Covrigi… de Piteşti, nu de Buzău, podoabe maramureşene de… Vrancea (?!) sau pălării tradiţionale româneşti de… cowboy, acestea sunt ciudăţeniile pe care le puteţi găsi la Târgul Meşterilor Populari, organizat pe aleea de la P-uri.
Sunt şi părţi bune totuşi: la târg cântă şi joacă Ansamblul Doina Covurluiului – prilej de bucurie pentru gălăţeni -, evenimentul este organizat, pentru a noua oară consecutiv, la Galaţi, iar numărul celor care vând „chinezării” sau „turcisme” a scăzut considerabil…
Târgul, care va rămâne deschis până duminică 5 iulie inclusiv, a reunit pe aleea pietonală de la P-uri în jur de 40 de meşteri populari din toate zonele ţării. Asta, potrivit declaraţiilor oficiale ale directorului Centrului Cultural Dunărea de Jos, Răzvan Avram. În realitate însă, cu greu ai fi numărat 35 de tarabe ocupate deja, însă ediţiile anterioare au demonstrat că meşterii apar la târg şi după deschiderea oficială…
Tarabele la care meşterii populari vor putea fi găsiţi până duminică sunt pline cu produse mai mult sau mai puţin tradiţionale. Vizitatorii pot găsi şi ştergare, ii sau oale de lut, dar şi flori uscate sau pălării de cowboy. Şi asta în condiţiile în care organizatorul, Centrul Cultural Dunărea de Jos, a reuşit în acest an să reducă considerabil numărul celor care vindeau kitsch-uri pe post de produse tradiţionale!
Ca preţuri, vizitatorii au de unde alege: o oală de lut – de la Braniştea (meşter Marcel Mocanu) – în care poţi fierbe şi ciorba dar şi poţi prepara sarmale costă 40 de lei, iar o căniţă de lut – trei lei. Produsele din lut tradiţionale din Republica Moldova (meşter Simion Stoica) au preţuri cuprinse între cinci şi 200 de lei.
Turtă dulce sfinţită şi bijuteriile lui Rubin
Ce se mai poate cumpăra? Ii făcute la Galaţi şi vândute la preţul de 65 de lei, preşuri – 50 de lei, făcute la Hanu Conachi de „Lenuţa lu’ Gaiţă” – o femeie şi jumătate, îndrăgostită de lucrul la război, cu care se relaxează „când viu de afară, de la muncă”, podoabe în stil maramureşan (din mărgele de sticlă) vândute la preţuri ce variază între 2 şi 15 lei sau măşti – 70-120 de lei (vânzător Adriana Lupaşcu - Vrancea), ori turtă dulce „de Piteşti”, care costă între 2 şi 15 lei, sau covrigi – 5 lei şirul.
De altfel, Ilie Micu, cel care vinde turta dulce, ne-a dezvăluit şi un secret; turta dulce o poate face oricine acasă, însă de ieşit, nu iese la fel de gustoasă ca la ei, pentru că „la noi, firma este a unui preot (?!) şi la început vine dânsul şi sfinţeşte tot…”.
Dar curiozităţile nu se opresc aici: tot la târg l-am întâlnit pe Rubin Constantin care lucrează… bijuterii – nu inele cu rubine sau smaralde, dar, oricum, bijuterii: „le lucrăm primitiv, ca acum 50 de ani, manual”. Băiatul spune că tatăl său este preşedintele Meşterilor Romi şi recunoaşte că „din cauza crizei, am fost nevoiţi să reducem şi cu 25 la sută preţurile produselor”.
Are la vânzare, alături de bijuterii, curele – 15-20 de lei, portofele – 10-40 de lei, brâuri din piele – 150 de lei şi… pălării de cowboy, la 25 de lei.
Pălării avem, vite ne mai trebuie…
Când îl întrebi cum se împacă pălăriile cu produsele tradiţionale româneşti, intervine tatăl lui, Virgil Constantin: „astea se caută, asta e moda, aduci ce se vinde… ne-am făcut şi noi americani. Uitaţi, am aici şi breloc făcut de doi ani şi nu se vinde”. Omul se uită lung şi neagă când îl întrebăm dacă pălăriile de cowboy au legătură cu Ziua Americii, de sâmbătă. Poate i-am dat o idee de afacere tradiţională totuşi.
Întrebat despre pălăriile americane, directorul Răzvan Avram parează mai ceva ca în Vestul Sălbatic: „nu ştiu dacă sunt pălării de cowboy sau româneşti, dar sunt lucrate manual şi merită văzute, ca toate produsele de aici”.
Gălăţenii din zonă însă nu sunt chiar de aceeaşi părere; bunul simţ însă (că vorbim de interlocutori de 50-60 de ani) le împiedică pe cele câteva bunicuţe să spună clar ce părere au. Ne vorbesc despre dezinteresul tinerilor pentru produsele tradiţionale dar, în spate, se aud cuvinte precum „prostii”…
„Am văzut chiar câteva lucruşoare pe care le-aş cumpăra, dar nu le iau, că este criză. Altădată vedeam lumea că probează ii, dar acum nu, probabil din cauza banilor”, ne-a spus Margareta Cioromela.
Nici doamnele Jipa şi Iordache, însoţite de nepoţelele Ilinca şi Alexandra, nu cumpăraseră încă nimic. Doamna Jipa punea pe seama crizei coşul gol, în timp ce doamna Iordache a spus că „abia este la început, până în finalul târgului voi cumpăra ceva, că mereu cumpăr”.