creştere a oamenilor, datoriile fără margini ale statelor la bănci, instabilitatea monezilor naţionale, crizele economice, falimentul în agricultură, şomajul, nemulţumirea şi zăpăceala în societate, plăcerea crescîndă pentru petreceri şi cîştig fără muncă a oamenilor, lipsa de credinţă şi manipularea tineretului şi a sexului feminin poate să afirme că numai din întâmplare toate acestea au fost concepute în Protocoalele Sionului? Îl putem cita pe Roosevelt: „În politică nu se petrece nimic întâmplător! Când se petrece ceva, putem fi siguri că a fost plănuit!“.
  10
  20
  Raportează
 • postat de Cristi
  Sâmbătă, 02 August 2014 00:35
  5.13.220.***
  Idealul realizării Uniunii Europene este un vechi deziderat masonic. El este de fapt primul pas în vederea realizării unei uniuni mondiale conduse de francmasonerie. Primul pion al masoneriei prin care se dorea realizarea acestei uniuni a fost Napoleon, care declară: “Avem nevoie de un cod european, de o curte de casaţie europeană, de o monedă unică, de aceleaşi măsuri şi greutăţi, de aceleaşi legi. Trebuie să fac din toate popoarele Europei un singur popor”.

  În 1929, Aristide Briand, ministrul de externe francez, reia ideea şi propune în numele guvernului său crearea unei structuri federale europene. Planul său nu este însă bine primit de statele europene.

  Să ne amintim de o veche poveste istorică. Se spune că un rege dac, pentru a le demonstra supuşilor săi necesitatea unirii în faţa unui duşman, recurge la demonstraţie. El pune într-o arenă doi câini să se bată. Când lupta era în toi se dă drumul unui lup, iar câinii care până atunci nu se prea iubeau îşi unesc eforturile şi atacă fiară. Această strategie o adoptă şi francmasoneria pentru realizarea uniunii europene şi a unităţii mondiale a statelor, unitate economică, militară şi, în ultimă instanţă, politică. Rolul lupului este jucat mai întâi de Hitler, apoi de Rusia şi sateliţii săi comunişti. De aceea nu trebuie să ne mire rolul jucat de francmasonerie la apariţia nazismului şi a comunismului.

  Pasivitatea Franţei, Marii Britanii şi a Statelor Unite, la început, în faţa lui Hitler şi apoi în faţa lui Stalin nu au fost doar acte de naivitate politică. Ar însemna să credem că guvernele celor trei mari puteri au fost formate din prosti. Pasivitatea celor trei mari puteri în fata dictatorilor a fost gândită pentru a încuraja conflictul şi a realiza apoi idealul masonic.

  Negocierile privind înfiinţarea pactului unitar NATO se poartă cu rapiditate pe timpul blocadei sovietice asupra Berlinului (iunie 1948 – mai 1949), iar pe data de 4 aprilie 1949 se semnează la Washington pactul. Planul Marshall era gândit tot de francmasoni (Marshall era francmason) şi se baza pe ideea masonică a integrării europene.

  Bomba atomică le va fi furnizată ruşilor prin trădarea unor masoni. Cercurile sioniste vor fi implicate puternic în această tranzacţie. Visul masoneriei europene se realizează în 1958 prin crearea Comunităţii Economice Europene. În 1991, întâlnirea de la Maastricht propune un nou tratat asupra Uniunii Europene.

  Se urmăreşte: integrarea economică şi socială a statelor membre, monedă unică, transferul către uniune al suveranităţii monetare naţionale şi aplicarea unor sancţiuni pentru ţările membre care se îndepărtează de criteriile stabilite ale convergenţei.  .
  6
  16
  Raportează
 • postat de Cristi
  Sâmbătă, 02 August 2014 00:24
  5.13.220.***
  masonii astia carora tot le faceti reclama mascata in ziar sunt doar niste paiate menite sa arate "fatza buna "a masoneriei.
  Ia intrebatii ce discuta sefii lor la reuniunile grupului Bildberg sau cum se face ca in decurs de cateva saptamani vreo 30 de bancheri (probabil incomozi pt ei) s-au "sinucis" asa de florile marului.
  Scopurile masoneriei sunt :
  - exterminarea omenirii prin diverse metode pana ajunge la cateva sute de milioane devenind astfel sclavii lor
  - ciparea in frunte sau in mana a tuturor oamenilor pt a ne putea urmari, asculta si controla total.
  - distrugerea tuturor religiilor si instaurarea unei singure religii ( a lui satana)
  - dizolvarea frontierelor si formarea unui singur stat planetar
  Asa ca nu ne mai aburiti cu cei masoni , 9 din 10 romani habar nu au cine sunt si cu ce se ocupa.
  Ei conduc lumea .
  Toti oamenii importanti din lume sunt masoni.
  12
  29
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.