"Profesioniştii Galaţiului"/ Dan Drăgoi, compozitor internaţional şi „sculptor în fum”

"Profesioniştii Galaţiului"/ Dan Drăgoi, compozitor internaţional şi „sculptor în fum”

Alături de micuţa Andreea Braga, finalistă la Junior Eurovision, din Republica Moldova, şi Paula Seling
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
5 comentarii

„Dacă am primit darul sculpturilor în fum (adică dirijatul) sau al scormonelii prin vibraţii (compoziţia), atunci menirea mea este să înmulţesc aceste daruri cât mai bine cu putinţă, spre bucuria, introspecţia şi luminarea celor din jur”, spune dirijorul, compozitorul, profesorul, fostul inspectorul şcolar, un gălăţean distins şi peste hotare.

Aproape două kilograme de stres

„Presiunea generată de energia publicului şi a artiştilor pe scenă este foarte mare şi eu personal o simt fizic. Sunt spectacole (cum a fost Nabucco - opera de debut ca dirijor de orchestră) în care slăbesc 1,5 -1,8 kg (m-am cântărit la plecarea de acasă şi la întoarcere). Efortul fizic de a strânge împreună impulsurile atacurilor sonore, alături de încordarea conştientă că orice mişcare greşită determină greşeli în lanţ pe scenă şi în fosă poate fi istovitor.” Compozitor, e mai cunoscut "afară": „Datorită diversificării activităţilor muzical-artistice, muzica mea s-a cam împrăştiat în toate direcţiile şi, slavă Domnului, şi în toate zările: mi-a fost cântată piesa „Rugăciune pentru Măriuca“, fiica mea, în 2009, la Vatican în faţa Papei (a cântat corul de copii „Vlăstarele Orăştiei“, care a obţinut şi medalia de argint la Bremen, în 2004, cu această piesă, la olimpiada mondială de coruri); mi-a fost difuzată piesa „Înger de nea“ (Snow Angel - cântă Narcisa Suciu) la SBS, Sydney, Australia, iar în Canada, în faţa unor muzicieni de cea mai înaltă ţinută profesională, mi-au fost interpretate şi rimate două piese. Piesa „Two Angels Speaking“ a fost imprimată de unul dintre cei mai mari solişti flautişti din lume - Patrick Gallois, artist al poporului francez, care a cântat sub bagheta lui Maazel, Berstein, Boulez şi Celibidache. Mi-au fost interpretate piese de către formaţii de prestigiu: Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, Corul Operei Române din Iaşi - dirijor Mirel Azamfirei, corurile mai multor seminarii şi facultăţi de Teologie din ţară, Corul Patriarhiei Române, alte coruri eparhiale…”

La Nottara, step pe muzică de Drăgoi

Lucrarea de licenţă, în Muzică Bizantină, publicată la editura Episcopiei, s-a vândut în 3.000 de exemplare şi constituie bază de curs pentru seminariile teologice şi pentru facultăţile de teologie ortodoxă. Tot atunci, a fost solicitat de Felicia Dalu, coregraf la Naţionalul bucureştean, să facă muzică live pentru spectacolul „Meta Goldoni“, la Nottara. Actorii au bătut step, au cântat vocal, la chitară, violă şi instrumente de percuţie, pe muzica sa. „Au fost primii bani pe care i-am câştigat exclusiv din compoziţie.” În 2002, devenea cel mai tânăr membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Muzica electronică, Enescu, Clinton…

Cu compozitorul Adrian Enescu a lucrat muzica de la piesa „Viforul“ de Delavrancea, în regia lui Alexandru Darie, încercând şi muzica electronică. În  2001, în Israel, „am cântat alături de „Psalmodia”, la 2000 de ani de la Naşterea lui Hristos. Atunci am avut ocazia să iau masa alături de Boris Elţîn, Mihail Gorbaciov, Bill Clinton şi Yasser Arafat, care au avut un dineu oficial, în hotelul din Betleem, unde eram şi noi cazaţi.” A compus lucrări simfonice apreciate, în 2002, de un juriu din personalităţi muzicale de prin rang (jurnalişti muzicologi de la „Le Soir“, „Telegraph“, artişti, dar şi mecena ai artei din lumea întreagă), primind o bursă în Canada, de 10.000 dolari, în cadrul programului UNESCO-Aschberg.

 

 

„Acolo am lucrat cu artişti de top de la Julliard, Academia de Muzică din Paris, Academia Regală din Londra, Manhattan School of Music din New York, Santa Cecilia din Roma, Academia de muzică din Berlin. Acolo am dirijat prima dată o orchestră de cameră, alcătuită din instrumentişti premiaţi la concursuri internaţionale, care veneau la Banff Center of Arts să imprime albume de muzică clasică, jazz, pop etc... Timp de trei luni, am muncit pe nerăsuflate, am ţinut conferinţe în limba engleză despre muzica bizantină, am compus, am cântat, am regizat şi am dirijat într-un adevărat paradis al artelor."

