Primul film artistic gălăţean, prezentat în Spania la un festival internaţional

Primul film artistic gălăţean, prezentat în Spania la un festival internaţional
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Producţia lui Ciprian Braşoveanu a mai fost prezentă, anul acesta, în Mexic şi în SUA

Ciprian Braşoveanu, un Porumboiu gălăţean, sprijinit de colegi şi prieteni, prin "muncă voluntară", cu investiţii minime (câteva mii de euro, împrumutaţi de regizor de la părinţi şi prieteni), dar imaginaţie bogată, şi-a văzut producţia - "Café journal", lung metraj artistic din lumea bună a realismului magic, cu nume actoriceşti mari de la Teatrul Dramatic "Fani Tardini", o mixtură cu totul specială de dramă-mistery-fantasy-suprarealism - selectată într-o competiţie internaţională.

Primul lung metraj produs la Galaţi (depinde şi de autorităţile implicate în actul cultural să nu fie şi ultimul!), filmat nu în studio (nu avem aşa ceva!), ci în restaurantul cu acelaşi nume şi în câteva exterioare din oraş, precum şi într-un cinematograf din Brăila şi la Dunăre, a fost selectat în competiţie la Festivalul Internaţional de Film "Filmmaker International Film Festival”, din Spania, care se va desfăşura între 4 şi 8 decembrie. Locul de desfăşurare este "en la fantástica tierra de Marbella", superb oraş la Mediterana, o zonă turistică foarte "vânată", din provincia Malaga.

De trei ori internaţional

În  acest an, "Café journal" a mai fost selecţionat pentru două festivaluri internaţionale. Filmul, gălăţean sută la sută, de la producţie la actori şi locaţii (mai puţin muzica, realizată de compozitorii germani de muzică ambientală Tomas Weiss şi Mathias Grassow - contactaţi electronic). Şi la acest capitol, însă, a existat o contribuţie gălăţeană, producătorul/ regizorul/ scenaristul/ editorul de imagine/ iniţiatorul proiectului nebunesc/ actorul principal/ compozitorul (a debutat în 2012, cu muzica pentru spectacolul "O făclie de Paşti", după Caragiale, montat de Cristian Gheorghe la Viena) Ciprian Braşoveanu fiind implicat şi în coloana sonoră.

Prima victorie a fost obţinută în luna mai: intrarea în selecţia finală a Festivalului Internaţional de Film Online "Three Cities Online Festival & Conference", organizat de cele trei oraşe în care s-au desfăşurat şi conferinţe: Santo Domingo (Republica Dominicană), Los Angeles şi New York.

Filmul nostru a fost selectat, în iunie, la cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film "Festival Mundial de Cine Extremo de Veracruz", de la Veracruz, Mexic, alături de pelicule din SUA, America Latină şi Europa. Şi anul încă nu s-a încheiat!

Actorii buni de teatru fac filmul bun

Povestea fantastică a unui tânăr photofob, atras într-o misterioasă aventură în care se întâlnesc două lumi, ne prilejuieşte întâlnirea cu imagini artistic filmate, acum promovate şi pentru publicul internaţional, de pe strada Domnească ori din Port!

"Bugetul limitat m-a forţat să fiu creativ", declara regizorul, care a filmat, cu rezultate incredibile, folosind o tehnică rudimentară (de pildă, pentru travelling, a folosit o… tricicletă a lui David, juniorul familiei de actori Oana şi Cristi Gheorghe), cu multe filmări obositoare de noapte. În poveste joacă (gratis!), alături de actorul-regizor, nume redutabile ale scenei gălăţene, precum doamna teatrului nostru, Ioana Citta Baciu, multipremiata Petronela Buda, Cristian Gheorghe, actor premiat, regizor şi director al Dramaticului (care a jucat şi în "Filantropica" lui Nae Caranfil), în filmul gălăţean fiind şi asistent de regie, şi director de imagine, seniorul Gheorghe V. Gheorghe, Oana Preda Gheorghe, Ana Maria Ciucanu, regretatul Grig Dristaru, Florin Toma, Cristina Uja, Iulia Grigoriu - actor şi dramaturg, pe atunci elevă la Actorie la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, dar şi debutanţi sau chiar neprofesionişti: în total 21 de interpreţi şi tot atâţia figuranţi. Semnează efectele speciale Ionuţ Mitrofan şi Bogdan Enache.

Proiectat până acum destul de puţin, în Sala Mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini" şi la Biblioteca "V. A. Urechia", filmul gălăţean se cere însă promovat în continuare. Poate cei ce au posibilitatea să sprijine proiectul se vor "autosesiza"...        

Citit 1809 ori Ultima modificare Duminică, 18 Octombrie 2015 14:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.