Galeria de Artă „Mantu” | Salonul de toamnă, vernisat luni într-un spaţiu complet renovat

Galeria de Artă „Mantu” | Salonul de toamnă, vernisat luni într-un spaţiu complet renovat
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

*Nu va lipsi nici covorul roşu, nici un cvartet al talentaţilor elevi de la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, care va cânta în faţa galeriei

Luni, 19 septembrie, de la ora 19,00, se redeschide, după patru săptămâni de lucrări de reabilitare, Galeria de Artă Nicolae Mantu din Centru, de pe str. Domnească nr. 19, cu o expoziţie.

Va vernisa criticul Marius Tiţă!

Este vorba despre expoziţia Salonul de toamnă a filialei Uniunii Artiştilor Plastici gălăţeni. Anul acesta, pentru prima oară, numărul saloanelor s-a dublat, faţă de obişnuitele saloane de vară, respectiv de iarnă. De la plasticianul Gheorghe Miron, muzeograf la Muzeul de Artă Vizuală, implicat în acest proiect, am aflat că vor fi expuse în jur de 30 de lucrări: pictură, sculptură, grafică şi artă decorativă (inclusiv modă). „Plasticienilor gălăţeni li s-au cerut de această dată, în mod expres, să se prezinte numai şi numai cu lucrări noi şi care nu au mai fost expuse înainte.” Este şi un mod de a răsplăti travaliul artistic şi de a îndemna la mai mult. „Ne bucurăm să avem o spaţiu ca acesta şi să-l valorificăm, în vreme ce foarte multe filiale îşi închid spaţiile de expoziţie, şi din lipsă de activitate.” Important este şi faptul că, pentru a da importanţa cuvenită artiştilor valoroşi, apreciaţi de public, va fi prezent şi va vorbi despre lucrările din expoziţie cunoscutul critic de artă bucureştean dr. Marius Tiţă.

Un nou look!

Despre cum ne va întâmpina „noua” sală de expoziţie, plasticianul Gheorghe Miron, pe care l-am văzut în această perioadă chiar dând o mână de ajutor celor care au lucrat la reabilitarea sălii, ne-a asigurat: „Este la cel mai înalt nivel posibil, nici n-o s-o recunoşti. Sunt simeze noi, iluminat nou, performant, şi mult spaţiu câştigat.” Au fost reduse unele spaţii de depozitare şi, pentru a nu avea o concurenţă nedorită a luminii pe timp de zi, două din cele trei vitrine din dreapta clădirii au fost închise. Vitrinele rămase au fost dotate cu senzori de mişcare, care vor comanda o iluminare sporită atunci când va trece cineva, noaptea, prin faţă. Nu un covor roşu, ci o mochetă roşie, ca la Oscar, îi va aştepta luni pe vizitatorii galeriei. Şi, încă o surpriză: cu jumătate de ceas înainte de începerea vernisajului, un cvartet al talentaţilor elevi de la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” va cânta în faţa galeriei. Deja, iată că evenimentele plasticienilor se transformă, mai atractiv, mai deschis publicului cu pregătiri diferite, în veritabil spectacol!  „Vrem să avem un eveniment extraordinar, să-l facem „să pocnească”! – spune plasticianul.

Bustul lui Mantu, împrumutat de Muzeu

În vitrina de la strada Domnească, pe perioada expoziţiei va fi adus, de la Muzeul de Artă Vizuală, bustul maestrului Nicolae Mantu (foto), realizat de regretatul sculptor gălăţean  Vasile Vedeş. Un prilej de a onora pe patronul spiritual al galeriei şi a-i promova mai mult imaginea printre gălăţeni.

Va urma Salonul de iarnă, pe 4 sau 5 decembrie. Apoi, Gala artiştilor plastici, în care vor fi premiaţi creatorii care s-au făcut remarcaţi cu opera lor în acest an.        

Citit 2817 ori Ultima modificare Joi, 15 Septembrie 2016 17:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.