Artă din tranşee, în premieră, la Galaţi
Foto: Foto: Gabriel Kolbay

Artă din tranşee, în premieră, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Aproape 200 de obiecte confecţionate de soldaţi, din obuze, în tranşeele româneşti din Primul Război Mondial, sunt expuse acum în sala „Sergiu Dumitrescu” a Muzeului Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Colecţia este întregită de alte exponate provenite tot din aceeaşi perioadă: documente, instrumente militare, artefacte şi medalii, care vin să definitiveze atmosfera. Expoziţia de Trench Art, prima de felul ei din România, a fost creată de bârlădenii de la Muzeul "Vasile Pârvan", prin grija muzeografei Alina Butnaru, în colaborare cu proprietarul obuzelor sculptate, colecţionarul Cristian Dumitru. La vernisarea expoziţiei au luat parte şi organizatorii, dar şi gazda, Î.P.S. Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Fenomenul Trench Art este prezent în lume, dar nu a fost mediatizat în România până acum. Pasiunea colecţionarului Cristian Dumitru e mai veche.

„Totul a început în urmă cu vreo 25 de ani, când am cumpărat primul astfel de obiect. Apoi am început să caut şi să le recunosc pe cele autentice. Le-am găsit pe unele păstrate de urmaşi. Pe altele, le-am recuperat chiar şi de la fier vechi. Sunt obiecte pe care le făceau soldaţii pentru a le schimba pe alimente, în primul sat. Făceau, din obuze, de la mese pentru fumat, la vaze pentru flori, scrumiere şi aşa mai departe. Sigur, au fost vremuri în care şi fabricile de armament confecţionau artefacte pentru superiori. Oricum ar fi, aceste obiecte obţinute din obuze sunt impresionante, lucrate cu mare migală, în condiţiile în care trebuie să fi fost tare dificil să creezi aşa ceva pe front”, a precizat colecţionarul.

Au luat cuvântul, la eveniment, şi colonelul de jandarmerie (rtr.) Ghiţă Crăciun, în vârstă de 92 de ani, dar şi Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Puteţi vizita expoziţia până în august.

 

Citit 2397 ori Ultima modificare Joi, 09 Iunie 2016 18:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.