Omagierea lui Eminescu, în școlile teologice gălățene

Omagierea lui Eminescu, în școlile teologice gălățene
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Nașterea poetului Mihai Eminescu a fost marcată ieri prin acțiuni desfășurate atât la Seminatul Teologic Sfântul Apostol Andrei, cât și la Facultatea de Teologie din Galați.

La Seminar s-a oficiat, mai întâi - cu participarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos – o slujbă de pomenire a poetului național. Ulterior, în cadrul activității cultural-educative din sala de conferințe a Seminarului, Înaltpreasfinția Sa a precizat:

„ Am dori ca tinerii de azi, elevi - în seminar şi în toate şcolile - să-l resimtă cu adevărat pe Eminescu atunci când deschid una sau mai multe din paginile sale!

George Călinescu a avut mare dreptate atunci când a zis: <<pentru că a fost foarte român, de aceea este şi universal!>>. Ce frumos ar fi să nu uităm ceea ce a spus Eminescu însuşi, în 20 mai 1883 în ziarul Timpul, despre locul nostru ca şi creştini şi români, în ţară şi în lume: <<Noi, poporul latin, de confesie ortodoxă, suntem în realitate lanţul între Apus şi Răsărit! Aceasta o simţim noi înşine şi o simte, în mare parte, şi opinia publică europeană. Aceasta o voim!>> Să fim români, creştini şi europeni, aşa cum a fost, cum este şi cum va rămâne în noi, Mihai Eminescu!”.

Potrivit Biroul de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos,tot ieri „în Sala Episcop Melchisedec Ştefănescu din incinta Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, Galaţi (…) prof. univ. dr. Simona Antofi, de la Facultatea de Litere a Universităţii Dunărea de Jos, a susţinut o prelegere cu tema <<Tinerii şi mesajul actual al operei lui Eminescu>>.În continuare, un grup de tineri teologi au recitat cele mai cunoscute poezii din opera lui Mihai Eminescu, după care au fost lansate invitaţii la cuvânt şi dezbateri libere pe tema vieţii şi operei geniului literaturii româneşti.Cu acest prilej a fost organizată şi o microexpoziţie a operei lui Mihai Eminescu şi a fost săvârşită cuvenita slujbă de pomenire.”

Citit 1129 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Ianuarie 2016 21:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.