Mai multe genuri, mai multă muncă

Din familie de preot iubitor al muzicii, lucrează întru muzică de la patru ani şi jumătate, într-o muncă frumoasă, istovitoare. În Conservator, a fost selecţionat în corul reprezentativ, apoi în corul bizantin de la Stavropoleos, apoi în corul Bisericii Sfântul Gheorghe Vechi. A făcut compoziţie cu marele maestru Anatol Vieru: "Repetam cam 14 ore pe zi, pe atunci puteai studia până târziu, cu o mică atenţie la portar”. A înfiinţat corul „Arsis“ de muzică bizantină şi poezii religioase, cu actori precum Bogdan şi Clara Vodă, Constantin Cotimanis, Ilinca Goia, Cristian Şofron, Cerasela Iosifescu, Crenguţa Hariton, Sorin Cociş, Victoria Cociaş etc., cu turnee în Italia şi Spania. A dirijat şi corurile "Allegria", "Voces", a lucrat cu elevii Seminarului Teologic şi cu studenţi. Maestrul spune, modest: „denumirea de maestru e doar un „cod“ administrativ (aşa li se spune în teatru dirijorilor, ca să se simtă importanţi”, dar „nu există semi-profesionişti sau semi-reuşite, aşa cum nu există femei semigravide sau oameni semimorţi. Ori ai ajuns, ori eşti pe cale să ajungi, terţium non datum est!"

Cine este Eugen Dan Drăgoi

Doctor (cu „Magna cum laudae“) în Muzică, este şef al Catedrei de Arte din Cadrul Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“, dirijor al Corului Catedralei Arhiepiscopale, dirijor al Teatrului Muzical „N. Leonard“ din Galaţi, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, membru al Comisiei Naţionale de Muzică Bisericească (Patriarhia Română), fost inspector şcolar de specialitate pentru Arte, lector dr. la Universitatea „Dunărea de Jos“, preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Profesorilor de Arte, este atestat în Teologie, licenţiat în Muzică bizantină şi în Dirijat cor academic.

Citit 4676 ori Ultima modificare Luni, 13 Octombrie 2014 19:31

5 comentarii

 • postat de dragoi Joi, 16 Octombrie 2014 05:59 5.13.172.*** Link la comentariu
  3
  2

  Nu e doar fiul unui preot oarecare ci al unui consilier al IPS Cassian , beneficiind din plin si de inlesnirile banesti dar si relationale venite pe filiera paterna . Dupa stiinta mea exista cel putin doi oameni in oras cu dotari native muzicale superioare lui . Evident ca articolul e prea elogios , aproape apologetic .

  Raportează
 • postat de studentii de la arte Miercuri, 15 Octombrie 2014 03:10 81.102.76.*** Link la comentariu
  2
  5

  Eu l-as descrie asa:

  Articolul reflecta perfect realitatea, dar incomplet.

  De obicei, cand un om ajunge sus, incearca sa isi consolideze pozitia, tinand totul pentru el.

  Nu este asa insa cu Dl. Dragoi - el incearca sa ii invete pe studenti cat mai mult (va zic din proprie experienta).

  Si nu numai ca incearca sa ii invete, dar si sa ii motiveze, sa ii mobilizeze.

  De aceea, va "Multumim, Domn Profesor!"

  Raportează
 • postat de CORI Marți, 14 Octombrie 2014 18:09 89.137.139.*** Link la comentariu
  4
  5

  Nu ca nu ar fi o persoana talentata, prezentarea trebuia facuta cu mai multa modestie, iar toate aceste calitati daca nu ar fi avut o sustinere ,uneori chiar insistenta nu s-ar fi putut dezvolta. Fiind copil de preot trebuie sa cunoasca ce procent atinge talentul , sansa, munca si nu in ultimul rand castigul. Sunt copii talentati in Galati dar nu au cum sa promoveze, nu au atatea usi deschise si sigur nu au cum sa reuseasca. In rest sigur ca merita toate laudele.

  Raportează
 • postat de un instrumentist Marți, 14 Octombrie 2014 17:19 5.13.149.*** Link la comentariu
  2
  6

  Dl. Dragoi (ca maestru nu este) ar trebui sa prezinte tuturor acestor personalitati si pe concert-maestrul orchestrei Teatrului Muzical pentru ca il scoate din zecile de situatii penibile cand "dirijorul" ramane cu mainile pe sus sau isi ia tempo-ul de pe telefon. Pentru biata si modesta orchestra a Teatrului Muzical repetitiile cu Dan Dragoi sunt un calvar. Dar nu-i nimic, bine ca sta la masa cu Bill Clinton.

  Raportează
 • postat de Anonim Marți, 14 Octombrie 2014 14:32 5.13.130.*** Link la comentariu
  2
  6

  Extraordinar dom'le, ce mai, un adevarat V. V. Ponta al Galatiului ! Putem doar sa-i multumim ca exista ! Asteptam sculpturile ! Asteptam sa postati pozele cu Gorbaciov, Arafat, Osama, Papa, Sf. Petru, Hristos (eventual), Enescu, Beethoven, dar si Narcisa Suciu !! Va multumesc domnule Cilinca pentru acest articol scris cu profesionalism jurnalistic si deontologie, va multumesc ca ne-ati prezentat in cateva cuvinte aceasta personalitate luminata, modesta si plina de har. Ii multumesc in numele galatenilor si lui Dumnezeu pentru darul sub forma Maestrului, Dirijorului, Compozitorului, distins peste hotare, Lector, Doctor, fost inspector Dan Dragoi.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.