Tezaur din argint, la Muzeul de Istorie din Galați
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”, Victor Cilincă

Tezaur din argint, la Muzeul de Istorie din Galați
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

O microexpoziţie în care este prezentat un tezaur medieval descoperit la Şendreni este noua vedetă a proiectului "Exponatul lunii", al Muzeului de Istorie.

"Tezaurul din obiecte de podoabă confecţionate din argint a fost descoperit în anii 1938-1939, cu prilejul lucrărilor agricole de pe teritoriul comunei Şendreni. Datat în cea de-a doua jumătate a secolului al XV-lea - începutul secolului al XVI-lea, tezaurul cuprinde un număr de 14 piese, diferite ca formă şi mărime, lucrate cu multă îndemânare şi simţ estetic, ornamentate cu filigran, încrustaţii de sticle albastre, verzi şi protuberanţe piramidale, alcătuite din granule sferice", aflăm de la muzeograful Costel Ilie.

Vom putea admira patru cercei, o broşă de forma unei rozete, opt butoni ornamentali - probabil de la cercei sau de la veşminte, prevăzuţi fiecare cu câte un pandantiv din tablă şi o teacă în  formă de papuc în miniatură.

Expoziţia poate fi vizitată între 10 şi 31 mai, la Muzeul "Casa Cuza Vodă", secţie a Muzeului de Istorie "Paul Păltănea".

Citit 1220 ori Ultima modificare Vineri, 06 Mai 2016 18:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.