Gata cu umbrelele sau cu paltonaşele şi cu strănuturile la festivalul teatrului pentru copii! Pentru prima oară mutat în primăvară, pentru şase zile, între 18 şi 23 mai. Festivalul Internaţional de Animaţie „Gulliver”, printre puţinele festivaluri-concurs din ţară, acum ce-a de-a 23-a ediţie, se va desfăşura inclusiv în aer liber. Cu participare a peste 20 de teatre din ţară şi a unor trupe din Turcia şi din Republica Moldova, cu spectacole obişnuite pentru copii, dar şi cu spectacole de seară, în cadrul secţiunii pentru publicul adolescent şi matur.
Se va juca în sala mare a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, dar şi în Sala studio, acolo unde este necesară o vedere de aproape a actorilor sau păpuşilor. Cel mai longeviv festival de animaţie din ţară se arată deja plin de oferte grozave, din câte ne-a dezvăluit actorul Eduard Şişu, şeful Secţiei „Teatrul Gulliver” din cadrul Teatrului Dramatic. Am aflat astfel că prestigiosul Teatru “Ţăndărică” Bucureşti, una dintre marile atracţii şi în acest an, va juca de patru ori, trei spectacole, dintre care unul de seară, în a doua zi de festival foarte apreciat – după vechiul poem persan „Adunarea păsărilor”, al reputatului regizor Cristian Pepino, care a refăcut spectacolul montat acum două decenii de marele regizor.
Festivalul este deschis de Teatrul pentru copii şi tineret „Luceafărul” din Iaşi, cu piesa „Kajtus, vrăjitorul” (în colaborare cu institutul Cultural Polonez Bucureşti) cu „un spectacol pentru toată familia, un spectacol foarte bun!” Vor fi programate trei-patru spectacole pentru copii pe zi, plus spectacolele de seară. „Am nişte titluri foarte bune de spectacole de seară!” – spune managerul. Atenţie: părinţii trebuie să fie se uite pe caietul-program, pe afişe sau să întrebe dacă este un spectacol potrivit vârstei copiilor lor, sau unul mai greu pentru copii, destinat publicului mai matur. Este invitat şi un teatru din Chişinău, „o trupă pe care am vrut de anul trecut să o aducem, dar n-au mai reuşit atunci să ajungă”. Turcii, care nu au reuşit nici ei să fie prezenţi la festivalul de anul trecut, vin cu un spectacol tradiţional, de „karaghioz” – teatru de umbre. „Pentru festivalul viitor avem la dispoziţie un an întreg, nu ca acum, doar câteva luni - din noiembrie anul trecut, de la precedentul festival -, şi vom încerca astfel să aducem mai multe teatre din străinătate” – promite managerul.
Vor fi şi oferte gratuite!
În fiecare seară, în Grădina Publică, în corturi, vor fi spectacole şi ateliere de mânuit marionete - păpuşi pe sfori -, cu păpuşari de la Teatrul de marionete Arad, specialişti în marionete. Cu intrarea gratuită! Pe toată perioada festivalului, în foaierul teatrului va fi deschisă o expoziţie cu toate tipurile de marionete a Teatrului „Ţăndărică” Bucureşti, cu o prezentarea istoricului acestora. Acum este pusă la punct şi o viitoare strânsă colaborare cu teatrul bucureştean.
Preţuri accesibile
Ca de obicei, preţurile biletelor nu vor fi foarte mari. Nici măcar la cele de seară: „Din câte ştiu, la un spectacol al lui Marcel Iureş la Galaţi biletul costa undeva la o sută de lei, ori acum, preţul va fi mai mic”. Da, şi Marcel Iureş va fi prezent într-o seară de festival!
Şi mai ieftin, dacă vreţi ca micuţii să vadă toate spectacolele, vor fi abonamentele. Şi, „un lucru care nu s-a mai făcut”, biletele se pot rezerva la telefon, iar biletele sunt acum cu loc.
Juriul
Din juriul concursului vor face parte cunoscutul regizor Radu Dinulescu, Monica Andronescu, critic de teatru şi doctor în studii teatrale şi redactor-şef de la revista teatrală „Yorick”, Cristina Modreanu, critic la revista „Scena”, şi, ca şi în anii trecuţi, gălăţeanul Zanfir Ilie, membru în Comisia de Cultură a Consiliului Local şi director al Bibliotecii Judeţene.