La UN PAS de Henry Moore/ Crihană - timp de ŞASE SĂPTĂMÂNI la Galeriile Mantu

La UN PAS de Henry Moore/ Crihană - timp de ŞASE SĂPTĂMÂNI la Galeriile Mantu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Expoziţia "21 de secole şi Sfârşitul Lumii", semnată de Florian Doru Crihană, a revenit pe simeze, parcă în ton cu noua „Zi a gălăţenilor de pretutindeni”: „Ca în fiecare vară în ultimii ani, am ocupat Galeria „Mantu” pentru şase săptămâni, pentru a întâmpina cum se cuvine pe oaspeţii oraşului şi pe gălăţenii veniţi acasă. Prima serie a fost "Don Quijote de la Mancha - colecţia Burkamp". Cea dea a doua: "21 de secole şi sfârşitul Lumii - colecţia Daniela şi Lucian Drăguşin", care este deschisă până pe 23 august, iar eu voi fi acolo în fiecare zi la program - 10,00-13,00. La această serie cataloagele aproape s-au epuizat”, spune plasticianul, care a deschis din nou expoziţie la „Galeriile Nicolae Mantu”. Lucrând la şevalet, caricaturistul cu metaforă şi mare plasticitate ne-a povestit din „culise”: expoziţia „este un exemplu de frumoasă colaborare şi prietenie. Soţii Daniela şi Lucian Drăguşin mi-au comandat această serie în 2012. Am lucrat la ea aproape un an şi am avut vernisajul în 2013, primăvara”.

Cu un picior la Galaţi, cu altul la Goslar, Germania

Despre expoziţia abia închisă, „Seria Don Quijote”, am aflat tot acum că s-a întors în Germania. În anii '90, la invitaţia soţilor Gisela şi Dieter Burkamp, care, împreună cu colecţionarul Peter Schenning (deţinător de Picasso şi Dali, acum şi… Crihană!), au înfiinţat în Goslar, Germania, un „Muzeu Don Quijote”, Crihană a expus şi el câteva caricaturi pe această temă, alături de nume mari de artişti. „Dintre cele 60 de lucrări realizate pe parcursul mai multor ani, 10 au fost donate la constituirea materialului de expunere la acest muzeu. Din acestea, trei sunt expuse în a doua sală, la un pas de o sculptură a marelui Henry Moore (părinte al sculpturii moderne, n.red.). Şi uite aşa, la 20 de ani de la debut, mi-am văzut cartoanele pictate în muzeu. Directorul muzeului mi-a scris cum se înveseleşte publicul în dreptul lucrărilor mele. Sunt mândru de asta. Marea satisfacţie a prietenilor mei germani a fost să vadă că afişul şi pliantul expoziţiei au fost realizate cu o piesă donata de ei (semnata "Crihană"). Dieter şi Peter nu mai sunt, dar am rămas într-o frumoasă relaţie cu criticul de artă Gisla Burkamp. Ea a trimis lucrările la Galaţi şi a finanţat tipărirea catalogului. Acesta se bucură de succes mai ales în Germania, acasă la colecţionari fiind expus la "Dieter Burkamp Award".”

Dar artistul are şi o amărăciune: „Din păcate, la Galaţi nu există interes - nu vorbesc de achiziţie - ci de dorinţa de a parcurge catalogul - parcă ar fi invizibil. Publicul trebuie să afle ca fiecare achiziţie este o minisponsorizare a expoziţiilor viitoare. S-au vândut doar nouă cataloage. Mai sunt 61 disponibile. În următorul catalog voi include o listă a contributorilor. Noi vom continua oricum proiectul "Burkamp la Galaţi" pe socoteala noastră, în memoria lui Dieter”.

Citit 696 ori Ultima modificare Miercuri, 13 August 2014 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.