"Duelul viorilor", la Galaţi/ Trei artişti români celebri, miercuri, pe scena Teatrului "Leonard"

"Duelul viorilor", la Galaţi/ Trei artişti români celebri, miercuri, pe scena Teatrului "Leonard"
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Trei celebri muzicieni români de talie internaţională - violoniştii Liviu Prunariu şi Gabriel Croitoru, precum şi pianistul Horia Mihail, care îi va acompania pe cei doi - vor cânta la Galaţi, miercuri, 23 septembrie, de ora 19,00, pe scena Teatrului Muzical „Nae Leonard”, în concertul extraordinar „Duelul viorilor - Stradivarius vs. Guarneri”. Publicul va avea parte de Muzică şi, în ciuda perfecţiunii sale, sau poate tocmai de aceea, aceasta „poate fi ascultata foarte uşor de către oricine”, după cum spunea pianistul Horia Mihail, care la Galaţi va cânta pe un instrument fabulos, pianul de concert al teatrului, marca Steinway, pe care de altfel maestrul a mai cântat în primăvară, în cadrul turneului internaţional „Pianul călător”.

Violonistul Liviu Prunariu, elev al marelui Menuhin, va „trage” cu vioara Stradivarius „Pachoud”, o adevărată comoară de artă, veche şi rară, ca şi surata sa, mânuită de Croitoru - printre „cele mai faimoase viori din întreaga lume”. Instrumentul are povestea sa fascinantă: construită în anul de graţie 1694, vioara i-a fost oferită românului de celebra Orchestră din Amsterdam, Concertgebouw, cu condiţia de a o păstra atât timp cât nu va părăsi această orchestră, printre cele mai bune din lume, unde este concert-maestru! A cântat 16 ani pe ea!

Gabriel Croitoru, care a strălucit în ochestre simfonice prestigioase, precum cele din Cannes, Sevilla, Monte-Carlo, Salonic etc., cu distincţii internaţionale extraordinare, de pildă Premiul al III-lea la Concursul „N. Paganini” - Genova, Premiul special al juriului la Concursul „Fritz Kreisler” - Viena, Premiul al II-lea la Concursul Internaţional „Zino Francescatti” - Aix-en Provence, şi-a câştigat dreptul de a cânta pe vioara marca Guarneri „Catedrala” (căci instrumentul are o rezonanţă ca de biserică!), construită în 1730. Iniţial, artisul câştigase într-un concurs dreptul de a cânta pe Stradivariusul care-i aparţinuse marelui violonist Ion Voicu şi pe care cântă acum alt mare artist, Alexandru Tomescu. „Catedrala” i-a aparţinut chiar lui Enescu, care, la Paris, i-a oferit viorile elevului său Yehudi Menuhin, vioara aceasta ajungând apoi în ţară, fiind păstrată într-un seif vreme de 50 de ani, dar rămânând… „necântată” tot atâta timp.

Pianist emblematic pentru generaţia sa, Horia Mihail a oferit peste 2.000 de recitaluri şi concerte în 18 ţări de pe patru continente şi a susţinut foarte multe proiecte muzicale naţionale de anvergură: „Pianul călător”, „Flautul de aur”, „Vioara lui George Enescu la sate” şi prezentul proiect, „Duelul viorilor”.

Preţul unui bilet este de 32,40 lei şi, cu reducere, de 21,60 lei.

Citit 1377 ori Ultima modificare Luni, 21 Septembrie 2015 18:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.