Gong final la FESTIVALUL DE COMEDIE/ Gală de post, cu premii în contumacie, ofuri, uimiri şi culise

Gong final la FESTIVALUL DE COMEDIE/ Gală de post, cu premii în contumacie, ofuri, uimiri şi culise
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

„Normal, nu-i”, a repetat de fiecare dată, cu umor, actorul Marius Bodochi, singurul membru al juriului Festivalului de Comedie prezent la Gala finală, când n-a avut cui să înmâneze premiile. Sigur, actorii erau deja la muncă! Firesc, pentru un festival ar fi un buget destul de larg cât să poată găzdui la Galaţi, pe toată durata, şi câte un reprezentant-doi măcar de la fiecare teatru participant în competiţie, plus ceva presă centrală. Aceasta pentru un real schimb de experienţă şi pentru ducerea numelui Galaţiului mai departe. Altfel, an de an, premiile se trimit "cu ocazia" la destinaţie! Masa a rămas plină de trofee! Actorii recompensaţi trebuia să joace, desigur, pe la teatrele lor, ca în fiecare weekend, dar nici n-au avut reprezentanţi. Nici juriul, prins în producţii de tot felul, n-a făcut excepţie, în sală rămânând şi achitându-se de sarcină, cu eleganţă, într-un „spectacol” al premierii cu vorbe vesele şi de bun simţ, dar fără muzică sau efecte speciale, doar Marius Bodochi. Din direcţia teatrului-gazdă organizator fiind prezent, pe scenă, directorul artistic, actorul Gabriel Constantinescu.

Un singur premiat prezent

A fost totuşi o excepţie: a urcat pe scenă actorul Adrian Ştefan, premiat ca fiind cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul Petrică din spectacolul „Acasă la tata”, de Mimi Brănescu, al Teatrului Maria Filotti Brăila. Au fost chiar două premii pentru „secundari” excelenţi şi, cu această ocazie Bodochi a dezvăluit şi că actorul Vlad Volf,  premiat (pentru rolul Grumio din spectacolul „Scorpia", regizat de Cristian Gheorghe la Botoşani) o să vină în echipa teatrului gălăţean; însă la premiere nu a fost nici el. Nu a putut fi nici gălăţeanul de capitală Cristi Iacob, cel care a primit anul acesta premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, şi care, a anunţat Bodochi, ar fi primit trofeul chiar de ziua sa! 

"O imagine despre ceea ce înseamnă starea teatrală din România"

Cea a XXVII-a ediţie a Festivalului Naţional de Comedie a adus, după cum observa Marius Bodochi, o imagine de ansamblu naţională: „Mi-a plăcut foarte mult că au fost spectacole din toată ţara, de la nord la sud, de la vest la est! Şi ne-am putut face o imagine despre ceea ce înseamnă starea teatrală din România. Şi cred că se află într-un moment foarte bun. Am văzut actori mari, regizori mari, spectacole pe texte mari, actori excepţionali şi am ţinut ca din acest palmares să facă parte şi actori tineri; actorul consacrat nu mai are nevoie”. Astfel, au fost trupe din Bucureşti (Teatrul Mic, Odeon, Metropolis şi studenţii de la UNATC), Bacău, Timişoara, Oradea, Constanţa, Craiova, Botoşani, Brăila, Iaşi, Petroşani, Galaţi; chiar şi o trupă din Letonia, într-un spectacol subtitrat. Adela Mărculescu, Dorina Lazăr, Mihaela Wener, Ionel Mihăilescu, au urcat pe scena alături de tineri premiaţi la festivaluri sau încă nu, dar şi de actori cunoscuţi din filme şi televiziuni, precum Pavel Bartoş sau Alexandru Papadopol. În două săptămâni, am văzut şi excelenţă, dar şi suficienţă, majoritatea spectacolelor fiind de excepţie şi probabil toate pe gustul unei părţi din public. Am avut parte de nebunia frumoasă pe muzica Adei Milea, în spectacolul regizat de Mănuţiu la Teatrul „Regina Maria” din Oradea, montare care nu s-a mulţumit doar cu Premiul pentru cel mai bun spectacol, ci şi cu premiul publicului, acesta votând, seară de seară, pe chestionarele împărţite.

Citit 1389 ori Ultima modificare Luni, 19 Octombrie 2015 19:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.