Centrul Multicultural a fost INAUGURAT cu dreptul, pe muzica lui Cantemir (VIDEO)

Centrul Multicultural a fost INAUGURAT cu dreptul, pe muzica lui Cantemir (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Sâmbătă seara a fost inaugurat noul Centru Multicultural „Dunărea de Jos”, de pe Domnească, nr. 91, casa boierească, recondiţionată elegant, găzduind o foarte-foarte bogată expoziţie de vechi ilustrate. Apoi, afară, pe estrada modernă, ne-au prins stelele tot ascultând muzicchie de curte sau de târg, piese lăutăreşti, ghiersuind cu lacrămă pre vorbele lui Anton Pann, din al său oftat în versuri, „Spitalul amorului”, dar şi melodii de curte în inspiraţie turcească, compuse chiar de prinţul Dimitrie Cantemir, cel născut şi botezat la Galaţi. „Vinovată” pentru o seară excelentă a fost formaţia bucureşteană de muzică veche „Anton Pann”, cea care face un soi de arheologie muzicală. Au venit la Galaţi şeful formaţiei, Constantin Răileanu, care ne-a cântat din glas şi a bătut în daire, Jovan Sofronievski, din Macedonia, cu al său clarinet, libanezul Ghassan Bouz, bătând şi el la darbuka, Alexandru Stoica, la oud - lăută cu gâtul scurt, Andrei Zamfir, la baglama, lăută cu gât lung, ori Sabin Enea, la vioară.

Uite că se poate!

Deşi tema Zilelor Europene ale Patrimoniului a fost „Patrimoniul renascentist din România”, organizatorul gălăţean, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, a găsit o legătură muzicală cu acest fenomen cultural puţin prezent la noi. Marius Mitrof, consilier la Direcţie, sufletul acestui dar oferit gălăţenilor, a avut alături, în deschiderea evenimentului, pe şeful Direcţiei, Cătălin Negoiţă, şi pe liderii ONG-urilor implicate trup şi suflet în proiectul complex de vineri: Bogdan Brânzan, preşedintele Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu" (care a realizat şi basoreliefurile domneşti de la Faleză), alături de care s-au aliniat Ştefania Cojocaru, preşedinta Asociaţiei "Tinerii şi viitorul" (ei au prezentat, în deschidere, cu voluntarii săi, dansuri populare), preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Patrimoniului, Nelu Stase, Elena Năstase, de la „Fairventures Lower Danube”.

Citit 3371 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Septembrie 2014 17:14

4 comentarii

 • postat de PT KAY
  Vineri, 26 Septembrie 2014 14:09
  109.102.62.***
  bah hahalero, pai cine draq te-a pus mah sa te bagi la ASE ? aaaaaa, am uitat tu faci parte dintre multe vite,care s-au vazut cu sacii in caruta dupa BAC, "ca numai vrem matematica","ca noi ne-am saturat de invatat chimie,fizica si mate", si pe urma stai ca milogu' si te handesti pe tine ca romania e o tara de 2 lei, statu nu ne ajuta, nu sunt locuri de munca in tara, somaju' e ffff mare.
  Pretenash si eu am 25 de ani, si lucrez la o firma din parcul de soft, de meserie sunt programator. Am absolvit a.c.i.e.e din ugal.Nu m-am plans niciodata cand a fost vorba sa inv. matematica,fizica,chimie,informatica la fac. desi am fost un elev mediocru la mate in liceu, am luat bacul cu 5 la mate.
  PUNE DRAQ MANA SI MAI FA O A DOUA FACULTATE, INGINEREASCA DINAIA CU MATEMATICA, FIZICA, CHIMIE CUM SUNT FAC. DE NAVE,INGINERIA ALIMENTARA,A.C.I.E.E, SI PE URMA SA TE VAD DACA TE MAI PLANGI CA O FETITA DE LA A.S.E. CA ESTI SOMER.
  EU NU AM AUZIT PE NICIUN ABSOLVENT DE LA FAC. ASTEA SA SE PLANGA CA ESTE SOMER.
  DAR IN REST DE LA DREPT SI A.S.E.,SUNT JDEMII DE LEPRE CA TINE.
  LA SAPAT SANTURI, CU ALDE VOI,AAAAAA AM UITAT CA PT. VOI E GRELE MUNCA CA AVETI BESINI PE VOI CA AVETI STUDII UNIVERSITARE.
  LA 25 DE ANI AI TAI SI CU A.S.E, TUUU CE MAMA DRAQ STII SA FACI, CA SA MERITI SA FII ANGAJAT, CE MESERIE STII SA PRACTICI ?
  RASPUNSUL ESTE: NIMIC NU STII SA FACI. E PLINA BAH PIATA MUNCII DE VITE CA VOI .
  INGINERIA E BAZA MAH, NU A.S.E. SI DREPT.
  1
  1
  Raportează
 • postat de Kay
  Joi, 25 Septembrie 2014 00:21
  5.13.203.***
  Am carat in trei ore tot mobilierul de bun gust si piesele aferente rafturilor pentru arhiva(la negru). Am terminat ASE (facultate si masterat) si am putina experienta in munca, insuficienta pentru a putea primi un somaj si nu am decat 25 de ani. Autoritatile nu iau in calcul oare si inaugurarea de locuri de munca?!
  1
  12
  Raportează
 • postat de Asociatia Galati, orasul meu
  Miercuri, 24 Septembrie 2014 19:53
  92.80.188.***
  Multumim sponsorilor, fara de care nu era posibila organizarea spectacolului!
  1
  5
  Raportează
 • postat de Iulia Kelt
  Miercuri, 24 Septembrie 2014 18:59
  5.13.160.***
  Sabin Penea, nu Enea. :)
  0
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.