EXPOZIŢIA lui Zamfir Dumitrescu n-a încăput, la Muzeul de Artă, nici pe jumătate

EXPOZIŢIA lui Zamfir Dumitrescu n-a încăput, la Muzeul de Artă, nici pe jumătate
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Muzeul de Artă Vizuală are ghinionul să fi primit mai mult decât poate duce, din pricina spaţiului insuficient de expunere, în urma mutării la bloc a enormului muzeu, primul muzeu de artă modernă creat în România. Aici a avut loc joi, 21 ianuarie, vernisajul expoziţiei de pictură a maestrului Zamfir Dumitrescu, cunoscut plastician şi profesor universitar de Arte, sosit personal din capitală. Pe lângă cele 50 de lucrări de mici dimensiuni care şi-au putut găsi loc pe simeze, va urma în curând, în aceeaşi sală, o expunere neobişnuită: restul de până la 93 de superbe picturi aduse aici de plastician vor fi aşezate într-o zi (expoziţia rămâne deschisă până pe 14 februarie) direct pe jos, lângă pereţi sau pe unde se va mai putea, ca să putem totuşi vedea totul şi mai pe săturate. Deci…  „Puteţi admira doar o parte din din creaţia artistului”, ne-a spus managerul Dan Basarab Nanu.

Micile tablouri sunt nişte „scenografii subiective” - le-a definit managerul Muzeulu.

Curatorul expoziţiei, criticul de artă şi plasticianul Mariana Cocoş Tomozei, a vorbit cu căldură, cu poezie chiar, despre miniaturile înrămate în rame groase aurii: „Domină o claritate, o geometrie a structurii compoziţionale, în ciuda fastului materiei”. 

Dascăl de Artă la rândul său, prof. univ. dr. Zamfir Dumitrescu (n. 1946, Bucureşti), a fost ucenic al celebrului Corneliu Baba.

Mai putem adăuga şi că pictorul a fost şi deputat, iar ca portretist, figurând printre cei mai apreciaţi pictori români, artistul i-a imortalizat şi pe regele Carl al XVI-lea Gustaf şi pe regina Silvia ai Suediei, pe regele Olav al V-lea, pe regele Harald al V-lea şi regina Sonja ai Norvegiei, dar şi familia Ceauşescu. Artistul a primit, în 2002, pentru întreaga sa activitate, Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în grad de Cavaler, oferit de preşedintele României.

Citit 1940 ori Ultima modificare Luni, 25 Ianuarie 2016 16:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.