Povestea de SUCCES a unei gălăţence: din Paris, la Muzeul de Artă!

Povestea de SUCCES a unei gălăţence: din Paris, la Muzeul de Artă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Criticul de artă Marius Tiţa, publicist, specializat piaţa de artă, redactor-şef la Radio România Internaţional, prezent la vernisajul de săptămâna trecută, remarca „unul dintre cele mai importante evenimente de artă contemporană ale anului, expoziţia de la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi." "Fiind susţinută de doi artişti aflaţi în plină impunere pe scena internaţională”: [expoziţia] „Monde intérieur” aduce pe simeze, direct de la Paris, pictură de Rodica Costianu şi Fu Site”. A fost „un eveniment plastic din categoria marilor proiecte de contemporaneitate”! Au vorbit la vernisaj criticul Tiţa, directorul muzeului, Dan Basarab Nanu, criticul artă Mariana Tomozei Cocoş şi plasticianul Eduard Constandache, muzeograf, curatorul expoziţiei.

Pentru ce merită „să omori” în Franţa

Gălăţeanca Rodica Costianu este membră a Asociaţia artiştilor plasticieni profesionişti din Paris şi chiar membră fondatoare a Asociaţiei Pariziene a Artiştilor Români. Ea este „un curator al promovării artei plastice româneşti în lume”, după cum spunea directorul Nanu. Plasticiana născută în 1977 e absolventă a Liceului de Artă şi a amintit cu drag la vernisaj de profesorii şi prietenii de aici, unii prezenţi. Mi-a mărturisit că îşi aminteşte cu emoţie şi de colaborarea, ca grafician, cu „Viaţa liberă”, după Revoluţie. Licenţiată în pictură a Universităţii de Artă şi Design Cluj, în Franţa, artista a participat în ultimii ani la expoziţii precum: Salonul de desen şi acuarelă Grand Palais Paris; la Siel de Paris - Salonul Internaţional de Exprimare Liberă; la salonul Les Hivernales de Paris–Est, în Montreuil; la Salonul de Artă modernă contemporană Dominique Stal Expert, Paris. În 2013 a primit Premiul Carrel pentru Artă contemporană.

La vernisaj la Galaţi „am avut emoţii mult mai mari decât la Paris, pentru că aici sunt acasă! Aici am crescut, aici am făcut primii paşi, aici am făcut primul măr cu dl David Sava, am făcut prima schiţă cu dl Panaite şi cu dl Vasile Neagu… Am revăzut acum colegi după 20 de ani, un lucru extraordinar! Eu am plecat prin ´96 din Galaţi, mai întâi în Ardeal… Anul acesta m-am mutat în Elveţia, locuiesc în cantonul Fribourg şi deja am primele expoziţii programate pentru acest an acolo! Am obţinut în doar două săptămâni de căutări un spaţiu de expoziţie – şi nu unul, ci chiar mai multe spaţii! – în Franţa aş fi omorât pentru un astfel de spaţiu: depui dosare şi aştepţi ani, luni de zile, ca să primeşti un loc! E birocraţie, dar şi o concurenţă uriaşă, e o capitală a artei… Sunt zeci de mii de artişti acolo, din toate colţurile lumii. E o foarte mare provocare – trebuie să evoluezi, trebuie să fii într-o continuă dezvoltare, ca artist trebuie să te reinventezi! La Paris am şi o asociaţie a artiştilor români, care funcţionează foarte bine. Dar vreau să perseverez şi cu Grand Palais, până când voi obţine şi un premiu. Ajungând în Elveţia, întâmplarea a făcut să intru într-o conjunctură prin care să primesc aşa, pe tavă, o propunere de nerefuzat, cu altă asociaţie. Dacă este să fac comparaţie între cele două ţări, Franţa şi Elveţia, iată că informaţiile au venit acum mult mai rapid şi mult mai deschis!”

Asupra discuţiei cu artistul chinez, cu înalte şcoli de artă în ţara sa şi în Franţa, vom reveni.

Citeşte şi: Galaţiul va avea un MUZEU AL COMUNISMULUI

Citit 1431 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Martie 2015 16:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.