Un pumnal preistoric - "exponatul lunii" la Muzeul de Istorie

Un pumnal preistoric - "exponatul lunii" la Muzeul de Istorie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiectul expoziţional "Exponatul lunii" al Muzeului de Istorie "Paul Păltănea" continuă şi în acest an, la „Casa Cuza Vodă”. În perioada 8-31 ianuarie, de miercuri până duminică, între orele 9,00 şi 17,00, putem admira pumnalul de tip Lobojovka, descoperit în judeţul nostru, în comuna Rogojeni.

Microexpoziţia, organizată de muzeograful Adrian Adamescu, pune astfel în valoare o piesă rară, descoperită în anii 1959-1960, în urma unor investigaţii pe care Muzeul de Istorie Galaţi le-a efectuat la Rogojeni, în punctele "Dealul Mic" şi "Dealul Mare", după ce un localnic, Vasile Roaită, a înştiinţat autorităţile că a găsit acolo semne ale trecutului. Pumnalul din bronz poate fi încadrat morfologic în tipul "Lobojovka", caracterizat prin lamă foliformă, cu peduncul şi nervură mediană, frumos patinat, de culoare verde închis, precizează organizatorii.

Proiectul "Exponatul lunii" face parte din Programul de valorificare a patrimoniului cultural naţional şi, în fiecare lună, "vizează prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din colecţiile instituţiei".

Citit 909 ori Ultima modificare Joi, 08 Ianuarie 2015 18:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.