WORKSHOP/ Palatul Chrissoveloni - TABĂRĂ de arhitectură veche

WORKSHOP/ Palatul Chrissoveloni - TABĂRĂ de arhitectură veche
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Întâlnire între nepoţii celui mai mare bancher român interbelic şi arhitecţii de la Institutul "Ion Mincu"


Conacul monument istoric al familiei Chrissoveloni de la Ghidigeni găzduieşte, între 21 şi 25 septembrie, workshopul de arhitectură "Întâlnire la palat", la care participă studenţi de la Institutul de Arhitectură “Ion Mincu” din Bucureşti, alături de Jean şi Sybille Chrissoveloni, nepoţii bancherului Jean Chrissoveloni şi ai frumoasei Sybille Chrissoveloni. Originari din insula Chios, Chrissovelonii au deschis în 1848 la Galaţi prima bancă din România!

Palatul a fost "gazdă primitoare a familiei regale şi a altor oameni politici de la începutul secolului XX, până în 1945", punctează într-un anunţ către presă Direcţia Judeţeană pentru Cultură, care salută proiectul ce ar putea duce la reabilitarea completă a monumentelor de patrimoniu care au au supravieţuit cu greu degradării timpurilor. Palatul de la Ghidigeni este un loc magic în care se retrăgea Regina Maria, în frumosul conac din pădure, unde cea mai frumoasă femeie a Galaţiului din acea vreme, Sybille Chrissoveloni, născută în oraşul nostru, îşi transformase locuinţa în spital de campanie pentru soldaţii răniţi în Primul Război Mondial. Plecând de la conac, regina a fost chiar surprinsă o dată, pe drum,de un puternic bombardament, care îi putea fi fatal… Aici s-a ascuns un om de legătură trimis în secret de britanici în timpul armistiţiului. Aici se retrăgea bancherul Jean Chrissoveloni, cel mai mare bancher din ţară până la criza din ´30!

Vineri, vor sosi la conac chiar urmaşii familiei Chrissoveloni, care deţin, pe lângă enorma Librărie Cărtureşti (cea mai mare librărie din ţară, cu 10.000 de volume şi galerie de artă!), deschisă într-un palat din Capitală al familiei, restaurat cu peste un million de euro, şi alte proprietăţi, precum cea în care a funcţionat o parte din Muzeul de Istorie din centrul Galaţiului.

Un adevărat summit al arhitecţilor

Din echipa specialiştilor în arhitectură fac parte: stud. arh. Irina Petra Gudană (organizator), dr. arh. Cristina Constantin (îndrumător), dr. arh. Cristina Constantin (îndrumător), bibliotecar Mihaela Gudană, ajutaţi de colaboratorii: Fundaţia Arche, arh. George Marinescu, arh. Maria Oancea, arh. Marian Lazăr, arh. Oana Codru, arh. Teodora Paşcanu.

"Atelierul de la Ghidigeni aduce întâlnirea în prezent a două ipostaze - trecutul şi viitorul - ale unui edificiu de arhitectură cu o poveste cucerită de istorie, de oameni mari şi mici, de pierderi şi victorii amare. Provocarea acestei întâlniri este de a transforma în imagini cele cinci zile petrecute la palat, având ca unice mijloace observaţia prin contact direct, desen şi fotografie, analiză şi discuţie. Această întâlnire marchează primul contact cu monumentul de arhitectură şi cu releveul acestuia, în vederea restaurării palatului pe viitor", ne informează Direcţia de Cultură. La Ghidigeni există şi cavoul din marmură, monument istoric şi de artă, al familiei Chrissoveloni.

Atelierul se încheie vineri, 25 septembrie, când, la ora 13,00, la Palatul Chrissoveloni din Ghidigeni, în prezenţa invitaţilor speciali Jean şi Sybille Chrissoveloni şi a primarului comunei, arhitecţii se vor întâlni şi cu presa.

Citit 3965 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Septembrie 2015 18:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.