Prezenţă numeroasă la VERNISAJUL-POD, de la Galeria de Artă din Galați

Prezenţă numeroasă la VERNISAJUL-POD, de la Galeria de Artă din Galați
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Aproape trei săptămâni va rămâne deschisă expoziţia plasticienilor brăileni vernisată joi, 5 mai, la Galeria "Nicolae Mantu", de pe strada Domnească. Expoziţia "Artişti plastici brăileni" aliniază nu mai puţin de 19 nume de toate vârstele şi orientările artistice. Expun Gheorghe Mosorescu - preşedintele filialei brăilene a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), Vasile Gaiţă, Ioana Grigore, Marilena Ioanid,  Mădălina Mânzu, Angelica Moscu-Deacu, Magda Voiculeţ, Carmen Crăciun, Crenguţa Macarie. Interesantă este şi prezenţa câtorva gălăţeni strămutaţi în filiala vecină: Vasilica Gavrilă, absolventă a Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin”, Ovidiu Dascălu, Paula Neagu. Expun şi adevărate dinastii artistice: familii de plasticieni brăileni, precum: Teodora şi Nela Constantinescu, Hugo şi Walter Mărăcineanu, Ion şi Cristian Radu.

La vernisaj au fost prezenţi plasticieni, fotografi, scriitori, studenţi, elevi, arătând astfel interes prezenţei oaspeţilor, “fraţii de peste Siret”, cum spunea criticul de artă Mariana Cocoş. Criticul a evocat un cenaclu al plasticienilor din Brăila şi Galaţi, care a existat în anii ´50-´60, ca "punct de pornire comun" a schimburilor culturale, mai ritmice după 1995, prin care, periodic, gălăţenii expun la Brăila, iar brăilenii la Galaţi. "Au devenit chiar o tradiţie, care este benefică", remarca plasticiana, adăugând: "Ca de fiecare dată, am o surpriză. Cunosc autorii, dar mereu vin cu ceva nou, ceva proaspăt. E o anume prospeţime a viziunii, o vioiciune a acestui ansamblu de lucrări bine pus în valoare". Artista plastică a admirat varietatea de stiluri - de la realism la suprarealism, simbol, uneori cu interferenţe între abstract şi figurativ, "cel mai impotrtant lucru - autenticitatea”, şi, ca muzeograf, a apreciat panotajul, plasarea lucrărilor pe simeze.

Preşedintele UAP Galaţi, David Sava, a vorbit despre vremuri tulburi şi greutăţi mari prin care trece filiala gălăţeană, dar şi despre o rapidă transformare fără cheltuirea vreunui fond, dar cu voluntariat şi dăruire a unor plasticieni, a Galeriei „Mantu”, care şi-a schimbat faţa, modernizându-se pentru o mai elegantă expunrere. În curând, va veni rândul vitrinelor să-i uimească pe trecători, nu numai pe iubitorii de artă, şi să-i atragă.

"Suntem o echipă!" - a spus plasticiana brăileană Marilena Ioanid, care şi-a prezentat colegii. De la artistă am mai aflat că la Brăila pot fi vizitate câteva expoziţii noi de artă plastică. Astfel, Cristian Radu expune la Galeria de Artă de lângă Teatrul ”Maria Filotti”, Florin  Mihai, artist din Bucureşti, este prezent la  Muzeul Brăilei “Carol I” - la Galeria ”Gheorghe Naum” (expoziţie cu tema „Apocalipsa”), iar  la Casa Nicăpetre expune un grafician important de peste Prut, artistul Ghenadie Jalbă, preşedinte UAP din Republica Moldova.

Gălăţenii vor fi prezenţi pe simezele Galeriei de Artă de la Brăila în luna iulie.

Citit 1528 ori Ultima modificare Duminică, 08 Mai 2016 19:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.