Primire ca-n Rai a poetului ION ZIMBRU, la Seminarul teologic…

Primire ca-n Rai a poetului ION ZIMBRU, la Seminarul teologic…
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

La început a fost Cuvântul”. Apoi a venit Ion Zimbru, a luat cuvintele şi s-a pus pe zidit. Zi de zi, „zideşte” în paginile „Vieţii libere”, de 17 ani: pe 28 noiembrie, s-au împlinit exact 17! Poezie aproape majoră, deci! La început a publicat la ziar numai poezie, de ceva timp şi proză poetică, între eseu, reportaj şi judecată a lumii. Într-o zi ploioasă, să nu dai poetul afară din casă, Ion Zimbru a fost primit cu nespusă căldură de tineri şi tinere, curaţi la inimă şi la privire, tocmai sus în mansarda Seminarului teologic „Sfântul Apostol Andrei”. Tavanul şi pereţii, ca nişte coaste de corabie din lemn gălbui, geluit, îmi evocau pântecele chitului uriaş care l-a dus pe Iona peste marea cea mare. Marea de poezie, poate. „Chitul” îl găzduia acum pe poetul invitat, amfitrion generos fiind una dintre cele mai îndrăgite profesoare ale şcolii, poeta Ana Tunaru. Un spectacol din poezia lui Zimbru fusese aici acum câţiva ani, copiii păreau să fi dormit între timp cu poezia sa sub pernă, versuri rimate, ritmate, scrise cu dragoste de mamă, de tată, de pământ, de Cer şi de oameni şi de animalele lor. Acum s-au gândit să îl invite în carne şi oase, iar dumnealui a primit cu drag.  A onorat întâlnirea, alături de alţi preoţi-profesori, şi directorul frumosului aşezământ de suflet şi de sfântă învăţătură, blajinul părinte profesor Ninel Ţugui, brăileanul care, absolvent de seminar teologic ca şef de promoţie, a adus parcă aici şi ceva din nobleţea Ardealului, ca absolvent al Institutului Teologic Universitar de la Sibiu, reprezentant al Arhiepiscopiei noastre în Adunarea Naţională Bisericească, unde chiar a fost ales chiar secretar al acestui înalt for…

Şi copiii au recitat sau citit acum cu poftă din poemele maestrului şi au vrut să ştie şi au întrebat, au tot întrebat, autorul răspunzând cu miez şi mucalit, cum obişnuia pre alte vremuri diaconul Creangă. Zice: „Mai bine umbli creanga prin pădure decât să baţi câmpii pe deal!” Sau, după un „eşti pe calea cea bună” adresat unui tânăr creator, talentat, însă nerăbdător de afirmare înainte de deplina trăire: „Ai tot ce trebuie ca să te gândeşti că poţi să te apuci să începi”.  Recomandând astfel scrisul fără emfază, cinstit, simţit, „simplu, nu simplist”, indiferent dacă foloseşti rima ori nu... În loc să recite din cărţile lui – a dăruit cu acest prilej trei rânduri de cărţi - Zimbru a recitat din Bacovia, din Blaga sau Arghezi, trecând în acelaşi timp din elev în elev şi dăruind astfel vreo 50 de colinde scrise pe foi de hârtie, amintind numele marilor poeţi stinşi, recitându-i cu pofta cu care limba din bronz loveşte buza clopotului, iar copiii au căscat ochii, iar dascălii, care ŞTIAU, au murmurat şi ei odată cu Zimbrul, ca la amvon, din versurile clasice. Dintre părinţii profesori prezenţi la întâlnirea de suflet. Părintele Paul Dumitraşcu, recitator formidabil, cu miere în glas, a cetit din poetul gălăţean, la fel de frumos ca din Scriptură. Ceai cald în căni mari, pe mese, colinde cântate de elevi şi eleve („Rău mă dor ochii, mă dor/ De lumina stelelor!” şi altele astfel) şi un poem recitat de doamna Tincuţa Boza, Mecena cunoscut pentru tipărirea de poezie.

Maria, nume şi miracol, marcă de doamnă şi de domnişoară şi de soră şi de mamă - au aflat întrebând copiii chiar de la invitat. Căci „fiecare femeie este o Marie”. „Citesc şi scriu” - astfel i-a îndemnat el pe copii să stea cât mai aproape de carte, povestindu-le şi despre biblioteca din satul natal, Zimbru. Superbe „Amintiri din podul palmei”, după cum sună titlul unuia dintre volumele aduse elevilor. Şi… tare greu de oprit copiii din întrebat! De pildă, ce poezie i-a intrat prima oară în viaţă? „La steaua” - mărturisi poetul. Era copil şi păştea capra: „N-am înţeles nimic. Pe urmă am aflat…”, stând nopţi întregi cu ochii şi gândul la stele, sub trandafirii sălbatici…

Citit 1915 ori Ultima modificare Marți, 01 Decembrie 2015 19:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.